Αδιάβλητο ή όχι το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Αδιάβλητο ή όχι το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Του Γρηγόρη Παζιώνη

Με το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ισχύει φέτος για την Α΄ Λυκείου, χάνεται ουσιαστικά το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Από τη στιγμή που τα γραπτά  δεν βρίσκονται σε ειδικούς χώρους φύλαξης (τύπου πανελληνίων εξετάσεων), ο εκάστοτε καθηγητής μπορεί σε συνεννόηση με τον οποιονδήποτε να επέμβει στο γραπτό, ώστε να γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο γραπτό, έστω και ελάχιστες.

Ενδεχομένως να επηρεαστεί από φιλίες, για παράδειγμα απέναντι σε παιδιά συναδέλφων ή από την επαγγελματική ιδιότητα του γονέα (για παράδειγμα μπορεί ο γονέας να είναι προϊστάμενος στη τοπική Δ.Ο.Υ …).

Σε σχολεία ακούγεται,  ότι καθηγητές που θέλουν να βοηθήσουν συνολικά τους μαθητές τους, δίνουν τα θέματα ή έστω επικεντρώνουν… το ενδιαφέρον τους σε κάποια σημεία της ύλης. Ναι μεν δεν αδικούν τα παιδιά του τμήματός τους , αδικούν όμως τα υπόλοιπα παιδιά της Ελλάδος.

Ιδιαιτέρως, όμως, ακούγεται ότι, αν τα θέματα που σταλούν από το υπουργείο είναι δύσκολα, οι ίδιοι με διάφορες διευκρινίσεις θα «προδώσουν» την απάντηση.

Για τους προηγούμενους άλλωστε λόγους γίνεται τέτοια κινητοποίηση για τις γραπτές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου.

Θα κάνω και ένα σχόλιο ακόμα… Τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία έχουν άμεση οικονομική εξάρτηση από τους μαθητές, πόσο «δίκαια» θα συμπεριφερθούν;

Ακούγεται ότι είναι ένα δώρο… του υπουργείου στα ιδιωτικά σχολεία, έτσι ώστε να στραφούν οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία και να μην χρειάζεται το κράτος να πληρώνει νέους καθηγητές δημοσίου ή και αν είναι δυνατόν να απολύσει μερικούς …

Στο τρόπο εισαγωγής έως τώρα, θα επικαλεστεί κάποιος , ότι μετράει ο προφορικός βαθμός, κάποιων μαθημάτων και άρα και εκεί μπορεί να υπάρχει συναλλαγή.

Η εκτίμηση του, όμως, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Ο καλός μαθητής δικαιούται έτσι και αλλιώς υψηλό βαθμό.  Στο κακό μαθητή αν πάρει υψηλή βαθμολογία θα υπάρξει δημόσια κατακραυγή από τους συμμαθητές του. Οι καθηγητές το γνωρίζουν αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την υπόληψη τους. Αλλά και υψηλή προφορική βαθμολογία αν πάρει, θα καταποντιστεί στις εξετάσεις, παρασύροντας και την προφορική βαθμολογία. Για αυτό, άλλωστε, δεν υπήρξε και ποτέ διαμαρτυρία.

Με το τωρινό σύστημα αν ένας κακός μαθητής γράψει καλά…, απλά ο καθηγητής θα πει: Μα αφού έγραψε … να του βάλω λιγότερο;

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Δύο καλοί μαθητές ενδιαφέρονται για Πολυτεχνείο. Και οι δύο διαβάζουν τα τέσσερα μαθήματα που θα δώσουν μετά το τέλος της Γ΄ Λυκείου. Και οι δύο αδυνατούν να διαβάσουν συστηματικά Θρησκευτικά, Βιολογία, Πολιτική παιδεία  κ.λ.π.

Ο ένας δίνει τίμιες εξετάσεις στις τρεις τάξεις, και βγάζει 14 και στις τρεις. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 20 μέσο όρο να γράψει το 14 θα γίνει 15 και θα μετρήσει αυτός ο βαθμός ως 5ο μάθημα. ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, ο συνολικός βαθμός στις τρεις τάξεις μετράει ως 5ο μάθημα με βαρύτητα 20% !!!

Ο άλλος που διαβάζει  μόνο ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (είπαμε είναι καλός) γράφει 19 και με «διάφορους…»  τρόπους βγάζει 19 ή και 20… στις τρεις τάξεις του Λυκείου, τότε… έχει μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης στο Πολυτεχνείο… Και να μην ξεχνάμε ότι  διαβάζει άνετα… τέσσερα μαθήματα, ενώ ο πρώτος θα πρέπει να μοιράσει το χρόνο του σε δεκατρία και – για να μην κοροϊδευόμαστε – σε δυσνόητη πολλές φορές, αλλά και τεράστια ύλη. Θα τολμήσω να πω ότι η Βιολογία, για παράδειγμα, της Α΄ Λυκείου είναι δύσκολο να αποδοθεί ακόμα και από τους ίδιους τους καθηγητές, που χρειάζονται πολύ χρόνο προετοιμασίας.  Αν και ο δεύτερος μαθητής είχε μοιράσει το χρόνο του σε δεκατρία μαθήματα,  πολύ πιθανόν το 19 μέσο όρο στα τελικά τέσσερα γραπτά μαθήματα να ήταν 12 ή 11. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της αδικίας;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι το Υπουργείο δεν έχει ελέγξει όλες τις παραμέτρους, και με τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις θα αναπροσαρμόσει το νόμο, ώστε το αδιάβλητο των εξετάσεων, να συνεχίσει να είναι καύχημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε αυτή τη φάση, όμως, ο νέος τρόπος εισαγωγής, εκτιμώ, ότι είναι  ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ και πρέπει όλοι οι γονείς να αγωνιστούμε να καταπέσει.

Με εκτίμηση, Παζιώνης Γρηγόριος

ΠΗΓΗ: Δευ, 26/05/2014, http://www.alfavita.gr/arthron/…B7#ixzz33Dm4jruI

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.