Σχετικά με τους εψηφισμένους Μεγαλύτερους 100 Έλληνες
από τηλοψίας ("ΣΚΆΙ")
Του φιλαλήθη/philalethe00
Για τις πηγές, μπορείτε να δήτε εδώ και εδώ.
Ποιο είναι το μέγιστο συμπέρασμα που προκύπτει από την εν λόγω ψηφοφορία και τους αναδεδειγμένους;
Το πρόβλημα, λοιπόν, το ανυπέρβλητο της κατεστημένης σκέψης είναι, ότι είναι αφόρητα δυτικόπληκτη. Η Ευρώπη είναι όντως η "καθολική μας μητρόπολη"(Κ. Μοσκώφ), το δε νεοελλαδικό κρατίδιο είναι μία μικρή αποικία με την εξάρτηση να αναδεικνύεται όντως, όπως πίστευε και (πάλι) ο Μοσκώφ, ίσως στο μεγαλύτερο μας πρόβλημα, εν προκειμένω δε πολιτιστική και πνευματική. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν (θα ήταν) για τους αντιϊμπεριαλιστές μας, που βέβαια μ ό ν ο περί άλλα τυρβάζονται… (Και βέβαια άλλως θα αποκληθούν και αυτοί εθνολαϊκιστές πιθανότατα…)
Ποιους θα έπρεπε να δούμε; Μεταξύ άλλων, τον Αγ. Μάξιμο τον Ομολογητή, τον Γρηγόριο τον Παλαμά, τον Γρηγόριο τον επώνυμο της Θεολογίας, τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τους Ανθέμιο και Ισίδωρο, από μουσικούς τους Ι. Κουκουζέλη και Ι. Δαμασκηνό(αν και τυπικά δαμασκ(ος)-ηνό…), τον Ι. Βατάτζη τον Ελεήμονα, τον Άγιο αυτοκράτορα που υπήρξε εξόχως δημοκρατικός και , λόγω της συντριπτικής αντιφεουδαρχικής πολιτικής του, ωσαύτως κοινωνικά δίκαιος(αμφότερα -ακόμη και- ειδικά κατά τον Γ. Κορδάτο(sic), όπως είδαμε αλλαχού)…
Ποιος, όμως, να γνωρίζη την ικανότητα του "καλλικέλαδου", όπως θα έλεγε και ο Χονδρόπουλος, μουσικού Αγίου Ιωάννη Κουκουζέλη να κατανύσση ακόμη και την Θεοτόκο (!) με τους αγγελοφώνως "αδόμενους" ψαλμούς του, όπως το αναφέρει ο μέγας Φ. Κόντογλου κάπου (κάτι που μας θυμίζει τις σχετικές επιδόσεις του Ορφέα, αλλά πολλαπλασιασμένες) ;… Άλλωστε, μήτε καν το όνομα δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι… 🙂
Όσον αφορά δε τους Ανθέμιο και Ισίδωρο, να θυμήσουμε απλώς, ότι κατά τον Στίβεν Ράνσιμαν, τον γνωστό κορυφαίο βυζαντινολόγο της Δύσεως(Αγγλίας), κανείς αρχαίος Έλληνας δεν θα μπορούσε να είχε φιλοτεχνήση την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης- προφανώς ούτε οι Ικτίνος και Καλλικράτης ("αυτό απαιτούσε πολύ βαθιά τεχνική γνώση." λέει χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξή του). Ενώ, βέβαια, κατά τον ίδιο, όποιος υποτιμά την λεγόμενη "βυζαντινή" τέχνη, στην οποία έχει ενδιατρίψη και προσωπικά, απλώς δεν γνωρίζει από τέχνη…!
Ταύτα, λοιπόν, είναι ίσως κάποιοι…."ευσεβείς πόθοι"… Που πάντως τρέφουμε σε κάποια μορφή κάποια μέλλουσα στιγμή… την αγαθή ελπίδα, ότι θα πραγματωθούν… Οψόμεθα: όλα από εμάς εξαρτώνται "εις το τέλος της αναλύσεως"………….!