Αξιολόγηση στην εκπ/ση: Συνέπειες και αντιμετώπισή

Αξιολόγηση δομών και προσώπων:  Συνέπειες και αντιμετώπισή της

Ένα πρώτο σχέδιο προς τα Συνδικάτα και τους Συλλόγους διδασκόντων

 

Των Αντώνη Ναξάκη* και Παναγ. Μπούρδαλα **

 

Χρόνια τώρα η κοινωνία μας βομβαρδίζεται για να αποδεχτεί δύο αναγκαιότητες όσο αφορά το κράτος. Την ανάγκη για «λιγότερο κράτος» και την ανάγκη για «επιτελικό-ελεγκτικό κράτος». Σήμερα όλοι έχουν καταλάβει πως το λιγότερο κράτος σημαίνει πλήρη εγκατάλειψη του πολίτη από το ίδιο, ενώ επιτελικό κράτος σημαίνει την μετατροπή του σε χωροφύλακα-νυχτοφύλακα, δηλαδή σε όργανο πειθάρχησης και καταστολής για όσους δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις.

Έτσι με όπλο την πολιτική «σοκ και δέος» που επέβαλλαν μέσω των δανειακών συμβάσεων – μνημονίων, προχωρούν ταχύτατα στη διάλυση των κοινωνικών δομών που μέχρι τώρα γνωρίσαμε, στήνοντας ταυτόχρονα νέες.

Λάβαρο των αλλαγών αποτελεί η δήθεν αξιολόγηση δομών και προσώπων. Εκμεταλλευόμενοι το λαϊκό σοκ προχώρησαν σε «FasTrak» διαδικασίες διάλυσης δομών και απολύσεις προσώπων.

Στο επίπεδο των δομών με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισαν και κλείνουν:

– Εκατοντάδες σχολεία α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπ/σης

– Δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές και Πανεπιστήμια

– Όλες τις εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, βιβλιοθήκες, γραφεία επαγγελμ. Προσανατολισμού, κλπ)

– Δεκάδες νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία

– Σχεδόν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας ανεξαρτήτως υπουργείου

– Σχεδόν όλες τις αναγκαίες επιστημονικές δομές του πρ. υπουργείου πολιτισμού και των άλλων υπουργείων.

Στο επίπεδο των προσώπων:

– Καταργούν μαζικά οργανικές θέσεις στο δημόσιο, με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Στην εκπ/ση καταργούν 20.000 θέσεις αναπληρωτών (στην τριετία) στέλνοντας στην αεργία συναδέλφους που εργάζονταν σταθερά, χρόνια τώρα.

– Ετοιμάζουν την απόλυση εκατοντάδων ποινικά ή πειθαρχικά διωκόμενων χωρίς τελεσίδικες δικαστικές ή πειθαρχικές αποφάσεις

– Ετοιμάζουν την απόλυση των σωματικά ή ψυχικά αρρώστων

– Ετοιμάζουν απολύσεις χιλιάδων μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων με πρόσχημα την κατάργηση των δομών που εργάζονται (λογική Πάγκαλου)

Όλα τα παραπάνω αφορούν το πρώτο κύμα διάλυσης των κοινωνικών δομών και απόλυσης του προσωπικού της. Ήδη παίρνονται μέτρα που επιταχύνουν το 1ο κύμα διάλυσης, ενώ προετοιμάζουν το  2ο.

Τέτοια μέτρα όσον αφορά την εκπαίδευση είναι:

– Ο νόμος για την αναμόρφωση της Τεχνικής -Επαγγελματικής Εκπ/σης.

– Ο Νόμος για το Γεν. Λύκειο και αλλαγές στο Γυμνάσιο.

– Το Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπ/κών (όπως και ο συναφής νόμος για την ανεξάρτητη αρχή και η Υπ. Απόφαση για την δήθεν «αυτοαξιολόγηση»).

