«Κούρεμα» με μεθόδους καμόρας

«Κούρεμα» με μεθόδους καμόρας

 

Του Γιώργου Κατερίνη*

 

Η υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» του χρέους, έχουν ένα μεγάλο θύμα: τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα καταληστευμένα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιούνται άλλη μια φορά ως πηγή άντλησης κεφαλαίων, τα οποία θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία τραπεζών. Η νέα ληστεία ενδέχεται να φθάσει τα 11-12 δισ. ευρώ, χρήματα που θα λείψουν από τους συνταξιούχους, τις παροχές των εργαζομένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλο το ελληνικό χρέος που θα «παραγραφεί» είναι 107 δισ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ και χρόνια, καταθέτουν υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ένα κοινό κεφάλαιο για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Τράπεζα. Κάπου 16 δισ. ευρώ αποθεματικά των ασφαλισμένων υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται τοποθετημένα σε ομόλογα. Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων θα μάθουμε και τον ακριβή αριθμό, αν και από εκπροσώπους των ασφαλιστικών οργανισμών εκφράζονται φόβοι ότι οι πραγματικές απώλειες θα ξεπερνούν το ποσοστό του κουρέματος που είναι 53,5%.

Η μεθοδολογία της συμμετοχής των ασφαλιστικών οργανισμών στο PSI θυμίζει καλά οργανωμένο μαφιόζικο χτύπημα. Το κοινό κεφάλαιο, που βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται… ιδιωτικό και εντάσσεται στη διαδικασία του «κουρέματος». Τα πλεονάσματα των ταμείων που αποταμιεύονταν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος εξομοιώνονται με τις επενδύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν κάνει τα διάφορα funds. Η αυτόματη μείωση της περιουσίας των ταμείων σε λιγότερο από το μισό είναι γεγονός.

Δεν αρκούσε όμως αυτό για να ολοκληρωθεί η ληστεία. Άλλα 6,5 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί από τις ίδιες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια λογική «καλύτερης απόδοσης», σε ομόλογα συνυπολογίζονται στο μέγεθος του «χρέους» και απαιτείται η «εθελοντική» συμμετοχή τους στο PSI. Οι διορισμένες διοικήσεις των ταμείων εκβιάστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους, κάτι που απέδωσε περίπου κατά το ήμισυ, αφού πολλά ταμεία αρνήθηκαν τελικά να συμμετάσχουν κάτω από το βάρος αποφάσεων πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η επόμενη μέρα βρίσκει το ασφαλιστικό σύστημα στερημένο από τεράστια κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τις τρέχουσες συνταξιοδοτικές, προνοιακές και άλλες ανάγκες του. Οι ήδη μειωμένες συντάξεις, είναι βέβαιο ότι θα υποστούν και νέες μειώσεις κάτω από το βάρος της χρεοκοπίας των ταμείων. Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα στερηθούν παροχές, ενώ τα επικουρικά ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση. Η μείωση του ελληνικού χρέους, απογυμνώνει την κοινωνική ασφάλιση από πόρους που αποτελούν αποταμιεύσεις ετών. Το περίφημο PSI βυθίζει στη φτώχεια και τη χρεοκοπία εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Οι «αντεθνικά» σκεπτόμενοι ασφαλισμένοι

«Τι μήνυμα στέλνουμε στο εξωτερικό; Γιατί το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας και της Αυστρίας να συμμετέχει στο PSI και να υπάρχουν αντιρρήσεις από τα Ελληνικά;» (δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου).  «Παράλογη και μυωπική» η απόφαση έξι ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο PSI (δηλώσεις Λ. Παπαδήμου).

Οι… αφελείς απορίες του Ευ. Βενιζέλου, συγκαλύπτουν τη διαχρονικά ληστρική συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της κοινωνικής ασφάλισης. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, που διαχειρίζονται ένα μικρό μέρος των αποθεματικών τους που βρίσκεται σε ομόλογα (αφού το μεγαλύτερο μέρος τους που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος θα κουρευτεί υποχρεωτικά), θα πρέπει να αισθανθούν εθνικό τους καθήκον τη διάσωση των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει κερδοσκοπικά ασφαλιστικοί οργανισμοί (ιδιωτικοί και κοινωνικοί) άλλων χωρών.

Η απόφαση που πήραν οι διοικήσεις ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων, κάτω από την πίεση συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και μπροστά στον οφθαλμοφανή κίνδυνο να μείνουν με άδεια ταμεία, εκνεύρισε την κυβέρνηση που μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να πιέσει με απειλές κι εκβιασμούς για συμμετοχή στο «εθελοντικό κούρεμα». Πιέσεις που έπιασαν σε μεγάλο βαθμό, αφού στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώθηκαν πλειοψηφίες υπέρ του PSI με ενεργή ανάμειξη ή «ενεργή» ανοχή κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων (π.χ. ΓΣΕΕ) και συνδικαλιστικών εκπροσώπων που συμμετέχουν στις διοικήσεις των ταμείων.

Τώρα που ο «εθνικός στόχος» του PSI επετεύχθη, εκείνο που μένει είναι τα άδεια κατά 12 δισ. ευρώ ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Οι ελληνικές τράπεζες, δεν ανησυχούν, αφού λίγες ώρες πριν κλείσει το PSI, τσίμπησαν ως μποναμά 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

 

* E-mail: ergasia@edromos.gr

 

ΠΗΓΗ: Παρασκευή, 09 Μάρτιος 2012, http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7856:…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.