Ο "χυδαίος υλισμός" ως επιστήμη

Η επιστροφή του "χυδαίου υλισμού" ως επιστήμης

 

Του φιλαλήθη/philalethe00

 

 

Υπάρχει ένα  θέμα που με απασχολεί επί καιρό πολύ. Σε πολλές περιπτώσεις συγχρόνων «επιστημόνων» («αμόρφωτων επιστημόνων», που είναι μάλλον πλεονασμός κατά Καστοριάδη) και “διανοητών”, βλέπουμε ένα άκρως, χονδροειδές υλιστικό πνεύμα. Οι απριορισμοί, οι προκαταλήψεις εγγίζουν το επίπεδο του «ιδεολογικού κάλου».  Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε, ελπίζω, ότι ο «επιστημονικός υλισμός», καθώς και ο επιστημονισμός (scientism), που υπονοούν και τον «επιστημονικό αθεϊσμό», είναι ιδεολογίες που κατέπεσαν πολύ καιρό πριν, όπως, άλλωστε, και ο (αστικός ευρωπαϊκός) Διαφωτισμός από την «ρομαντική δημιουργική αντίδραση» του 19ου αι.. Συγκεκριμένα, για αυτό υπήρξε, όπως έχει ξαναγραφτεί πολλάκις, ομολογία του ιδίου του σκαπανέα (μαζί με τον Haeckel) του υλισμού των φυσικών επιστημών, βιολόγου και φιλοσόφου Hans Driesch (1867-1941): ο υλισμός, είπε τότε, κάπου στο δεύτερο τέταρτο του 20ου αιώνα, είναι μία θεωρία πλέον ξεπερασμένη. Ο δε θετικισμός (positivism) κατά πολλούς, π.χ. Σεφέρη (ο “επιστημονικός πολιτισμός της Δύσης” ακριβέστερα) και Max Horkheimer, οδήγησε στην ναζιστική άκρα φρικίαση και, άρα, σε μία καθολικότερη κατάπτωση αυτών των ιδεολογιών και φιλοσοφημάτων.

Επίσης δε, στην άνοδο ενός πνευματικότερου κλίματος με μορφές επιστημόνων όπως ο (Χριστιανός) Planck, ο de Broglie κ.α..

 

Ο Max Planck, γνωστός από τα "κβάντα" που ανακάλυψε. Η βασική γραμμή της κρατικοποιημένης σοβιετικής φιλοσοφίας τον ήθελε "εκπρόσωπο της αστικής αντίδρασης και του κλήρου"
 
Ο ίδιος  ο Β’ Π.Π., ο ναζισμός ειδικά, χαρακτηρίστηκε από την χρήση της επιστήμης ως δικαιώνουσα συλλογιστική μαζικών σφαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ευγονική.* Θα πει κανείς, ότι η Ευγονική δεν είναι βιολογία, είναι βιολογισμός, παρόμοιος με αυτόν του βιταλιστή(όπως και ο Driesch, βλ. θέληση για δύναμη) Νίτσε. Και, επίσης, ότι «άλλο είναι επιστήμη και άλλο επιστημονισμός» (Μπερντιάεφ). Οπωσδήποτε, αλλά την διαφορά στο όργανο γνώσης κτιστού –ακτίστου ή, αντιστοίχως, φυσικού- μεταφυσικού την έχουν δεχθεί οι Πατέρες, μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο όχι πρώιμος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (φιντεϊσμός-αποφατισμός) ή ο Καντ. Επίσης, μέγιστοι επιστήμονες όπως ο Σρέντιγκερ. Δεν την δέχονται, όμως, άνθρωποι όπως, π.χ., ο μέγιστος απολογητής του αθεϊσμού της σήμερον, ο φορέας του «καθολικού δαρβινισμού» συγγραφέας καθ. Βιολογίας Ρίτσαρντ Ντώκινς. Ο Ντώκινς ανήκει, συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, στην ομάδα εκείνη που ονομάζουμε προωθητές της νεοφιλελεύθερης γενετικής. Με άλλα λόγια, η … «φυσική επιλογή» διαλέγει, προκρίνει τους ατομιστές/καπιταλιστές, διότι έχουμε τα “selfish genes”(τίτλος παλιότερου βιβλίου του Ντώκινς, εγωιστικά γονίδια)**. Βεβαίως, το ίδιο περίπου έλεγε και ο Χίτλερ, που αναφερόταν στον Hegel, όπως και ο Μαρξ, για την Ιστορία: ευνοεί τους ανελέητους. Και είναι, πάντοτε, απορίας άξιον, αν μπορεί κανείς να δεχθεί με συνέπεια τον δαρβινισμό δίχως να δεχθεί τον κοινωνικό δαρβινισμό, που δικαιώνει τον πιο ακραίο καπιταλισμό, πράγμα που ήξεραν πολύ καλά π.χ. ο Σύνδεσμος Αμερικανών Βιομηχάνων και ο πρώτος, Τζ. Ντ. Ροκφέλερ. Άλλά αυτά όλα δεν είναι… μεταφυσικές απόψεις(που οι Πατέρες, όπως και οι Γάλλοι Διαφωτιστές, καταδίκαζαν ως φανταστικές και μη-πραγματικές), είναι… επιστήμη.
 
