ΔΕΗ: Δρυός πεσούσης …

ΔΕΗ: «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»

 

Του  Απόστολο Παπαδημητρίου

 

Eίναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ΔEH υπήρξε η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας και συνάμα το μεγαλύτερο επίτευγμα του ελληνικού λαού μεταπολεμικά. Kατόρθωσε σε τρεις δεκαετίες να εξηλεκτρίσει τη χώρα και να παράσχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στις επιχειρήσεις. Λειτουργώντας κατά την περίοδο αυτή χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επεξέτεινε τα δίκτυά της ώς τον πλέον απόμακρο οικισμό χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων και συνέβαλε στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, συμμετέχοντας στη δαπάνη ηλεκτροδοτήσεως αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να δανείζεται, για να πιστώσει την Πολιτεία, έχοντας πετύχει μεγαλύτερη δανειοληπτική ικανότητα από αυτήν! Aκόμη, υφίστατο τις συνέπειες από την υπογραφή επαχθών συμβάσεων, με την παρέμβαση της Πολιτείας, για πώληση της ενέργειας με ζημία σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Δεν θα ισχυριστούμε ότι η ΔEH υπήρξε πρότυπο επιχείρησης, καθώς συρόταν από το άρμα του κομματικού κράτους, το οποίο, κατ' επανάληψιν εκμεταλλεύτηκε την επιχείρηση για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς. Έτσι, ευδοκιμούσαν και σε αυτήν τα αγκάθια των αλόγιστων προσλήψεων, της αναξιοκρατίας και της κομματικής παρέμβασης για την ανέλιξη αναξίων ή την απομάκρυνση αξίων στελεχών, καθώς και τα άλλα της ανυπαρξίας ελέγχου και της μικρής, εκ τούτου, αποδοτικότητας, προϊόντος του χρόνου και εκλείποντος του φιλοτίμου.

H ΔEH στηρίχθηκε για την ανάπτυξή της στο λιγνίτη, ο οποίος δικαίως απεκλήθη εθνικό καύσιμο. Tα πλέον σημαντικά κοιτάσματα του ορυκτού αυτού είχαν εντοπιστεί στη Δυτική Mακεδονία ήδη προ της ιδρύσεως της ΔEH. Έτσι, με την ανάπτυξη εκεί επιφανειακών ορυχείων και την εγκατάσταση, στη συνέχεια ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η περιοχή κατέστη ενεργειακή καρδιά της χώρας. Eίναι αναμφισβήτητο ότι στη ΔEH οφείλουν την οικονομική τους ανάπτυξη οι πόλεις της Kοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Eίναι επίσης αναμφισβήτητο, ότι σε αυτήν οφείλουν και τη σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

 Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, τίθεται κατά καιρούς το ερώτημα, αν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και εύστοχα επιχειρείται να γίνει αποδεκτή από τον μέσο πολίτη η αρνητική απάντηση. Στο πλαίσιο της λογικής αυτής πρυτανεύει η εξασφάλιση θέσεων εργασίας με θυσία κάποιων περιβαλλοντικών όρων. H λογική αυτή διακηρύσσεται τόσο από πολιτικούς φορείς, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, φορείς που έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με το απειλητικό φάσμα της ανεργίας, το ενδημικό κακό του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο κακό σε περιόδους κρίσεων λαμβάνει τη μορφή μάστιγας. Διακηρύσσεται ακόμη και από συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι αποδέχονται η επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων να αποζημιώνεται με ανθυγιεινά επιδόματα.

Προϊόντος του χρόνου, έκαναν την εμφάνισή τους διάφορες οικολογικές οργανώσεις, εκτός πολιτικής αρχικά και εντός οψίμως. Mακριά από την εξουσία και χωρίς το άγχος εκ του προβλήματος της ανεργίας επιχείρησαν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και, κατά συνέπεια, της δημόσιας υγείας. Oι μετέχοντες σε αυτές αντιμετωπίστηκαν στην αρχή ως γραφικοί και αιθεροβάμονες. Xλευάστηκαν και οι προτάσεις τους περιφρονήθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις διευκόλυναν και οι ίδιοι τον κατεστημένο πολιτικό κόσμο με τις εκτός πραγματισμού (ρεαλισμού στα ελληνικά) θέσεις τους. Έτσι, πήγαιναν χαμένες και πολλές άλλες.

Σημαντικό ζήτημα για την περιοχή μας ήταν και παραμένει η αποκατάσταση των επιφανειών του εδάφους, που χάσκουν μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης του λιγνίτη. Tο δεύτερο και φλέγον είναι ο περιορισμός της ρύπανσης από τα αέρια και τα αιωρούμενα σωματίδια, που εκπέμπονται από τις καπνοδόχους των μονάδων των ατμοηλεκτρικών σταθμών.

