Οι ανοιχτές πληγές της Στροφυλιάς
ΔΙΑΒΡΩΣΗ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΙ, ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΟΙ, ΛΑΤΟΜΕΙΑ … ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ!
Από την Οικολογική ΚΙνηση ΠΑτρας – ΟΙΚΙΠΑ
Το Κοτύχι κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή απ’ τη διάβρωση της λουρονησίδας του, τα λατομεία Αράξου συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως το τέλος του 2014, με τις ευλογίες (και σχετική τροπολογία) του κατά τα άλλα υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, οι λαθροκυνηγοί και οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι Σαββατοκύριακα και αργίες.
Κατά τα λοιπά, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις φορέων και προσώπων για τη «μεταφορά» των Σαμαρέικων στο νομό Ηλείας, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διεκδίκηση των καταπατημένων και εκχερσωμένων εκτάσεων από ιδιώτες. Όλα αυτά στην ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ(!!!) περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Η ΟΙΚΙΠΑ παρά τις πιέσεις, ενίοτε και ΑΠΕΙΛΕΣ που δέχεται θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών. Μοναδική εξαίρεση στη μαυρίλα της οικολογικής (και όχι μόνο) επικαιρότητας, η αναγέννηση των καμένων δέντρων στο Γιανισκάρι. Αρκεί να τηρηθεί με ευλάβεια η απαγόρευση της βόσκησης. Χλωμό το βλέπουμε…
Τα παραπάνω καταγράφονται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μηνιαίας οικολογικής εφημερίδας «εν αιθρία» (τεύχος Νοεμβρίου) που εκδίδει η ΟΙΚΙΠΑ και περιγράφουν μια κατάσταση που δεν συνάδει με προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο.
Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες της ΟΙΚΙΠΑ για πιέσεις αλλά και απειλές κατά της ζωής των μελών της, με αφορμή τις παρεμβάσεις της οργάνωσης για την προστασία των καταπατημένων εκτάσεων της Στροφυλιάς στη θέση «Σαμαρέικα» Το παραπάνω ιδιαίτερα σοβαρό θέμα η ΟΙΚΙΠΑ απέφυγε να το δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα ενημερώνοντας μόνο τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Απειλές όμως δεν δέχονται μόνο τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ αλλά και οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που περιπολούν καθημερινά στον υγροβιότοπο, από λαθροκυνηγούς της περιοχής, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη και να στήσουν μπλόκο στους επόπτες στις 28 Οκτωβρίου στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, και τελικά φυγαδεύτηκαν από κάτοικο της περιοχής από άλλο δρόμο, για να γλυτώσουν τα χειρότερα.
Σοβαρό είναι επίσης και το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο δάσος της Στροφυλιάς, αφού οι Δασοφύλακες της περιοχής δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φύλαξη. Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος το Δ.Σ του Φορέα ζήτησε από το Δασαρχείο Πατρών την άμεση διακοπή της ξύλευσης στο δάσος η οποία λήγει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ:
Ήδη η ΟΙΚΙΠΑ με ανακοινώσεις της έχει παρουσιάσει τα προβλήματα σχετικά με την παράταση λειτουργίας των λατομείων Αράξου και της καταστροφής στη λουρονησίδα της λ/θ Κοτυχίου.
Λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι στη Στροφυλιά
ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ
Κρούσματα λαθροθηρίας αλλά και λαθροϋλοτομίας παρατηρούνται στη Στροφυλιά παρά τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης του δάσους τόσο απ’ τους 5 επόπτες του Φορέα Διαχείρισης όσο και απ’ τους 3 νέους δασοφύλακες που πρόσφατα διέθεσε το Δασαρχείο Πατρών. Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα όπου δεν εργάζονται οι δασοφύλακες του Δασαρχείου. Οι πέντε επόπτες του Φορέα περιπολούν στην περιοχή όλες τις ημέρες και τις αργίες όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις ή να ελέγξουν τα στοιχεία των παρανομούντων. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώνουν τους δασοφύλακες ή τις αστυνομικές αρχές οι οποίες είτε δεν εργάζονται είτε έρχονται με καθυστέρηση.
