Έγκλημα η εκποίηση δημόσιας περιουσίας σήμερα

Έγκλημα η εκποίηση δημόσιας περιουσίας σήμερα

 

Του Γιώργου Δελαστίκ


 

Επί εσχάτη οικονομική προδοσία πρέπει να δικαστούν και, φυσικά, να καταδικαστούν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και όσοι υπουργοί της κυβέρνησής του βάλουν την υπογραφή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας σήμερα! Ακόμη κι αν προς στιγμήν παραμερίσουμε το θεμελιώδες πολιτικό ζήτημα – αν είναι, δηλαδή, επιτρεπτό η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση μιας χώρας να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών κερδοσκόπων –, η εκποίηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με τις τιμές στις οποίες έχουν εσκεμμένα και μεθοδευμένα καταβαραθρωθεί οι μετοχές τους στο Χρηματιστήριο σήμερα συνιστά αυτοτελές οικονομικό έγκλημα.

Όσο εθελόδουλη κι αν είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στους ξένους οικονομικούς κατακτητές της πατρίδας μας, συνεργαζόμενη μαζί τους για την επιβολή στην Ελλάδα καθεστώτος δημοσιονομικής κατοχής μέσω Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είναι αδύνατον η στάση της να αποδοθεί αποκλειστικά σε πολιτικές επιλογές.

Η προβολή ως δικαιολογία της συμφωνίας του Γ. Παπανδρέου με τους επικυρίαρχους της ΕΕ, να έχει εκποιήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου δημόσια περιουσία αξίας 1,7 δις ευρώ, δεν μπορεί να συγκαλύψει το ανοσιούργημα που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Με… 680 εκατ. παίρνεις τη ΔΕΗ!

Οι αριθμοί είναι οικονομικά αποκαλυπτικοί και πολιτικά συντριπτικοί. Μια απλή ματιά στις τιμές των μετοχών των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι αρκετή. Όποιος δεν έχει ήδη αίσθηση για το πόσο εξευτελιστικά χαμηλές είναι οι χρηματιστηριακές τιμές των σημαντικότερων ΔΕΚΟ θα αισθανθεί σίγουρα ανατριχίλα και φρίκη.

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, το 100% των μετοχών της ΔΕΗ άξιζε μόλις… 1,357 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι αρκούν μόνο και μόνο… 679 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει κανείς το 50% συν κάτι των μετοχών της και να καταστεί έτσι ο απόλυτος κυρίαρχος της ηλεκτροδότησης της Ελλάδας! Όλοι οι Έλληνες, όλα τα νοικοκυριά της χώρας, όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, όλη η οικονομία της χώρας θα εξαρτώνται ολοκληρωτικά από όποιον διαθέσει πολύ λιγότερα από 1 δις για να αποκτήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ!

Είναι εφιαλτικό ακόμη και να σκεφτεί κανείς ότι αρκεί μια γερμανική επιχείρηση να δώσει 680 εκατ. ευρώ για να επιβάλει στην Ελλάδα καθεστώς «ηλεκτρικής κατοχής». Να αποφασίζουν οι Γερμανοί, μέσω της τιμής που θα καθορίζουν για την κιλοβατώρα αλλά και μέσω των επενδύσεων σε έργα υποδομής που θα κάνουν ή δεν θα κάνουν, εάν οι Έλληνες ιθαγενείς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να… φωτίζονται, να πλένονται, να δροσίζονται όποτε θέλουν ή αν το Ράιχ θα μας επιβάλει… συσκότιση και πλύσιμο κάθε Σαββατόβραδο!

Τζάμπα λιμάνια και χωράφια!…

Αστεία είναι τα οικονομικά μεγέθη της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση εκποίησης και των μεγάλων λιμένων της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, βάσει των σημερινών χρηματιστηριακών αξιών τους.

Μόλις… 270 εκατ. ευρώ άξιζε την περασμένη εβδομάδα το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ) και κάτι λιγότερο από 108 εκατ. ευρώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Για να πάρει, δηλαδή, κανείς το 50% συν κάτι των μετοχών τους και να έχει έτσι τον απόλυτο έλεγχο των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας αρκούσαν 135 εκατ. για τον ΟΛΠ και 54 εκατ. για τον ΟΛΘ! Είναι να τρελαίνεσαι… Με λιγότερα από 200 εκατομμύρια αγοράζει – όποιος τα έχει – τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης!…

Ακόμη πιο τραγική περίπτωση, με μοιραίες συνέπειες για τη χώρα, σε περίπτωση που πωληθεί – και ακόμα χειρότερα σε ξένους – είναι η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), για την οποία έχουμε ξαναγράψει προ μηνών. Η χρηματιστηριακή αξία της ΑΤΕ στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας ήταν μόνο 875 εκατ. ευρώ, άρα το πακέτο απόλυτου ελέγχου της τράπεζας αυτής (50% συν μία μετοχή) κόστιζε λιγότερο από 438 εκατομμύρια.

