Νέο Λύκειο: ένα κρίσιμο ερώτημα
του Κώστα Θεριανού
Φυσικά, κανείς δεν θέλει να μην μιλάνε οι μαθητές σωστά ελληνικά. Επίσης, κανείς δεν θέλει οι μαθητές να μην είναι δημιουργικοί, κοινωνικοί, συναισθηματικοί, αναστοχαστικοί, ερευνητικοί, φιλότεχνοι, … «νέοι» και «ωραίοι», καθώς ο κατάλογος των χαρακτηρισμών και των επιθέτων μπορεί να μην έχει τέλος.
Όμως, υπάρχει ένα σημείο στις δηλώσεις της υπουργού παιδείας, το οποίο δημιουργεί ένα κρίσιμο ερώτημα. Η υπουργός παιδείας αναφέρει ότι στο νέο λύκειο θα υπάρχει ένα νέο αναλυτικό πρόγραμμα με «λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β και Γ Λυκείου».
Ότι θα υπάρχει ένας κορμός μαθημάτων και ένα «απροσδιόριστο» σύννεφο μαθημάτων επιλογής, όπου οι ειδικότητες που τα διδάσκουν θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν εργασιακά στον αέρα αν το μάθημα τους δεν επιλέγεται; Ή θα μεταβληθούν σε εκπαιδευτικούς «Τιραμόλα», οι οποίοι θα κινούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιφέρειας που υπάγονται για να καλύψουν το ωράριο τους διδάσκοντας από μία ή δύο ώρες σε διάφορα σχολεία που έχει επιλέγει το μάθημα τους;
Μην ξεχνάμε ότι οι ειδικότητες που αναφέρθηκαν ακόμη «γεύονται» …τους καρπούς της μεταρρύθμισης Αρσένη, αφού διορίζονται πλέον ελάχιστοι, μετατίθενται δύσκολα και είναι μονίμως στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ τρέχοντας κατά κανόνα σε 2 – μερικές φορές και σε 3 σχολεία – για να καλύψουν το ωράριο τους. Η φιλοσοφία εκείνης της μεταρρύθμισης ήταν ακριβώς η ίδια με αυτήν που εξαγγέλλει, με αυξητική κατεύθυνση, η κ. Διαμαντοπούλου (βασικός κορμός μαθημάτων και ακόμη πιο πολλές επιλογές).
Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται μέσα σε ένα δεδομένο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, το οποίο τελικά και υπηρετούν. Και το πλαίσιο σήμερα είναι πως θα λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο με μικρότερο κόστος προκειμένου να διαμορφώσει τους ευέλικτους εργαζόμενους του αύριο, ανθρώπους δηλαδή με προσόντα για να κινήσουν τα μέσα παραγωγής του 21ου αιώνα με εργασιακά δικαιώματα του 19ου αιώνα.
25-6-2010