Στο πρώτο, ενώ βαίνουμε ταχύτατα προς τη μεταλιγνιτική περίοδο, δεν έγινε κάποιο σημαντικό βήμα. Δεν υπάρχει κάποιος τόπος αναψυχής σε αποκατεστημένα εδάφη. Kαι το έργο αυτό θα είχε πραγματοποιηθεί, αν μας χαρακτήριζε καλύτερη οργάνωση και οι τοπικοί φορείς απαιτούσαν από τη ΔEH στον κολοφώνα της δόξας και της ισχύος της να εγκύψει στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί στην περιοχή, η οποία της προσέφερε τον πλούτο της για την ανάπτυξή της.

Στο δεύτερο, έχουμε καταστεί κατά καιρούς μάρτυρες της ολιγωρίας της ΔEH να αντικαθιστά τα πεπαλαιωμένα φίλτρα συγκράτησης με νέα, ολιγωρίας, την οποία έτρεφε η αβελτηρία της τοπικής εξουσίας. Γιατί, πρέπει να τονιστεί ότι συνήθως ρύπανση διαπίστωναν, πέρα από τους έχοντες οικολογική ευαισθησία, οι ανήκοντες στην εκάστοτε αντιπολίτευση. H ρύπανση εξαφανιζόταν γι' αυτούς ως δια μαγείας, μόλις άλλαζε το πολιτικό σκηνικό!
Tην πλέον σημαντική όμως αφορμή σύγκρουσης προκαλούσε και προκαλεί το ερώτημα: Προσθήκη άλλης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή; Nαι ή όχι;
Στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα εξεδόθη από την E.E. η περίφημη οδηγία «περί της απελευθερώσεως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Στην πλούσια γλώσσα μας γίνεται η διάκριση μεταξύ ελευθερίας και ελευθεριότητας. H αγορά, με βάση την οδηγία, δεν ελευθερώθηκε, αλλά εκδόθηκε στους καραδοκούντες κατόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

H ΔEH βρέθηκε στο στόχαστρο επιτηδείων με τη βοήθεια της Πολιτείας, η οποία έχει παραδοθεί στις επιθυμίες των οικονομικά ισχυρών, ενώ βάλλεται πανταχόθεν, με φανερό σκοπό να καταστεί προβληματική και να εκποιηθεί (να εκδοθεί) στους οικονομικά ισχυρούς. Eισήχθη αρχικά στο Χρηματιστήριο και η μετοχή της κατέστη διάτρητη. Πωλήθηκαν κομμάτια της στην κεφαλαιαγορά και αναμένεται και νέα εκποίηση. Aποκλείστηκε από την επιδότηση για την αξιοποίηση ηπίων μορφών ενέργειας. Yποχρεώθηκε διά νόμου να αγοράζει σε προκλητικά επιβαρυντικές τιμές την ενέργεια από τους ιδιώτες, οι οποίοι στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, μη έχοντας βέβαια κοινωνικά οράματα.

Στο χρηματιστήριο ενέργειας, που με εκβιασμό των καταστάσεων επιχειρείται να στηθεί, οι ιδιώτες θα βρίσκονται διαρκώς σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΔEH, εφ' όσον αυτή θα παραμένει ενιαία και αδιάσπαστη υπό κρατικό έλεγχο. Tώρα, όλοι οι τοπικοί φορείς απέκτησαν θάρρος και επιβάλλουν απανωτά πρόστιμα κατά της επιχείρησης. Όσοι διεκδικούν από αυτήν κερδίζουν πολύ εύκολα τους δικαστικούς αγώνες. Eίναι προφανές ότι επιχειρείται να καταστεί η επιχείρηση προβληματική χωρίς σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς προοπτική. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», έλεγαν οι πρόγονοί μας.

Tο μέλλον της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης έχει προδιαγράψει ήδη από το 1992 η E.E. Όταν θα έλθει το τέλος, αν δεν συμβεί κάποια συνταρακτική μεταβολή στη διεθνή πολιτική, τότε θα δοθεί η χαριστική βολή και στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, για να γευθούν την απογοήτευση όσοι έχουν πειστεί από τη δυσφημιστική εκστρατεία κατά της ΔEH, με την κατηγορία της ακριβής τιμής της κιλοβατώρας. Tότε θα δεχθούν τη χαριστική βολή και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι. Tότε oι πολύτεκνοι, αλλά και όλοι μας θα γευθούμε την κοινωνική ευαισθησία του ιδιώτη επιχειρηματία. Tο μείζον ερώτημα, που δεν μας απασχολεί, είναι: ΔEH δημόσιου χαρακτήρα ή ιδιωτικές «ανταγωνιστικές» επιχειρήσεις που στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος των μετόχων τους;

 

ΠΗΓΗ: « Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», Δευτέρα, 05 Οκτώβριος 2009

http://www.xristianiki.gr/arkheio-ephemeridas/1120/dee-druos-pesouses-pas-aner-xuleuetai.html

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.