Η Γερμανία μας δείχνει την έξοδο
Του Νίκου Κοτζιά*
Η ελληνική πολιτική σκηνή εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πορεία οικονομικού εθνικισμού, από την οποία απορρέει μια αρνητική άποψη για το μέλλον της Ευρώπης.
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε γερμανικές εφημερίδες που προτρέπουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ CSU και FDP, οι μικροί εταίροι της γερμανικής κυβέρνησης, επιδιώκουν να παρεμποδίσουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας, παρά το ένα δισεκατομμύριο κέρδη που θα αποκομίσει η Γερμανία σε μια τέτοια περίπτωση. Σε κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο, το προηγούμενο Σάββατο, η «FAZ», εφημερίδα που εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με τίτλο «Εφιάλτης», καλούσε τη Μέρκελ να απαλλάξει την Ε.Ε. από τον ελληνικό «εφιάλτη και να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».
Υπάρχει μια κοινή στρατηγική ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων της Γερμανίας για αναδιάρθρωση της Ε.Ε. και ειδικότερα της ευρωζώνης. Κύκλοι οι οποίοι επιθυμούν να απαλλάξουν την ευρωζώνη από τον ευρωπαϊκό Νότο που έχει άλλες ιστορικές και πολιτισμικές παραδόσεις, ακόμα και στον οικονομικό πολιτισμό, από τη χώρα τους. Θέλουν δε, να κόψουν το δρόμο της Γαλλίας που στοχεύει στη δημιουργία μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι ενώ η Γερμανία ελέγχει το ευρώ, διότι όλο το νομισματικό σύστημα της Ε.Ε. έχει δομηθεί κατά τις επιθυμίες της, δεν είναι σίγουρη ότι θα συμβεί το ίδιο ως προς μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση όπως την επιδιώκει η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Οι γερμανικές επιθυμίες ανασύνθεσης της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιβληθούν στα ευρωπαϊκά όργανα, διότι κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία. Γι' αυτό επιλέγει έναν άλλο δρόμο. Να στριμωχτεί η Ελλάδα εντός του έτους ή το αργότερο όταν θα γίνονται διαπραγματεύσεις για τις δανειακές ανάγκες του 2011. Να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ύφεση και στην κοινωνική έκρηξη, ώστε να ζητήσει η ίδια την αποχώρησή της από την ευρωζώνη. Η Γερμανία της Μέρκελ, δηλαδή, χρησιμοποιεί την κρίση ως υποκατάστατο των θεσμικών διαδικασιών της Ενωσης. Πιθανό σενάριο είναι να θέσει η Γερμανία τέτοιους όρους δανειοδότησης της Ελλάδας που να αδυνατεί η τελευταία να τους ικανοποιήσει. Τότε, το 2011 δεν θα δοθεί «η επόμενη δόση δανείων» και η Ελλάδα θα σπρωχθεί στην πόρτα εξόδου.
Συστήνω, λοιπόν, στο οικονομικό επιτελείο να προσέχει τα λόγια του. Με δηλώσεις του τύπου ότι η Ελλάδα σε 4 χρόνια θα μηδενίσει το χρέος της, σημαίνει ότι δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και βάζουν βούτυρο στα σχέδια της Γερμανίας. Θυμίζω ότι η Γερμανία, με έλλειμμα 3,6% το 2009 και προβλεπόμενο για το 2010 λίγο πάνω από το 5%, δηλώνει ότι θα χρειαστεί μία πενταετία (Σόιμπλε) για να επιστρέψει κάτω του 3% και είκοσι χρόνια (δηλώσεις προέδρου Γερμανίας) για να το μηδενίσει.
Εάν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει να γίνει, άθελά της, ο πολιορκητικός κριός της Γερμανίας, τότε πρέπει να σοβαρευτεί. Να αναζητήσει στην Ε.Ε. ισχυρούς συμμάχους. Να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις. Η δε κυβέρνησή της να ανοίξει ουσιαστικές συνομιλίες με τα κοινωνικά κινήματα προκειμένου με αποφασιστικότητα να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας ενάντια στις βλέψεις της κυρίας Μέρκελ και των συμβούλων της.
* Ο Νίκος Κοτζιάς είναι Συγγραφέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά nkotzias@otenet.gr
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία – 02/05/2010, http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/05/2010&id=157552