Το ίδιο ισχύει για την θεωρία περί μιμιδίων(memes) στα οποία ανήκει, βεβαίως, και η «θρησκεία» ως «διανοητικός ιός» (sic). Δυστυχώς, ο μέγιστος αυτός απολογητής έχει προσχωρήσει, όπως του καταλόγισαν εμμέσως και πολλοί ομοιδεάτες του, στον αθεϊστικό φονταμενταλισμό. Στην Ελλάδα, βέβαια, πολλοί αποβλακωμένοι «προοδευτικοί» δεν έχουν καταλάβει γρυ από τις χοντράδες του «Dawkins του δογματιστή» (περιοδικό Prospect, πατήστε εδώ), τον θεωρούν σπουδαίο και ότι μάχεται τον … (θρησκευτικό) ανορθολογισμό, ένα ευγενές καθήκον***. Δεν ξέρουν, π.χ., ότι μέγιστος των ανορθολογιστών υπήρξε ο αυτοαποκαλούμενος «αντίχριστος» και μηδενιστής Φ. Νίτσε…

 

Hans Driesch, πατήρ και κηδευτής του "υλισμού των φυσικών επιστημών"

Παρόμοια  ισχύουν και για άλλες περιπτώσεις. Θα έχετε ακούσει, χάριν παραδείγματος, τις απόψεις επιφανούς καθηγητού Φυσικής, του Δ. Νανόπουλου. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με κάποια θέματα της «νευροεπιστήμης», ας πούμε της επιστήμης που μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Ένας από τους σπουδαιότερους και πιο ευσυνείδητους συγγραφείς πάνω σε αυτά τα θέματα, ο Π. Μπρέγκιν, έγραφε, ότι η επιτομή ενός εγχειριδίου της νευροεπιστήμης (neuroscience) είναι, ότι η λειτουργία του εγκεφάλου είναι καλυμμένη από μυστήριο (“shrouded in mystery”), και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς και ποιες ουσίες συμμετέχουν στην μεταβίβαση των σημάτων από ένα νευρώνα στον άλλο. Π.χ. μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστή η συμμετοχή κάποιον ουσιών που λειτουργούν και ως νευροδιαβιβαστές, που απαιτούνται(δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστους), ώστε να μεταβιβαστεί το σήμα. Θεωρείτο, ότι όλα εξαντλούνταν στις ηλεκτρομαγνητικές διεργασίες. Αυτό, όμως, δεν επτόησε ορισμένους, που οπωσδήποτε θα σκέφτεστε, ότι εκπροσωπούν το πεντόσταγμα του άκρατου σκοταδισμού και της προπέτειας, να μας πουν, ότι τα πάντα είναι ηλεκτρομαγνητισμός, άρα δεν υπάρχει ούτε ψυχή ούτε πνεύμα ούτε νους (καρδία) με την πασίγνωστη στην Ορθοδοξία «φυλακή» και κάθαρσή του, που άγει στον φωτισμό και, μετά, την θέωση.