Η ιδιομορφία της ΑΤΕ έγκειται στο ότι, βάσει του νόμου, τα περισσότερα ίσως από τα χωράφια της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνουν τάχιστα δικά της, αν το επιθυμούσε η διοίκησή της! Αυτό οφείλεται στο ότι, επί δεκαετίες, οι Έλληνες αγρότες έχουν διαπαιδαγωγηθεί στο να μην αποπληρώνουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ, με τη βεβαιότητα ότι, αφού η τράπεζα είναι κρατική, στο τέλος όλο και κάποια ρύθμιση θα γίνει και δεν θα χάσουν το χωράφι τους, αφού, άλλωστε, τι θα μπορούσε να κάνει η ΑΤΕ δεκάδες χιλιάδες χωράφια, αν προχωρούσε σε μαζικές κατασχέσεις;… Αυτή η ολέθρια νοοτροπία, σε συνάρτηση με το διαρκώς ογκούμενο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής και τις ανεπαρκείς τιμές των αγροτικών προϊόντων που δίνονται στους παραγωγούς, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους στην ΑΤΕ.

Όλη η Ελλάδα «στο σφυρί»…

Εάν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, θα έχουμε τρομερό κοινωνικό σεισμό. Ας φανταστούμε, π.χ., την Deutsche Bank να δίνει αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και να αγοράζει την ΑΤΕ και στη συνέχεια να προχωρά, απολύτως νομότυπα, στην κατάσχεση όλων των χωραφιών που έχουν μπει υποθήκη σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Δεν πρόκειται, φυσικά, η γερμανική τράπεζα να… καλλιεργεί μπαμπάκι, ελιές ή σταφύλια. Μπορεί, όμως, άριστα, αφενός, να πουλά σε Γερμανούς όσα χωράφια προσφέρονται για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών και, αφετέρου, να εγκαταστήσει στα χωράφια της, για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκές μονάδες – γερμανικής παραγωγής, βεβαίως – και, στη συνέχεια, να πουλά ρεύμα στη… Γερμανία, που έλεγε κι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε! Αν, μάλιστα, οι Γερμανοί έχουν αποκτήσει τον έλεγχο και της ΔΕΗ, ποιος τους πιάνει…

Το μόνο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που φαινομενικά πιάνει κάποια λεφτά είναι ο… τζόγος, ο ΟΠΑΠ, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα σε κάτι λιγότερο από 3,1 δις ευρώ. Το ζήτημα, όμως, έγκειται στο ότι τα 1,55 δις ευρώ που απαιτούνται για να αγοραστεί το 50% των μετοχών του και, άρα, ο έλεγχός του, ο ΟΠΑΠ τα βγάζει ως κέρδη σε ένα χρόνο και κάτι! Είναι πρόκληση, επομένως, να πωληθεί και σίγουρα εξαιρετικά ύποπτη συναλλαγή…

Έναντι πινακίου φακής…

Η ύδρευση Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα εκχωρηθεί έναντι 250 εκατομμυρίων, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης έναντι ούτε 200 εκατομμυρίων, η ΔΕΗ για 680 εκατομμύρια, η ΑΤΕ για λιγότερο από μισό δις, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για 260 εκατομμύρια – όλα μαζί δεν πιάνουν, δηλαδή, ούτε… 2 δισεκατομμύρια!

Άντε να πιάσει άλλο ενάμισι δις ο ΟΠΑΠ και κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ο ΟΣΕ –που δεν είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο–, και πάλι, όμως, δεν βγαίνουν ούτε 5 δις ευρώ. Πού θα βρεθούν τα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις στην πενταετία που έχει συμφωνήσει ο Γ. Παπανδρέου με την ΕΕ; Προφανώς, μόνο αν πουλήσει δημόσια γη, νησιά ολόκληρα!

Ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι δεν έχει καμία αναστολή, κανένα δισταγμό να κάνει κάτι τέτοιο. Θα του το επιτρέψει, όμως, ο ελληνικός λαός; Ίδωμεν…

 

ΠΗΓΗ: περ. ΕΠΙΚΑΙΡΑ,  24/08/2011, http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=27766&category_id=100

 

Σημείωση admin: Το άρθρο αυτό καθίσταται τραγικά επίκαιρο αφού οδεύει η κυβέρνηση στις «εμπράγματες υποθήκες» όλου του δημόσιου πλούτου και καταλήστευση του μικρομεσαίου ιδιωτικού, με πρόσχημα το «κούρεμα» που μεθοδεύουν αυτοί σε μας και όχι εμείς σ’ αυτούς. «Νυν υπέρ πάντων ο αγών»…(;)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.