«Εμένα θα με πιάσει;»
Ένας σύντομος οδηγός πλοήγησης για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν ακόμη αυτή την ερώτηση…
Του Κώστα Θεριανού
Χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί ρωτούν ακόμη σε συνδικαλιστικές ενημερώσεις στα σχολεία αν οι όποιες μελλοντικές μισθολογικές ή εργασιακές ρυθμίσεις θα πιάσουν αυτούς και όχι άλλους. Θα δώσουμε λοιπόν έναν σύντομο οδηγό απάντησης στο ερώτημα «Εμένα θα με πιάσει;».
1. Γίνονται αυτά στην Ελλάδα; Και αν γίνουν θα πιάσουν και εμένα;
Ακούγεται, συχνά το επιχείρημα, ότι το ΠΑΣΟΚ «εξαπάτησε» τον ελληνικό λαό. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν εξαπάτησαν κανέναν, διότι εδώ και χρόνια έχουν καταστήσει σαφές ποιο είναι το πρόγραμμα τους για την χώρα:
Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου έλεγε στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (2005)
«Σύντροφοι, ίσως είμαστε η τελευταία κομμουνιστική χώρα στην Ευρώπη. Το κράτος καταδυναστεύει το 55% της οικονομίας, δεν συμβαίνει ούτε στις νέες χώρες, και καταδυναστεύει όλους τους θεσμούς[…] Μια νέα επιλογή για το κράτος σημαίνει και συγκρούσεις. Σημαίνει λιγότερα Υπουργεία, σημαίνει λιγότεροι Κρατικοί Οργανισμοί, σημαίνει ένα νέο τοπίο όπου το δημόσιο, το ιδιωτικό και το κοινωνικό συνεργάζονται σε μια διαφορετική βάση»
(Πηγή: Δημήτρης Χρυσικός (Λευτέρης Ριζάς) (07/11/2008) «Θεωρεί ότι ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων;» http://www.monthlyreview.gr)
Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (9/6/2005) είχε γράψει ότι «Πρέπει να εξετάσουμε την άρση της μονιμότητας». Στο άρθρο του επεσήμανε ότι:
Ήδη σήμερα, με το ποσοστό ανεργίας να κινείται σε διψήφιο νούμερο και την αβεβαιότητα να πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις ώστε να επιβάλουν ακόμη επαχθέστερους όρους στους εργαζόμενους, η ύπαρξη νησίδων προκλητικά προνομιακής μεταχείρισης, νομοτελειακής εργασιακής μακαριότητας και περιορισμένης παραγωγικότητας, που συναντούμε συχνά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελεί πρόκληση.
Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να απαιτεί ίση μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους.
Όλοι πρέπει να κρίνονται για την ποσότητα και ποιότητα του έργου τους, ιδιαίτερα εκείνοι που μισθοδοτούνται από την τσέπη των υπολοίπων
Και όμως! Οι περισσότεροι δημόσιοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν διαβάσει αυτά τα κείμενα ή αν τα διάβασαν σκέφτηκαν ότι δεν αφορούν αυτούς. Ο καθένας θεωρεί ότι «αυτός είναι παραγωγικός» και όλα αυτά αφορούν, σε κάθε περίπτωση, τους «άλλους» και όχι αυτόν!
Απάντηση: Ναι, θα πιάσουν και σένα αφού ζεις και εργάζεσαι στην Ελλάδα στον υπό συρρίκνωση δημόσιο τομέα και μέχρι τώρα απολάμβανες «προκλητικά προνομιακής μεταχείρισης, νομοτελειακής εργασιακής μακαριότητας και περιορισμένης παραγωγικότητας»!
2. Θα μειωθεί ο μισθός των εκπαιδευτικών; Και αν γίνει αυτό θα γίνει και για τους παλιούς; Θα πιάσει και μένα;
Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις για τους μισθούς που μπορεί να μην επαληθευθούν. Μπορούμε όμως ως προς την ανοδική ή καθοδική τους κατεύθυνση – ή ακόμη και την στασιμότητα τους – να κάνουμε μερικούς απλούς συλλογισμούς.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στο βήμα της Βουλής:
«Πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα».
Με βάση το επόμενο διάγραμμα, όπου η μισθοδοσία του υπουργείου παιδείας καταλαμβάνει το 34% του συνόλου της μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά το συνολικό μισθολογικό κόστος στο δημόσιο, χωρίς να μειωθεί η μισθοδοσία του υπουργείου παιδείας;
http://www.alfavita.gr/test_foto/alfavi2760.jpg
Απάντηση: ναι θα πιάσει και σένα αφού ανήκεις στο 34% των δημοσίων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από το δημόσιο!
3. Θα καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Γίνεται αυτό στην Ελλάδα; Και αν γίνει μπορεί να πιάσει και μένα που ήδη υπηρετώ;
Επίσης, δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις. Ας μείνουμε σε πηγές και γεγονότα.
Στην συνάντηση (14/12) των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4609163 )
υπήρξε: Σύγκλιση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και στην προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:
Ενημέρωσα ακόμη τον κ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσουμε σε πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος. Γιατί πιστεύουμε πως μια ριζική αναθεώρηση του Καταστατικού μας Χάρτη θα δώσει στην Ελλάδα τις βάσεις για να προχωρήσει το πολιτικό μας σύστημα στις αναγκαίες ανατροπές και τομές που απαιτούνται, προκειμένου να μπούμε με αποφασιστικότητα στην περίοδο της Νέας Μεταπολίτευσης.
Χαίρομαι, γιατί ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με την άποψή μας να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική. Το θεωρώ θετική εξέλιξη.
Απάντηση: Στην επόμενη Βουλή – που τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται ότι θα επιδιώξουν να είναι Αναθεωρητική – μπορεί μια «ριζική Αναθεώρηση του Συντάγματος» να μην περιλαμβάνει και την μονιμότητα στο δημόσιο; Φυσικά, πουθενά στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το άρθρο 103 που αφορά την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά αν δεν αναθεωρηθεί αυτό, τότε τι είδους «ριζική» αναθεώρηση θα είναι;
Και αν τελικά γίνει… ναι θα πιάσει και σένα!
Άλλωστε, το Μνημόνιο για το 2012 προβλέπει μείωση του δημόσιου τομέα πέραν του ρυθμού 5/1 που ορίζει ο λόγος αποχωρήσεις / προσλήψεις.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι το 2012 είναι και το έτος που κλείνει πενταετία από την προηγούμενη Αναθεώρηση, οπότε και επιτρέπεται συνταγματικά να αρχίσει καινούρια(άρθρο 110, παρ.6).
«Τυχαίο; Δεν νομίζω», που λέει και το γνωστό διαφημιστικό μήνυμα! Έτσι, μάλλον το ένα γρανάζι πιάνει το άλλο και τα δύο… και εσένα!
ΠΗΓΗ: 15-12-2010, http://www.alfavita.gr/artro.php?id=17222