Το πρόβλημα με την παράνομη υλοτομία εντοπίζεται στο κομμάτι της Αχαΐας, όπου το Δασαρχείο Πατρών κάθε χρόνο δίνει άδειες υλοτομίας στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη προσωπικών αναγκών, σε αντίθεση με το Δασαρχείο Αμαλιάδας, το οποίο έχει ρητά απαγορεύσει την ξύλευση του δάσους. Η περίοδος ξύλευσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη (Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος ούτε στο ποιος μπαίνει και κόβει, ούτε στις ποσότητες οι οποίες κάθε άλλο παρά για ατομική χρήση προορίζονται. Οι επόπτες του Φορέα έχουν δει να φεύγουν απ’ το δάσος φορτηγά 15 τόνων, ενώ τα περισσότερα τρακτέρ που μπαίνουν δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Δ.Σ του Φορέα στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να ζητήσει από το Δασαρχείο την διακοπή της ξύλευσης.
Εν τω μεταξύ οι λαθροθήρες, σχεδόν ανενόχλητοι, επιδίδονται στο κυνήγι υδρόβιων πουλιών στις δύο (προστατευόμενες!!!) λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου αφού η περιοχή είναι ουσιαστικά αφύλακτη τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και δεν διστάζουν να απειλούν και να τρομοκρατούν όσους τολμούν να τους ελέγξουν.
Σαμαρέικα: Το παιχνίδι χοντραίνει!!!
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό γύρω απ’ το θέμα των Σαμαρέικων του δάσους της Στροφυλιάς. Ένα πρόβλημα που χρονίζει και είναι γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες της «εν αιθρία» από το πλήθος των δημοσιευμάτων μας. Πως έχει το θέμα εν ολίγοις:
Στην περιοχή των Σαμαρέικων έχουν γίνει παράνομες ενέργειες: Εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων οι οποίες σήμερα καλλιεργούνται και ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων. Για τις παραπάνω ενέργειες οι ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (Δασικές, δικαστικές, πολεοδομικές κλπ) έχουν συντάξει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και έχουν εκδώσει πράξεις χαρακτηρισμού, ενώ αρκετοί απ’ τους παρανομούντες έχουν καταδικαστεί στα ποινικά δικαστήρια.
Η ΟΙΚΙΠΑ (ευτυχώς) δεν δικάζει, δεν εκδίδει διοικητικές αποφάσεις ούτε αποφαίνεται περί του δασικού ή μη μιας έκτασης. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ είναι να ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ στις αρμόδιες αρχές με έγγραφα και στοιχεία της διοίκησης, υπερασπιζόμενη το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και ζητώντας την εφαρμογή των αποφάσεων. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η ενασχόλησή μας αυτή με το σημαντικότερο οικοσύστημα της Αχαΐας, μας έφερε συχνά «αντιμέτωπους» με κατοίκους αυτής της περιοχής (στις δικαστικές αίθουσες και αλλού) οι οποίοι εκλαμβάνουν τη δράση μας ως προσωπική διαφορά. Κάποιοι μάλιστα απ’ αυτούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Αχαΐας τον περασμένο Ιούλιο και το Σεπτέμβριο, πέραν των ύβρεων εκτόξευσαν απειλές ακόμη και κατά της ζωής μελών της ΟΙΚΙΠΑ. Το παραπάνω ιδιαίτερα σοβαρό θέμα η ΟΙΚΙΠΑ απόφυγε να το δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα ενημερώνοντας μόνο τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές.
