Αξιολόγηση για μείωση… μισθών
Του Χρήστου Κάτσικα
Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών. Σχολικές μονάδες, διευθυντές και υποδιευθυντές, δάσκαλοι και καθηγητές στον μηχανισμό της αξιολόγησης που στόχο έχει την άρση της μονιμότητας και τη συρρίκνωση των αποδοχών.
Στις ράγες της αξιολόγησης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μπαίνουν οι σχολικές μονάδες της χώρας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων για να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τους δασκάλους και τους καθηγητές με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο που θα εφαρμόζεται από 1/1/2015, προβλέπονται αφενός άρση της μονιμότητας με διετή αξιολόγηση για το αν θα μείνει κάποιος ή όχι στο Δημόσιο και αφετέρου νέα μείωση του μισθών, ένα τμήμα των οποίων θα είναι συνάρτηση της αξιολόγησης.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πριν από λίγες μέρες νέα εγκύκλιο σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων για τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διευθύνσεις των σχολείων θα πρέπει να αναρτήσουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας τον προγραμματισμό τους με σκοπό δήθεν «την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου».
Και αυτό σε μια περίοδο όπου ο υπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών που δεν πρόκειται να καλυφθούν, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε «τιραμόλα – φωτεινούς παντογνώστες», που μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για να κάνουν μάθημα εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου!
Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι κάθε σχολική μονάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να θέτει εκπαιδευτικούς στόχους, να προγραμματίζει τις δραστηριότητες του σχολικού έτους και να καταρτίζει ειδικά προγράμματα δράσης, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι προγραμματισμοί του υπουργείου Παιδείας είναι «στα χαρτιά», καθώς οι φανερές και δημόσιες ή οι αθέατες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών διευρύνονται.
EUROKINISSI
Πραγματικά, η νέα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ δεν αποτελεί παρά ομολογία σημαντικής δυσκολίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η επιχείρηση της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων. Το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται σιωπηλά ότι χιλιάδες σχολικές μονάδες δεν ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις κατευθύνσεις του για την αξιολόγηση, γι’ αυτό αναγκάζεται να τις καλέσει να «διορθώσουν» τη στάση τους.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την «εξ αποστάσεως επιμόρφωση» των διευθυντών για την ατομική αξιολόγηση. Από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα στοιχεία, είναι πολλές εκατοντάδες οι διευθυντές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν (μόνο στην Αττική το ΙΕΠ ανακοινώνει 1.420 ονόματα διευθυντών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπ/σης να έχουν στείλει mail σε σύνολο 2.070).
Είναι φανερό ότι το ΥΠΑΙΘ διστάζει να χρησιμοποιήσει τον βούρδουλα των απειλών και των ποινών γιατί γνωρίζει ότι ο αριθμός των σχολικών μονάδων που δεν έκαναν την αυτοαξιολόγηση που ζητούσε είναι πολύ μεγάλος. Δεν το διακινδυνεύει ακόμα, από φόβο μήπως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μια περίοδο που η πολιτική ηγεσία επιδιώκει προφίλ συναινετικό λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία βρίσκεται η χώρα!
Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να συμπεριλάβει και την εκπαίδευση στην απεργία-αποχή, καθώς και η αντίστοιχη πρόσφατη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, καλύπτουν απολύτως την άρνηση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία!
Μάλιστα στην απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με την αξιολόγηση καλούνται διευθυντές και εκπαιδευτικοί να μην υποβάλουν φακέλους για την αξιολόγησή τους ώστε να ακυρώσουν τις προσπάθειες του ΥΠΑΙΘ για την επιβολή της αξιολόγησης των ποσοστώσεων και των απολύσεων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Αριστοτέλης, Ντίνα Ρέππα, τονίζει ότι «καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε καμία ανάρτηση στο Παρατηρητήριο, σε καμία συμπλήρωση δείκτη, σε κανένα σχέδιο εργασίας. Να αρνηθούν τη δημιουργία ομάδων εργασίας και κανείς εκπαιδευτικός και διευθυντής να μη συμμετάσχει σε αυτές».
Και συνεχίζει: «Αυτοί που μιλάνε για παιδαγωγικό έργο παραγνωρίζουν παντελώς την πραγματικότητα της τάξης και τις ανάγκες των μαθητών της και βιάζονται να έχουν από τους εκπαιδευτικούς εγκεφαλικούς σχεδιασμούς που θα γεμίζουν τις φόρμες αυτοαξιολόγησης! Απαιτούν τον σχεδιασμό προγραμμάτων πριν ακόμα ο εκπαιδευτικός γνωρίσει τους μαθητές του και διαμορφώσει σε μια πορεία τα εργαλεία για να τους προσεγγίσει και να τους βοηθήσει να κατακτήσουν τη γνώση και να κοινωνικοποιηθούν. Προκαθορίζουν αριθμό προγραμμάτων σαν να μην είναι και αυτό στοιχείο που θα διαμορφωθεί ανάλογα με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού έργου στην τάξη».
Οι αντιδράσεις από τη μεριά της συντριπτικής πλειονότητας των εκπαιδευτικών φαίνονται και από το γεγονός ότι ενώ η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠΠΔΕ), που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Παιδείας, καλούσε σε υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 7 Οκτωβρίου για τη στελέχωση του μηχανισμού των εξωτερικών αξιολογητών, αναγκάστηκε να παρατείνει την προθεσμία για τις 21 Οκτωβρίου.
Ο μηχανισμός των εξωτερικών αξιολογητών, οι λεγόμενοι «ράμπο της αξιολόγησης», δημιουργείται για να εξορμούν στις σχολικές μονάδες με «…σκοπό την τελική αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού τους έργου ως θετική, θετική υπό όρους και αρνητική (Ν. 4142.8α)…».
Οι αξιολογητές θα «…επισκέπτονται την προς αξιολόγηση σχολική μονάδα όσες φορές κρίνουν αναγκαίο κατά τη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και θα έρχονται σε επαφή με τη Διεύθυνση, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον σύλλογο γονέων και τα λοιπά μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής της κοινότητας».
Νέα πρόσκληση
Δηλωτικό της κατάστασης που επικρατεί και της ανυποληψίας της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας είναι και το γεγονός ότι, παρά το καθεστώς τρομοκρατίας, εκατοντάδες διευθυντές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν έκαναν την εξ αποστάσεως επιμόρφωση (απαραίτητη για να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους), αναγκάζοντας το υπουργείο Παιδείας να κάνει νέα πρόσκληση συμμετοχής στην εξ αποστάσεως ώς τις 15 Οκτωβρίου.
Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αναρτήθηκαν στο Παρατηρητήριο τα ονόματα των διευθυντών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων που έστειλαν μέιλ συμμετοχής στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση. Το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 3.760 ονόματα, ενώ οι αντίστοιχες σχολικές μονάδες είναι πάνω από 8.600 (4.350 Δημοτικά και πάνω από 4.250 Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ).
Ειδικά στην Αττική φαίνεται να ξεπερνούν τους 500 οι διευθυντές που ακολούθησαν τη θέση της ΔΟΕ και δεν συμμετείχαν στην επαίσχυντη διαδικασία, τουλάχιστον ώς τότε που αναρτήθηκαν τα ονόματα.
ΠΗΓΗ: 6-10-2014, http://www.efsyn.gr/?p=241064