Πάτρα-Νέα δημοτική περίοδος: παλιές μέθοδοι, παλιά αδιέξοδα!
Της Ουρανίας Μπίρμπα*
Καιρός η κοινωνία μας να ξυπνήσει από τον λήθαργο, τα σκουπίδια είναι διογκούμενο κεντρικό πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις. Ο σύγχρονος πολιτισμός της κατανάλωσης δεν παράγει μόνο ατομισμό και ωχαδερφισμό αλλά κι ένα απέραντο σκουπιδαριό που στα χέρια των επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων γίνεται χρυσός.
Τα «αδιέξοδα» της διαχείρισης των σκουπιδιών του δήμου της Πάτρας έχουν παραχτεί χρόνια τώρα κατά παραγγελία των σκουπιδο-θήρων και της άναρχης ληστρικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής των κυβερνήσεων με φόντο το Φούχτελ να περιδιαβαίνει από τη Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη προτείνοντας «λύσεις»!! Τα φαραωνικά εργοστάσια μέσω ΣΔΙΤ σύμμεικτων απορριμμάτων, με μεγάλες «εγγυημένες ποσότητες» απορριμμάτων, σίγουρα κέρδη για τους επίδοξους επενδυτές, δυσβάσταχτο χαράτσι για τους δημότες και σίγουρη ανεξέλεγκτη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση για την κάθε περιοχή.
Αυτό από μόνο του εξηγεί γιατί καταστράφηκε ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας πριν την ώρα του, αλλά και γιατί λειτουργεί ακόμη χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης πέρα από τις ευχές του τύπου «έπρεπε να έχει κλείσει χτές»!! και κινδυνεύει στη πράξη να μείνει ανοιχτή όλη τη θητεία της δημοτικής αρχής Πελετίδη.
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των σκουπιδιών που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και υπερψηφίστηκε επί της αρχής και από τη ΡΑΠ που τόνισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε φάσης, μας χώρισε σε Ξερολακκο-μάχους!! και σε Ξερολακκο-λάτρες!!
Μάλιστα πολλοί πρώην και νυν δημοτικοί παράγοντες ρίξανε πρώτοι το λίθο του αναθέματος για να σκεπάσουν δικές τους διαχρονικές ευθύνες που δεν συγκρούστηκαν με την διαφθορά που υπάρχει στον χώρο της διαχείρισης και με τα εργολαβικά συμφέροντα. Δεν ξεχνάμε τα μπάζα της περιμετρικής επι Καράβολα και Φλωράτου που τα έριχναν στη Ξερόλακκα καταστρέφοντας την για να διευκολυνθούν και να κερδίσουν οι εργολάβοι κι ας τους έπεφτε το έργο, (θυμάστε τα εγκαίνια Μητσοτάκη)!! Δεν ξεχνάμε όταν η «σημαία της Ξερόλακκα» μπήκε μαζί με το Δημαρά στο δημαρχείο για να καταντήσει άθαφτο σκουπίδι που αλλού στη Ξερόλακκα!!
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν έλυνε όντως το ζήτημα της Ξερόλακκας ρητά και με χρονοδιάγραμμα κάτι απαιτείται και επισημάνθηκε και από τη ΡΑΠ.
Έλυσε όμως το θέμα του φαραωνικού εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ που οι εργαζόμενοι του Δήμου και τα σωματεία τους έδωσαν μάχη το 2012 για να μην περάσει αποκλείοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και γι αυτό τους αξίζουν δημόσια συγχαρητήρια.
Έδειξε επίσης ότι άλλο είναι ένα σχέδιο εφικτό, ανθρώπινο για τα σκουπίδια, κι άλλο προεκλογική κοροϊδία και τα μυαλά στα κάγκελα όταν είσαι αντιπολίτευση για να χαϊδεύεις αυτιά των κατοίκων αλλά και να βοηθάς ηθελημένα η αθέλητα τα αδιέξοδα για να έρθει μετά ως ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών και ο Δήμος να μείνει με την σκούπα στο χέρι να τα μαζεύει για χάρη των εργολάβων.
Καμιά λύση πέρα και έξω από την κοινωνία δεν είναι εφικτή λειτουργική και ανθρώπινη.
Οι ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι μια μέθοδος διαχείρισης σκουπιδιών ενδεδειγμένη για τη χώρα μας και την πόλη μας. Δεν είμαστε ούτε Γερμανία, ούτε Λονδίνο. Ο λαός μας μπορεί να είναι απείθαρχος (κι αυτό είναι καλό)αλλά είναι και έξυπνος με συνείδηση. Με ενημέρωση λοιπόν μπορεί να καταλάβει την αναγκαιότητα της διαλογής στη πηγή, την ανακύκλωση, τη κομποστοποίηση που θα μειώνουν δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων. Εξ άλλου χρειάζεται να συνεκτιμήσουμε τη δεδομένη μείωση του όγκου των σκουπιδιών λόγω της κρίσης τουλάχιστον 25% .
Απαιτείται όμως διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και ανακύκλωση, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ξύλο σε κάδους χωριστούς σε επιλεγμένα και αρκετά σημεία σε όλη την έκταση της πόλης.
