Τρομερό, σε «γύπες» κατέληξαν τα 436 εκατ. ευρώ του Ελληνικού Λαού
Του Άκη Κατσούλα*
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αμερικάνικης εφημερίδας "New York Times" που υπογράφει ο Landon Thomas Jr με τίτλο «Bet on Greek Bonds Paid Off for Vulture Fund» (το παρουσιάζουμε παρακάτω), στα ταμεία του ληστρικού fund "Dart managment", ένα μυστικό ταμείο επενδύσεων (που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «γύπα»), με έδρα, στις Νήσους Καϋμάν, κατέληξαν τα 436.000.000 ευρώ, που πλήρωσε η χώρα μας για τα ομόλογα που έληγαν στις 15-5.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη διάψευση της είδησης, η οποία δημιουργεί τεράστιες ευθύνες, για όσους γνώρίζαν, που θα καταλήξουν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Από την άλλη τίθεται κατά την άποψη μας «επί τάπητος», το ζήτημα της στάσης πληρωμών και λογιστικού ελέγχου του χρέους, αφού η κατάληξη των 436 εκατ. Ευρώ, στα χέρια κερδοσκόπων, δικαιώνει αυτούς που το ζητούν.
Η εφημερίδα συγκεκριμένα αναφέρει, ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη, η πληρωμή του συγκεκριμένου, ομολόγου, αυτό που όμως που διαπιστώνει ο αρθρογράφος είναι, ότι σύμφωνα με πηγές του, το 90% των 436.000.000 ευρώ που πλήρωσε η χώρα μας, κατέληξαν στα ταμεία του fund "dart managment", γύπα όπως το ονομάζει, που εξειδικεύετε σε αγορά ομόλογων, χρεοκοπημένων χωρών.
Το Dart είναι ένα, από τα πιο γνωστά από τα λεγόμενα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν ιστορικό, στην αγορά των κρατικών ομολόγων, από χώρες, σχεδόν σε πτώχευση και όταν δεν πληρώνονται, μηνύουν τις κυβερνήσεις. για τα χρήματα.
Η Dart και ένα άλλος «γύπας», ο Elliott Associates, τελειοποίησαν την στρατηγική τους στις διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που πέρασαν κρίσεις χρέους τα τελευταία χρόνια.
Η Dart αγόρασε, τα ελληνικά ομόλογα, στην εξευτελιστική τιμή των 60-70 σεντ και αποκόμισε τεράστια κέρδη, αφού έλαβε 100 σεντς στο δολάριο. Το αποτέλεσμα σημειώνει η εφημερίδα, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, για τις ελληνικές τράπεζες, και άλλους επενδυτές, που αναγκάστηκαν να έχουν, μια απώλεια 75 % για ελληνικά ομόλογα, που κουρεύτηκαν μέσω του PSI.
Παρακάτω γίνεται αναφορά ότι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν την Τρίτη ότι ο λόγος για να πληρωθεί το ομόλογο, σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κυβέρνηση.
Στην εφημερίδα υπάρχει δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη, ανώτερου οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ότι «μας έπιασαν σε αδύνατη στιγμή. Αλλά αυτό δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό.».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός, η στάση των δανειστών θα σκληρύνει και ότι οι ανησυχίες θα εντείνονται συνεχώς, για τις πληρωμές που η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει. Στις 18 Μαΐου, για παράδειγμα, η χώρα πρέπει να κάνει μια τέτοια πληρωμή, ύψους 3.300.000.000 €. Προς το παρόν, τα κεφάλαια διάσωσης, καλύπτουν, τις εν λόγω υποχρεώσεις. Αλλά αν τα κεφάλαια αυτά κοπούν, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε μελλοντικές πληρωμές ομολόγων.
Ιδρυτής του Dart είναι ο Dart Kenneth, κληρονόμος σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δραστηριοποιείτε στις Νήσους Καϋμάν. Το Dart επενδύει σε κρατικά ομόλογα από το 1980. Το Dart, μαζί με το Elliott Associates, μήνυσε, την Αργεντινή, η οποία κηρύξει στάση πληρωμών το 2002. Τα κεφάλαια που ζητούν ως αποζημίωση μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων είναι 2 δις δολάρια.
Βρήκαμε, στο προσωπικό blog του πρώην Αμερικανού Ηγέτη Bill Clinton, ότι ο Kenneth Dart, ιδρυτής του Dart Managment, ήταν χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Bill Clinton μάλιστα γράφει «…ότι δεν δέχθηκε το 2005, να πάει σε γεύμα, του τότε ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Howard Dean, γιατί θα ήταν παρών ο Κενεθ Νταρτ. Ο ίδιος παραιτήθηκε από την ιθαγένεια του κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου και πήγε σε υπεράκτιες χώρες, για να αποφύγει τους φόρους. Λίγες εβδομάδες μετά, λάβαμε μια επιστολή από την κυβέρνηση της Μπελίζ, που μας ζητά την άδεια να ανοίξει ένα νέο προξενείο στη Φλόριντα. Προφανώς είπα όχι. Ο Dart Kenneth «γύπας» είναι ένας από τους πιο μισητούς επιχειρηματίες στη Νότια Αμερική.
Αυτός αγοράζει μεγάλες ποσότητες από τα χρέη των κυβερνήσεων, των χωρών του τρίτου κόσμου σε 20 σεντς ανά δολάριο και τις αναγκάζει τις κυβερνήσεις να καταβάλουν τεράστια ποσά. Έχει χρεοκοπήσει σχεδόν την οικονομία της Βραζιλίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Έκανε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη συναλλαγή αυτή. Το τελευταίο εγχείρημα του είναι να αναγκάσει την κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει το χρέος με βάση την πτώχευση. Πάλι πλήρωσε δεκάρες για το χρέος και θέλει να του καταβάλουν την ονομαστική αξία των χρεών που κατέχει. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει αυτή τη στιγμή. Το ήμισυ του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.. [ΠΗΓΗ: http://billclintondailydiary.blogspot.com/2005/02/kenneth-dart-citizenship-and-tax.html]
Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι:
«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων ύψους περίπου 435 εκατομμυρίων ευρώ ομολόγων λήξης 15 Μαΐου του 2012.
Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.»
Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις, καθώς και την τρέχουσα συγκυρία. Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή».
Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων ύψους περίπου 435 εκατομμυρίων ευρώ ομολόγων λήξης 15 Μαΐου του 2012.
Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.
Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία. Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή.»
ΠΗΓΗ: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012, http://neotera-grek.blogspot.com/2012/05/436.html