Η μόνη "μεταφυσική" που ανέχεται ο αγαπητός μας κος καθηγητής είναι η παγανιστική φυσιολατρία του Σπινόζα, που έγραψε την Ηθική του "more geometrico", δηλαδή με τρόπο γεωμετρικό

Οπωσδήποτε, μου τέθηκε το ζήτημα σχετικά με το πώς έβγαλαν την αυτοεκπληρούμενη προφητεία με τέτοια … αξιοθαύμαστη σαφήνεια από αυτά τα ψηγματάκια γνώσης περί εγκεφάλου(έλλειμμα που είχαν προπεί οι Πατέρες). Οι απορίες άρχισαν να μου λύνονται διαβάζοντας πρόσφατα για την «γενική γραμμή της σοβιετικής φιλοσοφίας» από τον Ν. Μπερντιάεφ (εκδ. Σιδέρης, 1977, σσ. 150-198), που μας μιλάει για την πάλη του διαλεκτικού υλισμού εναντίον άλλων ειδών υλισμού με πλήρη ενημέρωση της σοβιετικής γραμματείας του 1931, αλλά και νωρίτερα. Ένας από αυτούς, που καταδικάστηκε ως αίρεση είναι ο «αστικός» και αντιδιαλεκτικός μηχανιστικός υλισμός του πρώην εκλεκτού Ν. Μπουχάριν, ενώ άλλος είναι ο «χυδαίος υλισμός», «χονδροειδής υλισμός», των Μπύχνερ και Μολεσότ. Αυτοί οι τελευταίοι όντως είχαν διατυπώσει ακριβώς αυτές τις θεμελιώδεις υλιστικές θέσεις που με θαυμάσιο πνεύμα μαθητείας επαναδιατυπώνουν ως τάχα πορίσματα της μεγάλης θέας επιστήμης οι προαναφερθέντες.

Ο Λ. Μπύχνερ (1824-1899) -τα φιλοσοφήματά του παρουσιάζονται ως πορίσματα της επιστήμης από ορισμένους ιδεολόγους του επιστημονισμού κ.τ.ο.

Δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα πέραν της ύλης, εκδήλωση της οποίας είναι τα πάντα, είτε ψυχή, είτε πνεύμα, είτε το «βίωμα της θέωσης» είτε ο,τιδήποτε. Όπως επίσης «η σκέψη χωρίζεται από το μυαλό όπως η χολή από το συκώτι» (!!). Αλλά, αν αυτά φαίνονται, και αναμφισβήτητα είναι, ακραιφνείς χοντράδες κάποιων ησσόνων φιλοσόφων του 19ου αι. («ο μωρός μωρά λαλήσει»), σίγουρα είναι μέγιστη ανευθυνότητα να τα σύρουμε ρετουσαρισμένα από τους τάφους τους σε ευπίστους ακροατές και σήμερα, δεν είναι έτσι;

*O Horkheimer γράφει στην “έκλειψη του Λόγου” του, ότι η Ευγονική έχει τις ρίζες της στον Διαφωτισμό.

 

**έτσι εξηγείται, αν και εν μέρει μόνο, γιατί ακροδεξιοί καπιταλιστές, ήτοι νεοφιλελεύθεροι, κονδυλοφόροι προωθούν τον Ντώκινς και λοιπούς …αγιατολλάδες-φανατικούς-προπαγανδιστές.

 

***Δεν θέλω να είμαι προσωπολήπτης, αλλά μία τυπική τέτοια περίπτωση είναι η – αξιόλογη εν μέρει – “βιβλιοθήκη” της εφ. Ελευθεροτυπίας. Το μόνο που κατάλαβε και μας επισήμανε από το βιβλίο του συναδέλφου του Ντώκινς “Η αυταπάτη του Ντώκινς;” είναι, ότι τον θεωρεί ως τον μέγιστο απολογητή του αθεϊσμού. Αυτό είναι σωστό μεν, αλλά τα συμφραζόμενα δείχνουν, ότι χρησιμοποιείται, για να υποδείξει και τον απίθανο εκφυλισμό αυτού του χώρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.