Στο πλευρό των φοιτητών, ανεπιφύλακτα

Στο πλευρό των φοιτητών, ανεπιφύλακτα

Του Παναγιώτη Σωτήρη*

Η εικόνα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη να φωνάζει στους φοιτητές του «έξω!» με το δάκτυλο προτεταμένο, σαν γυμνασιάρχης της δεκαετίας του 1950, τα λέει όλα.

Γιατί ο κ. Πρύτανης δεν αποκλείστηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου. Επέλεξε να αποχωρήσει, αρνούμενος να συνομιλήσει με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Τους αντιμετώπισε σαν «ταραξίες» και απείλησε με την αστυνομία. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το δημοκρατικό ήθος που πρέπει να έχει ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος. Μπορεί ο κ. Φορτσάκης να κοιτάξει τους φοιτητές του στα μάτια μετά από τέτοια συμπεριφορά;

Όταν η κυβέρνηση διαλύει τα δημόσια πανεπιστήμια, με τις απολύσεις διοικητικών, τις περικοπές δαπανών και τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, ο Πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Έτσι, όμως, παίρνει θέση ανοιχτά στο πλευρό των δυνάμεων που θέλουν να καταστρέψουν τη δημόσια παιδεία.


Ο κ. Φορτσάκης επικαλείται διαρκώς τη νομιμότητα και η φράση «είστε παράνομοι» χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές εναντίον των φοιτητών, των εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, ακόμη προς εμένα που εκπροσωπούσα σημαντική μερίδα της ΠΟΣΔΕΠ. Για το παράνομο κλείδωμα των κτιρίων, όμως, που το βεβαίωσε και η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, δεν είχε να πει κουβέντα.

Προφανώς και τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ευρύτερα, όμως και ο κ. Φορτσάκης δεν είναι τυχαίος. «Πολυθεσίτης» ως προς διάφορες επιτροπές και συμβούλια, συμπεριλαμβανομένου του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, με τη δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχει να παίζει ρόλο συμβούλου στην εκποίηση του τέως αερολιμένα Ελληνικού, είναι άνθρωπος κοντά στην πολιτική εξουσία.


Οι επιλογές του κ. Φορτσάκη δεν είναι ατομικές. Εκφράζουν έναν πολιτικό σχεδιασμό να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια και να επιβληθεί κλίμα καταστολής ενάντια στα κινήματα που αντιστέκονται στην αγοραία παιδεία, πρώτα και κύρια στην «ανορθογραφία» του μαχητικού φοιτητικού κινήματος που τόσες φορές έχει ανατρέψει κυβερνητικά σχέδια.

Υποστηρικτές του κ. Φορτσάκη εντός και εκτός πανεπιστημίων υπάρχουν αρκετοί. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο της αγοράς και πανεπιστημιακούς που να αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο ως εφαλτήριο για επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όμως, υπάρχουν πολλές και πολλοί συνάδελφοι που αισθάνονται ότι ο κ. Φορτσάκης δεν μπορεί να μιλά στο όνομά τους.

Που θέλουν να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια και θεωρούν τους φοιτητές συνοδοιπόρους στην περιπέτεια της γνώσης και της έρευνας.

Που δεν ξεχνούν ότι το 1973 οι «ταραξίες»  με τις καταλήψεις τους υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτό τον τόπο, όχι οι υπερασπιστές του «νόμου και της τάξης».

*  (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ)

ΠΗΓΗ:  Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 31/10/2014. Το είδα: Παρ, 31/10/2014,  http://www.alfavita.gr/apopsin/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B1#ixzz3Hnvvnm3F

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.