Επειδή όμως το «βάρος» της υπόθεσης είναι αρκετά μεγάλο για τους ώμους μας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε κάθε εμπλεκόμενο ή ενδιαφερόμενο, αναλυτικά και με στοιχεία για τις θέσεις μας. Κάποιοι άνθρωποι διεκδικούν ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι αυτής της περιοχής την οποία καλλιεργούν ή έχουν χτίσει σπίτια και επιχειρήσεις. Ιδιοκτήτης μιας έκτασης γίνεται κάποιος με δύο μόνο τρόπους: Αν την αγοράσει ή αν κάποιος άλλος (πχ το κράτος) του την παραχωρήσει. Αν αυτοί οι άνθρωποι απόκτησαν μ’ αυτούς τους τρόπους τη γη τους, δικαιούνται να την κατέχουν. Αν όχι η γη θα πρέπει να αποδοθεί στο φυσικό του δικαιούχο το Ελληνικό Δημόσιο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
Τον τελευταίο καιρό παρέμβαση στο θέμα των Σαμαρέικων έγινε τόσο απ’ το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο όσο και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δεσύλλα.
Ο πρώτος πρότεινε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου αν τα Σαμαρέικα ανήκουν στην Αχαΐα ή την Ηλεία. Η ΟΙΚΙΠΑ με δελτίο τύπου (δημοσιεύεται στη συνέχεια)* εξέφρασε δημόσια την άποψή της για το θέμα, το οποίο τελικά αποσύρθηκε και θα επανέλθει σε άλλη συνεδρίαση, ενώ ο Δήμαρχος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ. Προς αποφυγή παρανοήσεων εμείς για μια ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο ασφαλώς μπορεί να συζητά οποιοδήποτε θέμα επιθυμεί. Δεν μπορεί όμως (δεν έχει εκ του νόμου τέτοια αρμοδιότητα) να οριοθετεί. Αυτό έχει γίνει το 1926 και σύμφωνα με την απόφαση οριοθέτησης τα Σαμαρέικα ανήκουν στην Αχαΐα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΕΣΥΛΛΑ
Παρέμβαση για το θέμα (η οποία είναι εν εξελίξει) έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δεσύλλας ο οποίος με 4σέλιδη επιστολή ζητά να την παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διατυπώνοντας κατηγορίες για τη δράση της ΟΙΚΙΠΑ. Ο κ. Δεσύλλας στην επιστολή του μιλάει για «διαστάσεις επικήρυξης του ανθρώπινου είδους, για περιβαλλοντικό διωγμό μαζικού ξεκληρίσματος και επιχείρησης κοινωνικής και ηθικής εξόντωσης δεκάδων φτωχών αγροτικών οικογενειών του οικισμού Σαμαραίϊκα Μανωλάδας Ηλείας. Η επιχείρηση -Σαμαροκτονία εξελίσσεται στο όνομα της προστασίας του δασικού περιβάλλοντος με σημαιοφόρο και συμπρωταγωνιστή την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ)»
Εμείς θα ενημερώσουμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους για τη θέση μας (τεκμηριωμένη με επίσημα στοιχεία), θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του κ. Δεσύλλα και φυσικά θα κοινοποιήσουμε τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα. Μια θέση που συνοψίζεται στα ακόλουθα, τα οποία μπορούμε και να αποδείξουμε:
Τα Σαμαρέικα ανήκουν στο νομό Αχαΐας, δεν είναι εποικιστική έκταση και θα πρέπει να αποκατασταθούν οι παράνομες επεμβάσεις που έγιναν στο εκεί δάσος της Στροφυλιάς. Κάθε νόμιμος ιδιοκτήτης οποιασδήποτε έκτασης στην περιοχή θα πρέπει με νόμιμο τρόπο να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του. Ενέργειες οποιουδήποτε φορέα ή ατόμου που θα επιχειρήσει με δόλιο τρόπο να «εντάξει» τα Σαμαρέικα στην Ηλεία θα αντιμετωπιστεί ΜΟΝΟ με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ όπως κάνουμε 25 χρόνια τώρα.
Δεν μπορούμε όμως να μην στηλιτεύσουμε την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ των εκλεγμένων εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο αλλά και στην αυτοδιοίκηση που αφήνουν να «σέρνεται» το θέμα τόσα χρόνια, ταλαιπωρώντας τους εμπλεκόμενους και κρατώντας τους «ομήρους» των πολιτικών-πελατειακών τους επιδιώξεων.
* Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για το που ανήκουν τα Σαμαρέικα!!!
ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, τη Δευτέρα 10-10-2011 ως θέμα, η χωροθέτηση της περιοχής των Σαμαρέικων και σύμφωνα με πληροφορίες (που ελπίζουμε να μην επαληθευτούν) η εισήγηση του Δημάρχου αναφέρει ότι αυτά ανήκουν στα διοικητικά όρια του νομού Ηλείας!!! Η ενέργεια του κ. Δημάρχου προκαλεί κατάπληξη και απορία, καθώς είναι γνωστή η πάγια θέση του πρώην Δήμου Λαρίσσου (ο οποίος τώρα αποτελεί Δημοτική ενότητα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Δυτικής Αχαΐας) ότι τα Σαμαρέικα ανήκουν στο ν. Αχαΐας, πράγμα που αποδεικνύεται από πλήθος εγγράφων και στοιχείων.
Η έκπληξή μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφού ήταν γνωστή στους πάντες, η με αριθμό 2474/2009 τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με βάση την οποία: «έκταση 562 στρεμμάτων στη θέση Σαμαρέικα κηρύσσεται αναδασωτέα με σκοπό την αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση της δασικής βλάστηση που καταστράφηκε από παράνομη κατάληψη εκχέρσωσης που έγινε σταδιακά στο παρελθόν….. Η επίδικη έκταση αποτελούμενη από δύο τμήματα Α και Β εμβαδού 552.631,86 τμ και 8.396,39 τμ αντιστοίχως ευρίσκεται εντός του δάσους της Στροφυλιάς και ανήκει στην περιφέρεια της τέως κοινότητας Μετοχίου (βλέπε απόφαση 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων) η η οποία συγχωνεύτηκε ήδη στο Δήμο Λαρισσού»
Πέραν της πιο πάνω απόφασης του ΣτΕ η ΟΙΚΙΠΑ από το 2008 είχε αποστείλει στον τότε Γ. Γ της Περιφέρειας τόσο την απόφαση με αριθ. Πρωτ. 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων Ν. Ηλείας η οποία υλοποιώντας απόφαση του 1926 καθόρισε τα όρια των δυο νομών όσο και τοπογραφικό διάγραμμα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Ν. Αχαΐας του έτους 1985 με κλίμακα 1:5000 στο οποίο αποτυπώθηκαν λεπτομερώς τα πιο πάνω όρια.
Τέλος το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στο υπ.αριθμ.9/16-2-2009 έγγραφό του προς την ΟΙΚΙΠΑ αναφέρει επί λέξη: «…θεωρούμε ότι το δάσος Στροφυλιάς και η εντός αυτού έκταση της περιοχής «Σαμαρέικα» δεν συμπεριελήφθη στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του αγροκτήματος Μανωλάδας και δεν αποτελεί εποικιστική έκταση. Αντιθέτως αποτελεί δημόσιο δάσος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο αριθμ. 3123/10.6.2009 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Ν. Αχαΐας που είναι αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση και προστασία αυτού. Είναι φανερό ότι το Δασαρχείο Πατρών, ως η μόνη αρμόδια υπηρεσία για τη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει επιτέλους να επιβάλει τη νομιμότητα Να υλοποιήσει τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τα «Σαμαρέικα» και να προχωρήσει στην αναδάσωση της κηρυγμένης ως αναδασωτέας έκτασης των 560 στρεμμάτων.»
Κατόπιν των ανωτέρω θα θέλαμε να επισημάνουμε, πως πέρα από την ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει για το πού ανήκουν τα Σαμαρέικα, υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για το Δήμο, αφού είναι γνωστή η επίμονη προσπάθεια των καταπατητών της περιοχής να καταφέρουν να «εντάξουν» τα Σαμαρέικα στην Ηλεία και να βγάλουν έτσι ΑΚΥΡΕΣ όλες τις διοικητικές πράξεις των αρμοδίων οργάνων της Αχαΐας που αφορούν καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων. Η εισαγωγή του ανωτέρω θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας αν δεν είναι ατυχής, είναι τουλάχιστον ΑΚΑΤΑΝΌΗΤΗ.