Ο πιο καλός ο μαθητής και ο ατυχής Βαρουφάκης
Του Νικήτα Χιωτίνη*
Τον τελευταίο καιρό, ο εντεινόμενος διασυρμός του πρώην υπουργού Oικονομικών αποδεικνύει τον ηθελημένο αποπροσανατολισμό των πολιτών της χώρας αυτής από τα πραγματικά του προβλήματα και την επιτυχημένη προπαγάνδα υπέρ της ολοένα και περισσότερο γερμανοποιούμενης Ευρώπης. Θεωρούμε πως η επαπειλούμενη απόσυρση της Αγγλίας από τη δήθεν Ενωμένη Ευρώπη ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη γερμανική ηγεμονία –τουλάχιστον εμείς αυτό πιστεύουμε–, αλλά επί του παρόντος η Ευρώπη λειτουργεί υπό γερμανικές οικονομικές εντολές.
Δεν αμφισβητούμε ότι ο κος Βαρουφάκης έχει συμπεριφορά που βοηθά στην εντέχνως δημιουργούμενη εναντίον του συλλογική οργή, ίσως μάλιστα γι’ αυτό να επελέγη να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της. Αλλά ο λόγος και τα επιχειρήματα εναντίον του, από πλευράς σύμπασας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών της. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον πρωθυπουργό, αλλά και στους κύριους εκπροσώπους και ηρακλείς του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, που με εκπληκτικό τρόπο έχουν τις ίδιες (απολύτως) πολιτικές απόψεις.
Τι έκανε, λοιπόν, ο ατυχήσας κος Βαρουφάκης; Έκανε το απολύτως λογικό, που αν δεν το έκανε θα ήταν κατακριτέος, τουλάχιστον ως υποκριτής. Αναλαμβάνοντας τη «διαπραγμάτευση», όφειλε να φέρει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τις εναλλακτικές δυνατότητες που έπρεπε να έχει η χώρα και με βάση αυτές να διαπραγματευθεί, επιλέγοντας την πλέον συμφέρουσα κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αυτής. Αυτά μάλιστα τα εναλλακτικά για τη χώρα σχέδια έπρεπε να τα προτάσσει εμφανώς και όχι κρυφίως. Ακατανόητη η μυστικότητα του σχεδίου Β, ενώ θα έπρεπε ίσως να υπάρχει και Γ και Δ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, άλλωστε, διακήρυττε, ασχέτως αν το ήθελε πραγματικά ή όχι, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν θα έπρεπε και γι’ αυτήν τη διακηρυγμένη άποψη –ή δήθεν άποψη– της Γερμανίας να είμαστε προετοιμασμένοι; Το να λοιδορούμε τώρα τον κο Βαρουφάκη ότι είχε «σχέδιο Β» είναι σα να ιεροποιούμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη και αυτό να το αναγάγουμε σε αδιαπραγμάτευτο συλλογικό φαντασιακό και στόχο. Αφήστε που αυτά που πρότεινε ο κος Βαρουφάκης ήταν και επιστημονικά σωστές εναλλακτικές λύσεις, με επιτυχία δοκιμασμένες σε άλλες χώρες (ΗΠΑ) και αποτέλεσμα μελέτης σημαντικών οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του ανωτέρω πρώην υπουργού.
Ιδού γιατί ο σημερινός πρωθυπουργός αποδεικνύεται «ο πιο καλός ο μαθητής», το ίδιο και όλοι οι άλλοι υπάκουοι στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη. Ενδεχομένως να είναι προς το συμφέρον μας η υποτελής μας στάση στο σύστημα αυτό, αλλά γιατί ουδείς τόλμησε να ανοίξει σοβαρή περί τούτου συζήτηση; Γιατί το περίφημο δημοψήφισμα Ναι – Όχι δεν έθεσε ρητώς τις εναλλακτικές λύσεις των προβλημάτων της χώρας, αλλά εξελίχθηκε άνευ κατ’ ουσίαν αντικειμένου; Η εντέχνως αναγωγή του ζητήματος της παραμονής μας στην ευρωζώνη σε ιεροποιημένο φαντασιακό υπονομεύει την πολιτική κριτική σκέψη, υπονομεύει και την ίδια τη σκέψη μας γενικώς.
Με άλλα λόγια, δεν κατηγορούμε τους «πιο καλούς τους μαθητές» –που δεν καταλαβαίνουμε γιατί ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, εκτός και αν αυτό αποτελεί μέρος της κρυφίας στρατηγικής των πολιτικών ολιγαρχών– για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους πράξης. Μπορεί να έχουν δίκιο. Τους κατηγορούμε όμως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους πολίτες της χώρας αυτής.
Η δύναμη της προπαγάνδας δυστυχώς αποδεικνύεται ανίκητη. Η τηλεόραση καθορίζει τη σκέψη και την πράξη του σημερινού προγραμματισμένου ατόμου [i], που η ίδια τον κάνει «προγραμματισμένο». Κατά το δοκούν των χειριστών της.
Παραπομπές
[i] Μας το εξηγούσε εύστοχα ο Alain Touraine στο «Critique de la modernité» τη δεκαετία του ’90.
* Ο Νικήτας Χιωτίνης είναι Καθηγητής ΤΕΙ, Δρ Αρχιτέκτων/msc Φιλοσοφίας.
ΠΗΓΗ: 11-07-2016, http://www.topontiki.gr/article/177218/o-pio-kalos-o-mathitis-kai-o-atyhis-varoyfakis