Για το Τεχνικό Λύκειο θα επιχειρηθεί η συρρίκνωση (κλείσιμο) σχολικών του μονάδων και τμημάτων, ακόμα και με απόλυση προσωπικού (μέτρα 1ου κύματος), ενώ ταυτόχρονα θα στρώνεται έδαφος για ευρεία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του (π.χ. 4ο έτος ειδίκευσης στις περιφέρεις) που αποτελούν μέτρα του 2ου κύματος.

Για το Γενικό Λύκειο ετοιμάζουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων πανελλαδικού χαρακτήρα. Έτσι θα οδηγήσουν δεκάδες ή εκατοντάδες Γενικά Λύκεια σε κλείσιμο (μέτρα 1ου κύματος), ενώ αυτού του είδους οι εξετάσεις είναι η πιο ακραία μορφή διαχωρισμού της νεολαίας, αφού αγνοεί τις οικονομικές, μορφωτικές και γενικότερα κοινωνικές διαφορές τους (μέτρα 2ου κύματος).

Όσον αφορά το Π.Δ. αξιολόγησης αφενός η προπαγάνδα  υπέρ της υπογραφής του αποτελεί νομιμοποίηση των επερχόμενων απολύσεων (αρρώστων, κατηγορουμένων, κλπ), αφετέρου είναι όργανο τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών για μια σειρά θέματα (στασιμότητα στο μισθό, ανελευθερία στην σχολική πράξη, απόλυση, κλπ). Στην ουσία του όμως το Π.Δ. αξιολόγησης είναι όργανο προετοιμασίας των προϋποθέσεων για τα μέτρα της ενιαίας και ταυτόχρονης αξιολόγησης μαθητών, καθηγητών και σχολείου (δομής) που σχεδιάζεται μέσω των αποτελεσμάτων των εξεταστικών δοκιμασιών των μαθητών. Το Π.Δ. αξιολόγησης δηλαδή αποτελεί ενδιάμεσο βήμα προετοιμασίας για εφαρμογή των τελικών σχεδιασμών όσο αφορά την αξιολόγηση δομών και προσώπων.

Η αντιμετώπιση του Π.Δ. αξιολόγησης από το εκπ/κό κίνημα

Πρώτα απ' όλα πρέπει να δούμε αν υπάρχει ουσιώδης διαφορά  στον τρόπο που επιχειρούν να περάσουν σήμερα την αξιολόγηση-χειραγώγηση σε σχέση με τις αποτυχημένες στο παρελθόν προσπάθειές τους. Η ουσιώδης διαφορά βρίσκεται στο ότι σήμερα η σύνδεση αξιολόγησης – βαθμού  – μισθού έχει ήδη νομοθετηθεί και εφαρμοστεί. Επίσης το δεύτερο κομβικό σημείο είναι οι ποσοστώσεις για το πέρασμα από βαθμό σε βαθμό ανεξάρτητα από το πλήθος των θετικά αξιολογούμενων. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά μπορούν να τροποποιούνται επί το χείρον με υπουργική απόφαση! Τα δυο αυτά στοιχεία συνεπικουρούμενα από την ακραία μισθολογική εξαθλίωση των εκπ/κών λειτουργούν ως μέγγενη υπέρ της εφαρμογής του Π.Δ. αξιολόγησης.

Αχίλλειος πτέρνα για την υλοποίησή του είναι το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων έως το 2015, όταν μάλιστα κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πως δεν θα επεκταθεί κι άλλο.

Τα παραπάνω πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα ότι οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες και το πνεύμα των εργατικών αντιστάσεων είναι σε πολύ διαφορετική κατάσταση απ' ό,τι ήταν όλες τις προηγούμενες περιόδους όπου αποτρέψαμε την αξιολόγηση-χειραγώγηση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πραγματικό ανταρτοπόλεμο, χωρίς αυταπάτες ότι θα ακυρώσουμε «εν μια νυκτί» το Π.Δ. αξιολόγησης. Είναι ανάγκη να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ενώνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας σε κάθε επί μέρους μάχη που δίνουμε, με σκοπό τη συνολική ανατροπή.