Η Ανακύκλωση να γίνει επιχείρηση δημοτική και όχι ιδιωτική όπως τώρα με διευκολύνσεις και παροχές απ το δήμο! για να γίνεται πραγματική και σε έκταση ανακύκλωση δίνοντας κέρδη και οφέλη στο δήμο, δηλαδή στο δημότη.
Όσο δεν υπάρχει διαλογή στην πηγή όσο μαζεύουμε τα απορρίμματα σύμμεικτα ξεχάστε την ανακύκλωση. Μόνο να τα κάψουμε και να τα θάψουμε μπορούμε δεματοποιημένα η χύμα!!
Να φτιαχτούν σταθμοί μεταφόρτωσης και να προτείνουμε τώρα τους χώρους.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη καθαριότητα μαζί με νέες προσλήψεις ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ αξιοπρεπώς με βάσει τη συλλογική σύμβαση και όχι την ελεημοσύνη του ωφελούμενου των δουλικών 5μήνων! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας είναι ο πρώτος πυλώνας για την επιτυχία του όποιου σχεδίου.
Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοτικών τελών με βάση και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Να σταματήσουν να πληρώνουν οι πολίτες τα δημοτικά τέλη ανάλογα μόνο με τα στεγασμένα τετραγωνικά μέτρα αλλά και αυτά να συνδεθούν με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται αλλά και την εισοδηματική τους ικανότητα.
Η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη ήταν κωμικοτραγική.
Όταν αλλά δηλώνεις και ψηφίζεις ως αντιπολίτευση και αλλά αποφασίζεις όταν γίνεσαι δημοτική αρχή αυτό ισοδυναμεί με βλαχοδημαρχιλίκι και επισφράγισμα μιας απόλυτης αναξιοπιστίας.
Καμιά πρόνοια και απαλλαγή δεν υπήρξε για τους μακροχρόνια ανέργους!! οι οποίοι τσουβαλιάστηκαν (αν και όσοι χωρέσουν) στην ονοματολόγια Σαμαρά-Βενιζέλου περί απόρων και ευπαθών ομάδων!!!
Καμιά πρόνοια, σκέψη, η πρόταση (παρά τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας )δεν υπήρξε για τους μόνιμους μπαταχτσήδες των ανταποδοτικών τελών όπως είναι το Praktiker, τα Carrefour, το ΚΑΖΙΝΟ, το Ολύμπιο, αλλά και οι χώροι και οι φορείς που ανήκουν στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ π.χ. ΛΙΜΑΝΙ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ κ.λ.π. που χρόνια τώρα δεν πληρώνουν!!
Φτάνει αυτοί άμα πληρώσουν για να μειωθούν τα τέλη σημαντικά και όχι επικοινωνιακά. ΚΑΙ Μη ξεχνάτε κ. Δήμαρχε ότι ούτε η Πάτρα είναι ενιαία αλλά ούτε και η δημοτική ενότητα Ρίου που τριπλασιάστηκαν τα τέλη.
Με δεδομένο οτι ο περιφερειακός σχεδιασμός απορρίφτηκε από τη δημοτική αρχή και δεν λειτουργεί ουσιαστικά πρέπει να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τη περιφέρεια αν χρειαστεί σε χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και στα όρια του Δήμου μας για τα δικά μας σκουπίδια. Πρέπει να γίνει κατανοητό από το σύνολο της πατραϊκής κοινωνίας ότι δεν νοείται να θέλουμε να ξαποστείλουμε τα δικά μας σκουπίδια άλλου με την ίδια λογική που σπρώχνουμε τους κάδους στη πόρτα του γείτονα. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΎΜΕ από κοινού με τη κοινωνία να τους υποδείξουμε.
Βέβαια απαιτείται νέος ουσιαστικά περιφερειακός σχεδιασμός που θα αποκλείει τους σκουπιδο-θήρες εργολάβους τύπου Μπόμπολα και θα εξασφαλίζει όλους τους δήμους χωρίς να σκοτώνονται μεταξύ τους. Έτσι κι αλλιώς περιφερειακός σχεδιασμός δεν σημαίνει ότι κάθε δήμος πρέπει να έχει απαραίτητα το δικό του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.
Σχέδιο λοιπόν συγκεκριμένο σε χώρους και χρόνο από τη δημοτική αρχή και όχι ευχές και κατάρες γενικώς για τη πλουτοκρατία! Σχέδιο φιλικό στο περιβάλλον που δεν θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη στα ύψη, αλλά θα τα μειώσει ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά. Σχέδιο που θα κλείνει τη Ξερόλακκα σε δύο χρόνια το αργότερο χωρίς να δημιουργεί νέα σε άλλη μεριά.
Μόνο έτσι μπορούμε να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε μαζί με τη κοινωνία και τους φορείς της Πάτρας τη χρηματοδότηση είτε από το κράτος, είτε μέσω ΕΣΠΑ, και να μη μαλώνουμε μόνιμα το λαό που δεν είναι αρκούντως αγωνιστικός και διεκδικητικός !
* Ουρανία Μπίρμπα, δημ. σύμβουλος με τη ΡΑΠ
17/11/14
ΠΗΓΗ: Ευχαριστώ την συγγραφέα για την χθεσινή … απεργιακή αποστολή του άρθρου.