Η Γυναίκα της Ζάκυθος – Δήμος Αβδελιώδης

Η Γυναίκα της Ζάκυθος*

 

Του Νικήτα Χιωτίνη**

 

Με την παράσταση αυτή, ο Αβδελιώδης δίνει ίσως την σωστότερη ερμηνεία της Γυναίκας της Ζάκυθος του Σολωμού. Αναγνωρίζει το διήγημα αυτό ως διείσδυση στον εσώτερο ψυχισμό του Δυτικού ανθρώπου, που θέλει να αποδεχτεί την ελληνική προσπάθεια ανασύνταξης, δηλ. την ελληνική επανάσταση του -21, με «ορθολογικό» (ρασιοναλιστικό) τρόπο.

Εσωτερική μάχη και αγωνιώδεις εσωτερικές αμφιβολίες, σε ένα και το αυτό πρόσωπο, στον Διονύσιο ιερομόναχο, που εμπεριέχει το «καλό» μαζί με το «κακό», αυτό το τελευταίο με τη μορφή μιας γυναίκας. Ο Διονύσιος Ιερομόναχος είναι βεβαίως ο ίδιος ο ποιητής, που προστατευόμενος από έναν Άγγελο, τον δικό του Άγγελο, δίκην διαρκούς θεϊκής παρουσίας – και βοηθείας – οδεύει προς τη λύτρωσή του ή την αναγνώριση του πραγματικού εαυτού του. Με την διαρκή έτσι παρουσία  του Αγγέλου (του)  φθάνει στην τελική απαλλαγή του από το Κακό και στον τελικό θρίαμβο της Αλήθειας, δια του λυτρωμένου του εγώ. 

Τα παραπάνω δίδονται πειστικά μέσα από έναν μονόλογο, δραματοποιημένη απαγγελία, από την Όλια Λαζαρίδου. Τα σκηνικά επίσης, λιτά και υποβλητικά, συμμετέχουν στην όλη δραματοποίηση της βασανιστικής πορείας προς την λύτρωση και την Αλήθεια, του Διονυσίου Ιερομονάχου. Αυτό όμως που δίνει τον τελικό τόνο του δράματος – διορθώνοντας με τον τρόπο του κάποιες αδυναμίες – είναι η μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη. Είναι ταυτόχρονα προέκταση και φόντο του λόγου του Σολωμού, με τον τρόπο που εκφέρεται από την Όλια Λαζαρίδου. Τον καθοδηγεί και καθοδηγείται από αυτόν.

Το έργο δεν είναι «εύπεπτο», έχει όμως τη δύναμη να μας καλέσει προς μια ενδοσκόπηση του νεωτερικού εαυτού μας (δηλαδή αφορά στις αμφιβολίες του δυτικού Ποιητή και δεν αφορά, π.χ., στον Κανάρη, αυτόν δηλ. που είπε στους συντρόφους του «πάμε για να πεθάνουμε», χωρίς ανάγκη περαιτέρω ερμηνείας του βαθύτερου είναι των τότε Ελλήνων).   

26-10-2013

 

* Θέατρο Τριανόν. Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεύουν:  Όλ. Λαζαρίδου, Δ. Κωτίδου, Δ. Ρούσσου. Μουσική: Β. Γιαννάκης.

 

* Δρ Νικήτας Χιωτίνης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, e-mail: nchiotin@teiath.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.