Ξενάγηση στην Ι. Μ. Ζακύνθου μέσω της «Απογευματινής»
Συνέντευξη του Παπά-Παναγιώτη Καποδίστρια
Μητρόπολη Ζακύνθου: οι πόρτες και οι καρδιές στο Φιόρο του Λεβάντε είναι πάντα ανοικτές για όλους.
«Κρούετε και ανοιγήσεται υμίν». Η φράση τούτη του Χριστού βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της στη Ζάκυνθο. Με μια μόνο μικρή παραλλαγή. Δε χρειάζεται να κτυπήσει κάποιος… Δε χρειάζεται να είναι ενορίτης… Δε χρειάζεται να είναι κάτοικος του νησιού…
Δε χρειάζεται καν να είναι πιστός! Αρκεί να έχει ανάγκη. Γιατί οι πόρτες και οι καρδιές, της Εκκλησίας στο Φιόρο του Λεβάντε, είναι πάντοτε ανοικτές. Στην «αγκαλιά» της Μητρόπολης και των εξήντα περίπου ενοριών του νησιού μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι. Πολύτεκνοι, φοιτητές, άποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας, φύλου και ιδιότητας.
Η Μητρόπολη κάθε χρόνο ενισχύει Ιδρύματα και φιλανθρωπικούς οργανισμούς που λειτουργούν και δρουν εντός και εκτός της Ζακύνθου. Που είτε ίδρυσε και υπάγονται σε αυτήν, είτε ανήκουν σε άλλα νομικά πρόσωπα. Ανάμεσά τους σχολεία, εκκλησιαστικές σχολές, οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», αλλά και Μητροπόλεις στην Αφρική που σηκώνουν τον βαρύ σταυρό της Ιεραποστολής, σε δυσμενείς συνθήκες. Η Μητρόπολη, παράλληλα, διατηρεί τρία Φιλόπτωχα Ταμεία (Γενικό, Ενοριακό, «Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου»), ενώ θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι υγεία, κάνει συχνά χορηγίες σε αθλητικούς συλλόγους και μικρά σωματεία. Αυτό που ίσως ωστόσο κάνει τη διαφορά είναι το «Ευαγές Ταμείο Απόρων Φοιτητών», στο οποίο… καταλήγουν όλα τα ποσά από τα λεγόμενα «τυχερά», και από το οποίο δίνονται υποτροφίες σε φοιτητές με οικονομική δυσχέρεια. Όπως προέκυψε πάντως κατά το μικρό «οδοιπορικό» της «Α» στη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Μητρόπολης Ζακύνθου, το κοινωνικό έργο δεν σταματά στις οργανωμένες και προβλεπόμενες ενέργειες.
«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται, και δεν φαίνονται στα λογιστικά έγγραφα και τις καταστάσεις που κοινοποιούνται στην Ιερά Σύνοδο» επιβεβαιώνει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ζακύνθου, θεολόγος και ποιητής, πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
Ίσως έτσι να εξηγείται η αγάπη που τρέφει ο λαός της Ζακύνθου στον Επίσκοπό του, και τους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας. Ανοικτές πόρτες, δίχως διακρίσεις και βοήθεια που δεν προσφέρεται μετά… δικαιολογητικών.
Από την πλευρά του πάντως ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος επισημαίνει στο δικό του μήνυμα, μέσω της «Α», πως όταν η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη και τα μέσα ολίγα, κανείς Επίσκοπος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το φιλανθρωπικό έργο που ασκεί.
Μπορεί μόνο να είναι «ανοικτός» και να προσφέρει την κάθε στιγμή, ό,τι δύναται, στους λιγότερο ευνοημένους…
Πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο δίνονται στο φιλανθρωπικό έργο
Η αγάπη δεν αποτυπώνεται σε αριθμούς. Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, ακόμη και η μικρή οικονομική βοήθεια μπορεί να αποβεί σωτήρια για μια οικογένεια, για τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Η Μητρόπολη Ζακύνθου, πέραν των… εκτάκτων προσφορών, διαθέτει ετησίως πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ για να φέρει σε πέρας το
φιλανθρωπικό της έργο. Πού και πώς γίνονται όλα αυτά; Το ρόλο του «ξεναγού» στις επιμέρους δραστηριότητες της Μητρόπολης Ζακύνθου, αναλαμβάνει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης, πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
Φιλόπτωχα Ταμεία
Στη Ζάκυνθο λειτουργούν τρία εκκλησιαστικά Φιλόπτωχα Ταμεία. Το Γενικόν Φιλόπτωχον της Μητρόπολης, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο της Ιεράς Μονής του πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου. Από αυτά τα Ταμεία βοηθούνται πάνω από εξακόσια άτομα σε ετήσια βάση. Ενδεικτικά από το Γενικό Ταμείο το 2008 πήραν βοήθημα 330 άτομα, ενώ τα Ενοριακά Ταμεία ενίσχυσαν 195 ανθρώπους. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να λάβει την οικονομική στήριξη, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν λίστες. Δεν έχουμε τέτοια εδώ, καθώς γνωρίζουμε τους ανθρώπους. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να λάβει τη λίγη βοήθεια που μπορούμε να του δώσουμε». Όσον αφορά στις ενορίες «όλες έχουν φιλόπτωχα Ταμεία.
Βρίσκονται πολύ κοντά στους ενορίτες τους, γνωρίζουν τα προβλήματά τους και τους βοηθούν».
