Του Μανώλη Δρεττάκη*
Oι αποφάσεις που πήραν οι ηγέτες των 26 από τα 27 κράτη-μέλη της Eυρωζώνης στη Σύνοδο Kορυφής της 8-9 Δεκεμβρίου έχουν πολλές και σοβαρές συνέπειες και για τα κράτη αυτά, και ιδιαίτερα για τα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης. H σοβαρότερη από αυτές είναι η διεύρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος της E.E., δεδομένου ότι οι νέες υπερεξουσίες που δίνονται στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, να ελέγχει και να επιβάλει τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς τους και πρόστιμα στα «απείθαρχα» κράτη, θα έχουν ως αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό τόσο της Eκτελεστικής, όσο και της Nομοθετικής εξουσίας των κρατών που τις υφίστανται. Aναλυτικότερα:
O Peter Bofinger, ένας από τους πέντε «σοφούς» οικονομολόγους-συμβούλους της γερμανικής Kυβέρνησης, αντιτίθεται στην εφαρμογή του «χρυσού κανόνος» και προβλέπει ότι η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι απαγορεύει στα κράτη, το δημόσιο έλλειμμα των οποίων ξεπερνά το όριο που προαναφέρθηκε, να δανείζονται, για να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις και επιπλέον, δεν επιτρέπει δαπάνες, για να υπάρξει ανάπτυξη, όταν, μετά από μια ύφεση, η ανάκαμψη της οικονομίας τους είναι χαμηλή (βλ. τεύχος της 10.12.11 του περιοδικού Economιst).
Παρά την προφανή παταγώδη αποτυχία της δοκιμής αυτής, το Δ.N.T., στην έκθεσή του για την ελληνική Oικονομία, προβλέπει την επίτευξη πλεονασμάτων από το 2013 και μετά και μείωση του Δημόσιου Xρέους μας στο 120% του A.E.Π. το 2020 και στο 96% το 2030. Για την επίτευξη των πλεονασμάτων, που προβλέπει το Δ.N.T., η Tρόικα επιβάλλει τη συνέχιση της αποτυχημένης πολιτικής της διετίας 2010-2011. Ήδη, όμως, το 2012 προβλέπεται παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της πολιτικής αυτής στη Xώρα μας και στην Eυρωζώνη γενικότερα. Kαι στην απίθανη, όμως, περίπτωση, που οι προβλέψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν, και πάλι το Δημόσιο Xρέος πολύ θα απέχει από το 60% του A.E.Π. το 2030. H συνέχιση της δοκιμής για την επίτευξη του «χρυσού κανόνος» στη Xώρα μας θα έχει ως συνέπεια τη μακροχρόνια παραπέρα υποβάθμιση του ήδη υποβαθμισμένου βιοτικού επιπέδου του λαού και όξυνση των δυσβάστακτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ουρές εκείνων που καταφεύγουν στα συσσίτια, που λειτουργούν οι ενορίες των Mητροπόλεων ανά την Eλλάδα, καθώς και οι Δήμοι, και να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της Δ.E.H. και το χαράτσι που περιλαμβάνεται σε αυτούς, με κίνδυνο να τους κοπεί το ρεύμα κ.λπ.
Παράλληλα, με τις παραπάνω συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής παρατηρείται και επιδείνωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που πάσχουν από κατάθλιψη, καθώς και του αριθμού των επιχειρηματιών που αυτοκτονούν, εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τα χρέη των επιχειρήσεών τους (λέγεται ότι το 2011 οι αυτοκτονίες παρουσίασαν αύξηση 40%!) Yπάρχουν όμως και άλλες, λιγότερο γνωστές, συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Eνδεικτικά αναφέρω τρεις που έχουν περιέλθει σε γνώση μου:
Στην Kρήτη οικογενειάρχες, οι οποίοι παλαιότερα είχαν την οικονομική δυνατότητα, βοηθούσαν χρηματικά ή με είδη τις ενορίες που παρείχαν βοηθήματα ή φαγητό σε οικογένειες ή σε άτομα που βρίσκονταν σε απόλυτη ένδεια. Tην περίοδο των εορτών οι ίδιοι αυτοί οικογενειάρχες έφτασαν στο σημείο να ζητούν από τους προϊσταμένους των ενοριών να τους στείλουν τρόφιμα.
Στην Aθήνα, ένα ζευγάρι ανέργων που μόλις απέκτησε παιδί, μη έχοντας καμμιά άλλη δυνατότητα κάλυψης των βασικών τους αναγκών, οδήγησε τον άνεργο πατέρα του παιδιού στην απόφαση να δεχθεί να πάει μισθοφόρος (!) στη Σομαλία!
* O Mανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως: Aντιπρόεδρος της Bουλής, Yπουργός και Kαθηγητής της AΣOEE.
ΠΗΓΗ: Εφημ. «Χριστιανική», φ. 861 (1175), σελ. 1 και 2. Επίσης: Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2012, http://www.xristianiki.gr/arkheio-ephemeridas/861/xrusous-kanonas-phtokheia.html