Περί κράτους και δη Ελλαδικού…
(Ιδιόμορφη δοκιμή βιβλιοπαρουσίασης)
Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα
Πολλοί σήμερα (Σ. Σ. η συγγραφή έγινε το 1985) μιλάμε για τη μεγάλη κρίση του τέλους του αιώνα μας. Έτσι τολμάμε πολλοί να εκτιμήσουμε την πιο πιθανή εκδοχή της έκβασης αυτής της κρίσης. Και άλλοι πιο ριψοκίνδυνοι να προβλέψουμε…
Στο κοινωνιολογικό – πολιτικό επίπεδο διακρίνουμε τους διανοουμένους που συναρθρούν όλες τις πιθανές ανατροπές του συστήματος ή του κράτους. Διακρίνουμε τους εργαζόμενους, που ονειρεύονται τη μεγάλη επαναστατική νύχτα, δηλαδή το Βατερλό του αστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κράτους. Διακρίνουμε τους αντιεξουσιαστές που ελπίζουν στην ίδια την ανατροπή του κράτους,
Και η αντιμετώπιση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με την κλασσική αντίθεση εξουσιαστών – εξουσιαζόμενων, κράτους – πολιτών, όσο με την αντίστοιχη στην μικροομάδα και τέλος στον εσωτερικό κόσμο του καθενός μας.
Γι’ αυτή που αναφέρεται στο «ίδιο το άτομο, όσο και στην επί μέρους ομάδα και κοινωνικό στρώμα». Από το όσο – όποιο πρόσωπο, ως την κρατική μηχανή θα λέγαμε εμείς.
Αυτό που θεμελιώθηκε μετά την σχεδιασμένη δολοφονία του Ιω. Καποδίστρια (μιας και δεν βόλευε η παρουσία του στο σκηνικό). Στα 1833 και εξής οι Βαυαροί (Ευρωπαίγοι) και οι Έλληνες (όχι Ρωμηοί) έκαναν κακέκτυπο «γραμμικό» συνδυασμό κρατισμού (Δύση) και κοινοτισμού (Ανατολή), όπου ο πρώτος είχε ήδη κερδίσει τον μεταξύ τους «αγώνα» από πριν στα χαρτιά…
Και για να αμφισβητήσουμε την απόλυτη άποψη που έχουμε, ότι το «Βυζάντιο» ταυτίζεται με τη Δύση, δεν έχουμε παρά να πυροδοτηθούμε για έρευνα από τα εξής αποσπάσματα:
…Σωστά (λοιπόν) έχει τονιστεί πως η κοινωνική ιστορία του «Βυζαντίου» δεν ήταν παρά μια αδιάκοπη πάλη ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τη μεγάλη ιδιοκτησία. Τελικά επειδή η άρχουσα πολιτική τάξη δεν είχε ταυτιστεί με την άρχουσα οικονομική τάξη, δεν είχαμε φεουδαρχία στο «Βυζάντιο»…».
Αυτά τα κείμενα σημαίνουν στην πολιτική γλωσσά δύο βασικά πράγματα. Ότι στο Βυζάντιο δεν είχαμε φεουδαρχία, γιατί το κράτος (αυτοκρατορική αυλή) δεν ήταν απόλυτο. Εδώ ο λαός είχε εθιμικό δικαίωμα να εκφράζεται και να αντιπροσωπεύεται δια του κράτους τόσο στη μάχη απέναντι στην οικονομική τάξη, όσο και στη σχέση με την Ορθόδοξη Ιεραρχία. Έτσι ο Αυτοκράτορας (συν η αυλή του) έδινε ορατά λόγο για την κεντρική στρατηγική του σε μια άλλη και άλλου είδους, Κοινωνική Δύναμη.
«… Στη Δύση ήταν διαλεκτικά και ιστορικά αναγκαίο οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις νάρθουν σε ρήξη με την τυρρανική ψευτοθεοκρατική κοινωνία, που συμπορεύονταν ταυτόχρονα και αρμονικά με τη λατρεία της συσσώρευσης του κεφαλαίου και μεγέθυνε την κοινωνική αδικία. Με το διαφωτισμό πρώτα, το μαρξισμό αργότερα και τις αναρχίζουσες ή οικολογικές αντιλήψεις σήμερα, συγκροτείται η ρήξη.
Αν αυτό όμως μπορεί να είναι πρόοδος μπροστά στο σκοταδισμό του Μεσαίωνα της Δύσης, στην Ορθόδοξη Ανατολή είναι έκπτωση. Γιατί στην Ανατολή το καθόλου και τα συντρίμμια πάλευαν ισοδύναμα. Ο κάθε λαός είχε δύο επιλογές: ή με τα συντρίμμια ή με το καθόλου. Φαίνεται πως ιστορικά και η Ανατολή έχασε τη δυνατότητα επιλογής και κατρακυλούσε στο δικό της σκοταδισμό, στη δική της πνευματική και κοινωνική φτώχεια.
Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, στα χρόνια του Όργουελ, οι ερευνητές επισημαίνουν τη χαμένη Ρωμηοσύνη[6] και οι επαναστάτες προσπαθούν να βρουν κάτι, για άκρη του μίτου[7], σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που είναι πια όλος Δύση.
Στην κατάσταση πού φτάσαμε, η αφή «του όλου ελλαδικού κράτους»[9] ίσως μας προσδώσει τη δυνατότητα να ψιθυρίσουμε τραυλά και φοβισμένα μερικές καυτές λέξεις. Ίσως οι λέξεις αυτές μπορέσουν να αποτελέσουν μια έκρηξη και μιαν αρχή νέας προσωπικής πορείας, σε μια αναπτυσσόμενη κοινότητα, συσχετιζόμενη με μια κοινωνία και ένα κράτος χαλαρό:
«Αυτό λοιπόν το ελληνικό κράτος είναι στην εξέλιξη του. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε πριν το πούμε κράτος.
Είναι μάλλον ένα κράτος έκτρωμα. Και για να φτάσουμε σ’ αυτό το τέρας, το θέλαμε πολύ φαίνεται. Για να καταλάβουμε ας δούμε τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς… Έτσι ο Άνθρωπος γίνεται περισσότερο ένα εργαλείο στα χέρια του κράτους, της βιομηχανίας, της επιστήμης, ακόμα και της επίσημης Εκκλησίας, που υποτίθεται πως τάχθηκε να τον υπηρετεί.
ΠΗΓΗ: α-περιοδικό Ψωμί και Κρασί, τ. 3, σελ. 30-32, Οκτώβρης 1985, Πάτρα.
[1] 1984, Τζώρτζ Όργουελ (εκδ. Κάκτος- Αθήνα).
[3] Σοσιαλιστικές πλευρές του Βυζαντινού Κράτους, Δημ. Ι. Τσολάκη, Πάτρα 1984.
[5] Σύναξη Νο 8, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 1983, σελ. 93-98, (τεύχος Παιδεία – Αθήνα).
[7] α). Αυθορμητισμός και οργάνωση, Κόλλιν Γουώρντ (εκδ. Ελεύθερος Τύπος – Αθήνα)
[8] Σημειώσεις για το πρόβλημα του πολιτισμού στην Ελλάδα, Κ. Κάλχα. (εκδ. Μήνυμα – Αθήνα).