Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται για την σωτηρία του ναού της Κοίμησης στην Κέρτεζη

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται για την σωτηρία του ναού της Κοίμησης στην Κέρτεζη

Από την επιτροπή Πρωτοβουλίας

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται για την σωτηρία της Κοίμησης της Θεοτόκου σο χώρο του Κοιμητηρίου στην Κέρτεζη συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Ξεκίνησε το βράδυ στις 21 Αυγούστου και πήρε μεγαλύτερη έκταση σήμερα αφού διαβάστηκε το σχετικό δαβιβαστικό μετά το τέλος της σημερινής Θείας Λειτουγίας στη Παντάνασσα της Κέρτεζης.

Ο σχετικός φάκελος που μαζί με το διαβιβαστικό των υπογραφών κερτεζιτών θα προωθηθεί από το νέο πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο της Κέρτεζης στο νέο Δήμαρχο Καλαβρύτων και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω. Ο φάκελλος περιλαμβάνει δεκάδες ενδεικτικές ψηφιακές φωτογραφίες του παλαιοτάτου βυζαντινού κατάγραφου ναού, και αρκετά ντοκουμέντα για την ιστορικότητα, αλλά και τα οριακά προβλήματα του ναού.

Η τετραμελής επιτροπή πρωτοβουλίας για την εφόρμηση (η οποία πλέον σήμερα ξεπεράστηκε από τις πάνω από 130 υπογραφές) αποτελέστηκε από τους: 1) Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου, 2) Παν. Α. Μπούρδαλα, 3) Παν. Αθ. Τριπολιτσιώτη και 4) Παν. Ν. Σπηλιόπουλο.

Το διαβιβασικό έχει ως εξής:

******

Προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερτέζης

 

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μονόκλιτος βασιλική μετά τρούλου και ευρίσκεται εντός του χώρου του Κοιμητηρίου του χωριού. ‘Έως τα μέσα του 19ου αιώνος ήταν ο κεντρικός πολιούχος ναός της Κέρτεζης. Εκ της αρχιτεκτονικής του δομής, αλλά και εκ της τέχνης των αγιογραφιών του, είναι δυνατόν να χρονολογηθεί ο ναός ασφαλώς προ του 18ου αιώνος, ενδεχομένως και από τον 12ο αιώνα.

Ο Εξωνάρθηκας του ναού (στην δυτική πλευρά)  είναι μεταγενέστερος, κτισμένος σε υψηλότερο επίπεδο του κυρίως ναού, ενώ ο κυρίως ναός είναι όμορος σε μεσοτοιχία με τον απλό επιμήκη ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην διάρκεια των χρόνων έχει υποστεί φθορές που οφείλονται άλλοτε σε φυσικά αίτια (σεισμοί, πυρκαγιές, υγρασία) και άλλοτε σε ανθρώπινη παρέμβαση (αφαίρεση οριζόντιων ξύλινων δοκών στήριξης το έτος 1910, προσθήκη δοκών με οπλισμένο σκυρόδεμα στα μέσα της δεκαετίας του 1960, παρεμβάσεις που έγιναν δίχως στατική και αρχιτεκτονική μελέτη.

Οι σεισμοί του 1993 στην Δυτική Αχαΐα και του 1994 στο Αίγιο επέφεραν σημαντικότατες φθορές στους πλευρικούς τοίχους, τον τρούλο  και επηρέασαν την εν γένει στατικότητα του ναού, αυξάνοντας την επίδραση της διαβρωτικής υγρασίας, με ορατό  ήδη τον κίνδυνο περαιτέρω αλλοίωσης των αγιογραφιών και ενδεχόμενης κατάρρευσής του. Έκτοτε  και με απόφαση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών ο ναός δεν λειτουργείται.

Ας σημειωθεί ότι περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κονδύλι πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών για την διάσωση και την συντήρηση του ναού, αλλά το ποσό δεν αξιοποιήθηκε για λόγους που δεν γνωρίζουμε.

Επιπροσθέτως, αναφέρουμε ότι στην Κέρτεζη υπήρχε Μετόχι της Αγίας Λαύρας επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου του εν Μύροις Λυκίας που ήδη έχει από χρόνων καταστραφεί, καθώς και Μετόχι των Αγίων Θεοδώρων, έναντι του «καλογερικού μύλου» που λειτούργησε μερικές δεκαετίες στα τέλη του 19ου αιώνος.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους και προκειμένου να διασωθεί η εκκλησιαστική και πολιτισμική μας κληρονομιά,

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

ο Δήμος Καλαβρύτων  να αναλάβει θεσμικά την εξεύρεση χρηματικών πόρων, έτσι ώστε σε ένα πρώτο στάδιο να εξασφαλιστεί η στατικότητα του ναού και σε δεύτερο στάδιο να συντηρηθούν οι αγιογραφίες του.

Κέρτεζη, 21 Αυγούστου 2019

1 σχόλιο στο “Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται για την σωτηρία του ναού της Κοίμησης στην Κέρτεζη

  1. Βορυλλα

    Καλημέρα Παναγιώτη και συγχαρητήρια για τη πρωτοβουλία!!! Συνυπολογισε και τις δικές μας υπογραφές Γιώργος Πέτρου, Ανδρομάχη Βορύλλα και Σωτήρης Πέτρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.