Εννοείται ότι τα προαναφερόμενα μικρή σημασία έχουν εάν οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα πληττόμενα λαϊκά στρώματα αποφασίσουν εξεγειρόμενα να ανατρέψουν το σύνολο των μέτρων που οδηγούν τη χώρα σε αποικία και το λαό σε δουλοπάροικους.

Εφόσον λοιπόν η συνολική ανατροπή δεν μπορεί χρονικά να προβλεφθεί, πρέπει να οργανωθεί σωστά ο ανταρτοπόλεμος για την ανατροπή του Π.Δ. αξιολόγησης και της σύνδεσης βαθμού-μισθού.

Κατ' αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά πως το πάγωμα των ωριμάνσεων (αύξηση μισθού από βαθμό σε βαθμό) είναι μέχρι το 2015. Δεδομένου ότι ετοιμάζεται κατάργηση και των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα (ακολουθούμε), και με βάση ότι οι γενικοί οικονομικοί στόχοι ποτέ δεν επιτυγχάνονται είναι φανερή παράταση του παγώματος. Άρα και να αξιολογηθεί κάποιος θετικά, λεφτά δεν θα πάρει.

– Οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να υπογράψουν κείμενο προς την κοινή γνώμη (γονείς-μαθητές) εξηγώντας πως η δήθεν αξιολόγηση σκοπό δεν έχει τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αλλά το μαζικό κλείσιμο σχολείων και των τεχνικών επαγγελματικών δομών, ώστε οι οικογένειές να στραφούν σε ιδιωτικές σχολές και σχολεία (όσοι μπορούν).

– Οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να αρνηθούν να υλοποιήσουν την διαδικασία αυτοαξιολόγησης, δηλώνοντας αναρμόδιοι, αφού τους έχει αφαιρεθεί θεσμικά κάθε αρμοδιότητα, πέραν του παιδαγωγικού τους ρόλου. Με κείμενό τους πρέπει να εξηγήσουν στους αρμόδιους πως η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τον εκπαιδευτικό (μόνο γι' αυτό έχουμε θεσμική αρμοδιότητα).

– Οι σύλλογοι διδασκόντων γνωρίζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν θα δεχτούν στην τάξη το Σύμβουλο ως επιθεωρητή και δεν θα επιτρέψουν την παρουσία του γι'  αυτό το σκοπό.

– Οι σύλλογοι διδασκόντων και τα συνδικαλιστικά όργανα καλούν τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να αρνηθούν την βαθμολόγηση ή να βαθμολογήσουν μάξιμουμ όλους τους κρινόμενους από βαθμό σε βαθμό. Να μην κατηγοριοποιήσουν δηλαδή τους συναδέλφους όσο αφορά το δικό τους ποσοστό συμμετοχής.

– Οι σύλλογοι διδασκόντων και τα συνδικαλιστικά όργανα να καλέσουν τους Συμβούλους σε παραιτήσεις προκειμένου να μη συνδέσουν το όνομά τους με την πλήρη διάλυση του εκπ/κού συστήματος που θα επέλθει με την εφαρμογή του Π.Δ. αξιολόγησης και των νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως κάθε πράξη αντίστασης έχει μεγάλη σημασία για την ανατροπή του Π.Δ. αξιολόγησης – χειραγώγησης. Ακόμα δηλαδή κι αν λίγοι Σύμβουλοι παραιτηθούν, αν οι Διευθυντές δεν ακολουθήσουν όλοι την προτροπή μας, αν δεν καταφέρουν όλοι οι σύλλογοι να διώξουν τον επιθεωρητή, θα υπάρξει τέτοια αναταραχή και απονομιμοποίηση του Π.Δ. που αργά ή γρήγορα θα αποσυρθεί.

 

7-4-2013

 

* Ο Αντώνης Ναξάκης είναι τακτικό αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Χανίων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

** Ο Παναγ. Μπούρδαλας είναι τακτικό αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας και αναπλ. μέλος του  ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.