Εξ αφορμής του Πάσχα 2009

Εξ αφορμής του Πάσχα 2009

Του Παρασκευά Γ. Βάκαλου

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια 

Λαϊκή παροιμία

 Εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα    

(Λουκ. Στ΄. 45)        

Το βράδυ της Αναστάσεως λίγο πριν ψαλεί το Χριστός Ανέστη οι ιερείς της μητροπόλεώς μας ανέγνωσαν την επισκοπική εγκύκλιο του Δεσπότη μας Θεολόγου. Η ανάγνωση της εγκυκλίου διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Γεμάτη από ένα στομφώδες και ρητορικό ύφος, φλύαρες επαναλήψεις και θεολογικές κοινοτυπίες προκάλεσε κούραση και δυσφορία στο εκκλησίασμα. Ξύλινος θεολογικός λόγος, τόσο όμοιος και πληκτικός με τους λόγους των πολιτικών μας.

Εξ αφορμής αυτού του επεισοδίου, που τόσο συχνά επαναλαμβάνεται από τους άμβωνες των εκκλησιών μας, συντάχθηκε και το παρόν κείμενο. 
Το έλλειμμα  της πνευματικότητας σήμερα ζει ως περίσσευμα δύναμης και εξουσίας. Λείπει η σιωπή που χαρίζει αίσθημα στο λόγο, η Χάρις που στο ελάχιστο κατοικεί. Πώς όμως να ευδοκιμήσει ο λόγος ως βίωμα πνευματικότητας μέσα στην παγωμένη έρημο των χλιδάτων εκκλησιαστικών μεγάρων και στις κουστωδίες των αυλικών  των επισκόπων; Μέσα στο ναρκισσισμό της προβολής-διαφήμησης του φιλανθρωπικού τους έργου από ελεγχόμενα περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς; Το ταπεινό χέρι όμως είναι αυτό της αλληλεγγύης και όχι της φιλανθρωπίας, / είναι αυτό που δημιουργεί συμμέτοχους και όχι ευγνώμονες (ευνοημένους).

Ο Πατέρας Φιλόθεος Φάρος γράφει εύστοχα και θαρραλέα: «Κοιτάξτε, εμείς οι κληρικοί στο μεγάλο μας ποσοστό εσωτερικά είμαστε τενεκέδες ξεγάνωτοι. Και προσπαθούμε να καλύψουμε την αίσθηση της προσωπικής μας ανεπάρκειας.

Γιατί πολλοί από εμάς, αν μας βγάλετε τα ράσα και τα γένια, δεν είμαστε τίποτα. Θα ήμασταν σκέτα μηδενικά. 

Όμως με αυτά τα συμπράγκαλα που φοράμε αποκτάμε κύρος, μπορούμε να καθορίσουμε τις ζωές των άλλων, κρέμονται οι άλλοι από το στόμα μας, αποκτάμε εξουσία. Και έτσι νομίζουμε ότι θα αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας. Κούνια που μας κούναγε ».

Δύσκολο να μιλήσεις και ακόμα πιο δύσκολο να θεολογήσεις. Ας είναι το παρόν κείμενο ο σπόρος ενός προβληματισμού για να  ανακινηθεί το ζήτημα της δικής μας ευθύνης πάνω σε πολύτιμα ζητήματα συμμετοχής μας ως μέλη του Σώματος της Εκκλησίας μας.

 Ο ηγέτης είναι άριστος

όταν οι άνθρωποι μόλις που

ξέρουν ότι υπάρχει.

 Όχι τόσο καλός όταν οι άνθρωποι

υποτάσσονται σ’ αυτόν

και τον ζητωκραυγάζουν.

Κάκιστος όταν τον περιφρονούν.

Αλλά όταν έχει συντελεσθεί το έργο

ενός καλού ηγέτη

που μιλά λίγο

και ο στόχος του έχει επιτευχθεί

θα πουν όλοι «εμείς το κάναμε αυτό».

Λάο Τσε

                                              Σέρρες   Απρίλιος 2009 μ.Χ., Βάκαλος Γ. Παρασκευάς

Σημείωση admin: Εδώ βρίσκεται το εν λόγω μήνυμα: http://www.imsn.gr/imsn/?p=963

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.