Εκπαίδευση
Από τις πρωτοβουλίες της Μητρόπολης που έχουν ξεχωρίσει, είναι η δημιουργία του «Ευαγούς Ταμείου Απόρων Φοιτητών Χρυσοστόμου Α'». «Το Ταμείο ιδρύθηκε από τον Δεσπότη, Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, και χορηγεί υποτροφίες σε άπορους φοιτητές», αναφέρει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης. «Στο εν λόγω Ταμείο –προσθέτει – διοχετεύονται όλα τα έσοδα της Μητρόπολης. Είτε από τα «τυχερά», από γάμους κι άλλες εκδηλώσεις, είτε ακόμη κι από τα προσωπικά έσοδα του Μητροπολίτη. Πρέπει όμως να πούμε ότι το Ταμείο ενισχύεται και από διάφορα κληροδοτήματα (Παρπαρία, Μιγγή, Μητροπολίτη Παύλου Σοφού κ.ά.), τα οποία βρίσκονταν σε «ύπνο», ήταν νεκρά. Και ο Μητροπολίτης σκέφτηκε να τα ανασυστήσει, και να τα αξιοποιήσει, για να μπορούν οι νέοι να σπουδάσουν». Οι όροι όμως που ισχύουν για τα κληροδοτήματα είναι πολύ «σκληροί» σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, λένε, ότι αυτός που θα πάρει την υποτροφία να είναι «άριστος και άπορος»!
Με τη δημιουργία του Ταμείου όμως αυτό ξεπεράστηκε». Το 2008, ενδεικτικά, από το «Ευαγές Ταμείον» έλαβαν υποτροφίες 28 φοιτητές. Η Μητρόπολη, παράλληλα, βρίσκεται δίπλα στους μαθητές που φοιτούν στο Αθλητικό Σχολείο. «Χορηγούμε φαγητό στα παιδιά του Αθλητικού Σχολείου. Πρόκειται για σαράντα μαθητές και νιώθουμε μεγάλη χαρά που μπορούμε και κάνουμε αυτό το ελάχιστο γι' αυτούς», λέει ο π. Παναγιώτης, εκφράζοντας, διακριτικά, και το παράπονο πως «είναι κάποια πράγματα που θα μπορούσε να τα έχει φροντίσει η Πολιτεία».
Οικονομική βοήθεια προσφέρεται ωστόσο και σε εκκλησιαστικά σχολεία, «ακόμα και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως μεταπτυχιακά προγράμματα, που ζητούν κάποια ενίσχυση. Ο Δεσπότης εγκρίνει το αίτημα και στέλνει χρήματα».
Η «Στοργή» κατά των ναρκωτικών Η μέριμνα της Μητρόπολης εστιάζεται ιδιαίτερα στους τοξικοεξαρτημένους, και στην επανένταξη στην κοινωνία, όλων όσοι πιάστηκαν κάποτε στα «δίχτυα» των εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο νησί λειτουργεί παράρτημα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών και λοιπών Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ζακύνθου με την επωνυμία «Η Στοργή».
«Η Μητρόπολη ήταν εκ των ιδρυτικών εταίρων. Πρώτος πρόεδρος της "Στοργής", το 2002, ήταν ο Σεβασμιώτατος. Το 2005 παραιτήθηκε ώστε να αναλάβουν και άλλοι, αλλά το πρόγραμμα το παρακολουθούμε από κοντά. Και ιδίως ο Δεσπότης που επισκέπτεται όποτε μπορεί το Κέντρο».
Πολύτεκνοι
Σε μια Ελλάδα που γερνά μα δε …γεννά η Εκκλησία προσπαθεί να στηρίξει και τους πολύτεκνους. «Για κάθε νέο παιδί, που είτε κατατάσσει την οικογένεια ως πολύτεκνη, είτε πρόκειται για οικογένεια με ήδη πολλά παιδιά, με απόφαση του Δεσπότη, η Μητρόπολη χορηγεί κάθε χρόνο ένα βιβλιάριο με 500 ευρώ», τονίζει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης. «Υπάρχουν ωστόσο και οι πάγιες προικοδοτήσεις τέτοιων οικογενειών. Κάθε χρόνο βοηθούνται περίπου 8 με 12 πολύτεκνα νοικοκυριά από την Μητρόπολή μας».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Ζακύνθου ενισχύει οικονομικά και άλλες Επαρχίες, όπως πέρσι την Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας. «Ο Σεβασμιώτατος είχε χειροτονήσει τον Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο. Όταν επισκέφθηκε τη Νιγηρία διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες και γι' αυτό θέλησε να κάνει κάτι», εξηγεί ο π. Παναγιώτης.
«Η Μητρόπολη – αναφέρει καταλήγοντας – προσπαθεί όσο μπορεί, με τα λίγα μέσα που έχει. Μπορεί η Ζάκυνθος να έχει επιφάνεια τουριστική, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που έχουν ξεχάσει το καθήκον τους προς τον συνάνθρωπο. Από αυτά που έχουμε πρέπει και να δίνουμε. Μπορώ να σας ονομάσω πολλούς ιερείς σε αυτό το νησί που δίνουν από το υστέρημά τους, κι όχι 20 και 40 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που δεν ελέγχεται, δεν αποτιμάται σε έγγραφα. Και η ανταμοιβή από αυτό είναι πάντοτε διαφορετική. Είναι ξεχωριστή».
ΠΗΓΗ: «Η Απογευματινή». Το άρθρο έχει συνταχθεί την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2010 και έχει καταχωρηθεί στην κατηγορία Εκκλησία. http://www.apogevmatini.gr/?p=63124