Οι 10 καλύτερες φωτογραφίες από το 16-χρονο ταξίδι του Hubble στο διάστημα.
Του TheoTheoreio
Το Hubble είναι ένα τηλεσκόπιο που ταξιδεύει μέσα στο διάστημα. Μπήκε σε πορεία τον Απρίλιο του 1990. Οι φωτογραφίες είναι σε σειρά ωραιότητας όπως ψήφισαν οι αστρονόμοι.
Σημειώστε, ο πρώτος Γαλαξίας, Sombrero Galaxy, έχει 800 εκατομμύρια Ήλιους!!! Πλανήτες; Αμέτρητους.
O ‘‘Sombrero'' στα 28 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η διάμετρος του μόνο είναι 50.000 έτη φωτός. Έχει 800 εκατομμύρια ήλιους.
Το ‘‘Μερμήγκι'' γαλαξίας, ένα σύννεφο σκόνης και αερίων, στα 3.000 με 6.000 έτη φωτός από τη Γη.
Ο ‘‘Εσκιμώος'' στα 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Το ‘‘Μάτι της Γάτας''.
Ο ‘‘Hourglass'', στα 8.000 έτη φωτός.
Ο ‘‘Cone''. Το τμήμα που φαίνεται, έχει μήκος 2,5 έτη φωτός μόνο, δηλ. όσο είναι 23 εκατομμύρια φορές, πήγαινε-έλα, το ταξίδι στη σελήνη.
Η ‘‘Τέλεια Καταιγίδα'', ένας απέραντος ωκεανός υδρογόνου με πολύ λίγο οξυγόνο στα 5.500 έτη φωτός μακριά μας.
Η ‘‘Αστρική Νύχτα'' ονομάστηκε από τον ομώνυμο πίνακα του Βαν Γκογκ.
Τα ‘‘Κατσουφιασμένα Μάτια'' στα 114 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας!! Σχηματίζεται από τις στριφογυρίζουσες άκρες δυο συγχωνευμένων γαλαξιών.
Ο ‘‘Trifid'' στα 9.000 έτη φωτός. Εδώ γεννιούνται όλα τα νέα άστρα.
Μία ΠΗΓΗ ακόμα και περισσότερα: http://www.google.com/search?hl=en&q=hubble&aq=1s&oq=Hbble&aqi=g3
UP DATE: 13-06-2010, ώρα 21.30
Το τηλεσκόπιο φέρει την ονομασία τού Αμερκάνου αστρονόμου Edwin Powell Hubble (November 20, 1889 – September 28, 1953). Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Και πιθανόν πολλοί γνωρίζουμε ότι η ισχύουσα κοσμοθεωρία για την προέλευση τού σύμπαντος είναι η Μπιγκ-Μπανγκ (Big-Bang). Αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν ποιός είναι ο πατέρας και τών δύο αυτών θεωριών. Αυτός. Να και η φωτογραφία του.
Αλλά είναι επίσης αυτός που απομυθοποίησε την εικόνα για τούς Γαλαξίες, ότι εχουν γαλακτική μορφή, εξ'ου και το όνομα τους.
Ο Δημόκριτος έδωσε αυτό το όνομα αλλά και το όνομα "Γαλαξίας", ο οποίος τον περιέγραψε όπως έβλεπε τον δικό μας Γαλαξία. Έπεσε λίγο έξω, τελικά ο Γαλαξίας μας δεν μοιάζει με ‘‘γάλα'', αλλά έτσι τον έβλεπε χωρίς όργανα, λίγο θολό, ‘‘γαλακτικό''. Κατά τα άλλα τον είδε ακριβώς! Πώς;
Θέλω να πω μήπως το ανθρώπινο όργανο θέλει εξάσκηση αντί για πολιτική; Αυτά.
ΥΓ. Όταν αχολείστε με αστρονομικά θέματα, να θυμάστε μιά αρχή, που αφυπνίζει: αυτά που βλέπουμε από τη Γή πιθανόν να μην υπάρχουν τώρα που τα βλέπουμε, επειδή για να φτάσει το φως στο μάτι μας ταξιδεύει πολλά εκατομμύρια χρόνια. Όταν μετά από εκατομμύρια χρόνια το φως φτάνει στο μάτι μας, και βλέπουμε την παράσταση τού αστέρα που μεταφέρει, κατά πάσα μεγάλη πιθανή βεβαιότητα ο αστέρας έχει περάσει στην ανυπαρξία τής φθοράς, δεν υπάρχει.
Όχι όμως με το τηλεσκόπιο Hubble. Αυτό μεσολάβησε αμέσως.
UP DATE 18-06-201: Άλλα άρθρα του συγγραφέα στην Αποικία:
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=149
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=210
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=249