Πολιτική υποκρισία και ελλιπής ενημέρωση
Του Νικήτα Χιωτίνη
Θα προσπαθήσω επιγραμματικώς και από τη σκοπιά του μέσου παρατηρητή, να απαριθμήσω γεγονότα που δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν την βεβαιότητα όλων μας, πως είμαστε μάρτυρες (με τις δύο σημασίες του όρου αυτού) μιας ολοένα και περισσότερο απροσχημάτιστης υποκρισίας εκ μέρους των «πολιτικών» μας και ελλιπούς ενημέρωσής μας, στην οποίες ακουσίως ή εκουσίως συμμετέχουν τα περισσότερα τουλάχιστον ΜΜΕ.
Ίσως μάλιστα αυτήν την υποκρισία και την ελλιπή μας ενημέρωση να τις θεωρούμε και φυσικές και άρα αποδεκτές. Θυμάμαι έλεγα σε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, ότι το 1981, πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλεγεί, υποσχόταν «έξω οι βάσεις του θανάτου», όταν όμως εξελέγη ανανέωσε τις βάσεις «του θανάτου» – κάτι που δεν τολμούσε να κάνει ο Ράλλης. Μάλιστα, οι οπαδοί του, μετά τη νέα συμφωνία με τις «βάσεις του θανάτου», διαδήλωναν πως «ο αγώνας τώρα δικαιώθηκε». Η αποστομωτική απάντησή του ήταν «γιατί, εσύ περίμενες να διώξει τους Αμερικανούς; .…εμένα κορόιδεψε που τον ψήφισα και δεν με ενδιαφέρει, εσένα τι σε νοιάζει που δεν τον ψήφισες ;». Απαριθμώ λοιπόν:
1. Ο Κώστας Καραμανλής διακήρυττε πάγωμα μισθών, ενώ ο αντίπαλός του Γ. Παπανδρέου μας βεβαίωνε πως «λεφτά υπάρχουν» (μάλλον ο Κ.Κ. έκανε τα αδύνατα δυνατά για να χάσει με 10%. Μη ξεχνάμε πως ο μόνος πολιτικός που παραδέχτηκε επισήμως δωροδοκία ήταν ο υπόδικος «στρατηγός» Τσουκάτος, που σχεδόν ξεχάστηκε από την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ). Όταν όμως εξελέγη πρωθυπουργός ο Κος Παπανδρέου, αμέσως αναρωτήθηκε «που πήγαν τα λεφτά;», παρ’ ότι ως αρχηγός κόμματος έπρεπε να το ήξερε από πριν, ο Πρόεδρος μάλιστα της Τραπέζης της Ελλάδος μας διαβεβαίωσε πως τον είχε λεπτομερώς ενημερώσει.
2. Ο νυν πρωθυπουργός μας, πριν τις εκλογές διακήρυττε ότι δεν πρόκειται ποτέ να καλέσει το ΔΝΤ και το αιτιολογούσε με ευφράδεια και ακλόνητα επιχειρήματα. Όμως το κάλεσε λίγο μετά την εκλογή του και μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος του ΔΝΤ μας διαβεβαίωσε πως το είχε προ πολλού – δηλ. πολύ πριν τις εκλογές- συζητήσει μαζί του.
3. Στέλεχος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλε προσφάτως πως το έλλειμμα, που θα επέτρεπε την προσφυγή στο ΔΝΤ, είχε σκοπίμως διογκωθεί. Το στέλεχος αυτό απελύθη και δεν φαντάζομαι να προσφύγει σοβαρά κανείς εναντίον του για διασπορά ψευδών ειδήσεων (όπως έλεγαν επί χούντας του’67), γιατί έτσι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Δεν θα μάθει ποτέ κανείς την αλήθεια, που είναι μάλλον πολύπλοκη. Αν μη τι άλλο τα “greek statistics” ίσως και νάναι λίγο διαφορετικά από αυτά που κοροϊδεύαμε, με την σχετική έντεχνη υποδαύλιση του θέματος από τα ΜΜΕ.
4. Κανείς δεν ξέχασε τις συμφωνίες που επεχείρησε να κλείσει με του Ρώσους η κυβέρνηση Καραμανλή. Κανείς δεν ξέχασε ακόμα πως με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου, όλες αυτές ακυρώθηκαν.
5. Κανείς δεν ξέχασε πως πριν τις πρόσφατες εκλογές ο Γ.Π. διεκήρυττε πως «δυστυχώς αλλά δεν έχουμε πετρέλαιο στη χώρα μας» και ότι προσφάτως από βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος χαρακτήριζε γι’ αυτό τον Χαρδαβέλα μυθομανή των «πυλών του ανεξήγητου». Όμως μετά κάποια πρόσφατα γεγονότα – δες κατωτέρω- ο Γ.Π. αναγγέλλει πως θα αρχίσουν έρευνες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της χώρας μας.
6. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν τολμούσε να οριοθετήσει – και κυρίως λειτουργήσει- τα περίφημα 12 μίλια, έστω τα 6 μίλια, παρ’ όλες τις κουμπαριές του με τον Ερντογάν, του οποίου τα αεροπλάνα έκαναν βόλτες πάνω από τη Μύκονο και τα πολεμικά του πλοία έφταναν στο Σούνιο. Η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τολμά να οριοθετήσει τις ελληνικές ΑΟΖ. Μόνο το Ισραήλ το ‘κανε για μας πριν 2-3 μήνες, βεβαίως ανεπισήμως. Η εξήγηση γι’ αυτήν του τη «βοήθεια» δόθηκε με τα συμβαίνοντα γύρω από το οικόπεδο 12 της Κύπρου, στο οποίο θα κάνει έρευνες μια αμερικανική εταιρεία για φυσικό αέριο, λέγεται μάλιστα πως αυτή η εταιρεία είναι πολιτικά ισχυρή. Απειλεί γι’ αυτό η Τουρκία, ανταπειλεί το Ισραήλ – και το Ισραήλ βεβαίως δεν λειτουργεί αυτοδύναμα- ξυπνάει και ο Θ.Πάγκαλος και λέει – από βουλής- πως «επίθεση εναντίον της Κύπρου ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδος».
7. Όταν θέλησε προσφάτως να συμμετάσχει ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών σε σχετική σύσκεψη στην Ε.Ε. τον απέπεμψαν από τις «δικές τους συνομιλίες», μάλλον αγενώς (δεν έχω συγκρατήσει ακριβώς το γεγονός και τα πρόσωπα, αλλά κάπως έτσι έγινε – άλλωστε δεν δόθηκε δημοσιότητα από τις κατά τα άλλα φλύαρες «ειδήσεις» των μεγάλων τουλάχιστον ΜΜΕ). Μη ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ μπήκαν επισήμως στην Ευρώπη με το ΔΝΤ.
8. Είναι φανερό πως τα ζητήματα δεν είναι μόνο «οικονομικά». Άλλωστε αυτό το «οικονομικά» είναι τόσο πολύπλοκο, που αμφισβητώ αν και πόσοι βουλευτές (ίσως και οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι») το κατανοούν σε όλες του τις διαστάσεις. Ας πούμε πως είναι αυτό που έχει να κάνει με το ότι από τη «μεταπολίτευση» και μετά ρήμαξε η κλωστοϋφαντουργία, διαλύθηκε η γεωργία, στέρεψε η Θεσσαλία με το κακό της βαμβάκι που επιδοτείτο αφειδώς, εισάγουμε κρέας και γάλα από τη Γερμανία και την Ολλανδία γιατί κανείς ειδικός Υπουργός δεν σκέφτηκε να βοηθήσει την κτηνοτροφία, αποδομήθηκε σχεδόν πλήρως ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Μη ξεχνάμε και την Παιδεία : φρόντισαν γι’ αυτήν, εκτός των άλλων και οι «επαναστάτες» του Πολυτεχνείου, νυν υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων, των αλλεπάλληλων μνημονίων (μάλιστα χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα του είδους «μνημόνιο ή δραχμή») και της αποτελεσματικότητας των ΜΑΤ.
9. Τα ζητήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι προφανώς και γεωπολιτικά, ίσως μάλιστα να είναι κατ’ εξοχήν γεωπολιτικά. Όμως αυτό αποκρύπτεται εντέχνως, τουλάχιστον από τα λεγόμενα μεγάλα κανάλια και τις μεγάλες και «σοβαρές» (κληρονομικώ δικαίω) εφημερίδες – αν δεν επεμβαίνουν σε αυτά με τον τρόπο τους…. Όσον αφορά τώρα στους πολιτικούς αρχηγούς, μόνον η Γραμματέας του ΚΚΕ και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ τα έθιξαν με την δέουσα βαρύτητα, με την ευκαιρία της ΔΕΘ. Οι υπόλοιποι αρχηγοί και δη οι Πρόεδροι των εναλλασσομένων στην εξουσία κομμάτων, εσίγησαν σχετικώς.
10. Η αρχή της γεωπολιτικής αναταραχής στη περιοχή μας, φαίνεται να έγινε με το ελλιπές πόνημα του Αχ. Νταβούτογλου, περί του στρατηγικού βάθους της Τουρκίας, που κατέστη και δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής. Ελλιπές γιατί αρχίζει από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Όμως, αφ’ ενός η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν ήταν η Τουρκία, αφ’ ετέρου η Ιστορία δεν αρχίζει από αυτήν. Η υποτιθέμενη περιοχή της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – για την οποίαν μιλά ο Ναβούτογλου- είναι πρωτίστως και κατ’ εξοχήν περιοχή της πρώην Ελληνορωμαϊκής Οικουμένης και έτσι συμμετείχε στο μετέπειτα ιστορικό γίγνεσθαι. Έτσι δείχνει άλλωστε πως θα εξακολουθεί να συμμετέχει στην Ιστορία, δεδομένου της ανεξέλεγκτης πλέον αλαζονείας της γείτονος χώρας μας, που δείχνει να παίζει με τη φωτιά.
11. Μήπως όμως αυτήν την υποκρισία και την ελλιπή μας πληροφόρηση, ου μην παραπληροφόρηση, τη θέλουμε τελικά; Είναι πιο ξεκούραστη για μας; Αν όχι, πρέπει κάτι να γίνει. Το γράφω ως παρότρυνση και ελπίδα προς τους πολιτικούς μας. Ας πάψουν επί τέλους να θεωρούν τους λαούς «τους» πρόβατα.
20-9-2011
UP DATE: 9-10-2011, Συνέχεια στο Μέρος ΙΙ