Η θρησκεία της αγοράς και του αποκλεισμού
Του Περικλή Κοροβέση
Από τις αρχές του έτους περίπου δύο χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βρουν μια δουλειά και να ζήσουν τίμια, σύμφωνα με την ηθική της αστικής κοινωνίας. Έκαναν τα πάντα για να μπουν στην επίσημη αγορά εργασίας, να ακολουθήσουν τους νόμους της και να αποφύγουν την παράνομη, που σίγουρα θα τους έδινε δουλειά. Αυτή η παράλληλη αγορά εργασίας δεν γνωρίζει ανεργία και δίνει όλες τις δυνατότητες για αυτοαπασχόληση.
Είναι η μόνη αγορά εργασίας που δεν γνωρίζει κρίση. Χρόνο με τον χρόνο οι δουλειές πάνε καλύτερα. Μιλάμε για κείνα τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ποινικού Κώδικα. Όλα τα εγκλήματα -εκτός από αυτά που χαρακτηρίζονται εγκλήματα τιμής ή βεντέτες- είναι εμπορικές πράξεις με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος, που δεν καλύπτονται νομικά. Εντούτοις, ο στόχος είναι «ηθικός», σύμφωνα με το κυρίαρχο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο, αυτό του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου, αρπακτικού καπιταλισμού.
Και αυτό είναι το κέρδος που το ευλογεί ακόμα και ο Πάπας. Οι άνθρωποι που πνίγηκαν στη Μεσόγειο αυτή τη χρονιά αναζητούσαν μια δουλειά στην πολιτισμένη Ευρώπη. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει κλέφτες, πληρωμένοι δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών, διακινητές σωμάτων προς εκπόρνευση ή να ενταχθούν σε μια πανίσχυρη μαφία.
Δεν το έκαναν. Οι ξεριζωμένοι από τις κατεστραμμένες χώρες τους, που προσπάθησαν να αναζητήσουν δουλειά στον ανεπτυγμένο κόσμο, έχουν σαράντα χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (εκτιμήσεις κατά προσέγγιση, γιατί δεν βρίσκονται όλα τα πτώματα). Υπεύθυνη γι’ αυτή τη γενοκτονία είναι η μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.
Για να περιοριστούμε μονάχα εδώ και να μην πάμε σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Την πολιτική αυτή την αποσαφήνισε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε: «Η μετανάστευση δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινο δικαίωμα». Να σημειώσουμε πως η Αυστρία προεδρεύει αυτή την περίοδο στην Ε.Ε.
Η Αυστρία, με το ναζιστικό της παρελθόν (12.000 αεροπορικές επιδρομές δέχτηκε από τους συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου), μαζί με τις χώρες του Βίζεγκραντ Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία έχουν χιτλερικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Εβραίοι πρώτα έχασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετά οδηγήθηκαν στους φούρνους ως μη άνθρωποι. Ο κ. Στράχε προτιμά τον πνιγμό στη Μεσόγειο. Κοστίζει λιγότερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποδίδει περισσότερο, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της αγοράς.
Η θρησκεία της αγοράς, όπως αυτή έχει επιβληθεί από τα διεθνή πατριαρχεία του καπιταλισμού στο κράτος-έθνος, το μετατρέπει σε εκκλησία, που έχει νόρμες και κανόνες πολύ πιο αυστηρούς, που θα τους ζήλευε και η πιο ακραία θρησκευτική σέχτα. Και εκτός από τη φτώχεια που επιβάλλει ως προϋπόθεση ανάπτυξης του πλούτου, δημιουργεί και έναν απόλυτο σκοταδισμό, έτσι που το άτομο να βρεθεί σε ακραία μοναξιά, ξεκομμένο από την ιστορία του, τις παραδόσεις του και τον πολιτισμό του. Έτσι ξεχάσαμε πως η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία της μετανάστευσης.
Όλοι οι πρόγονοί μας είχαν γεννηθεί μαύροι και χωριό τους ήταν η Αφρική. Ο υπόλοιπος πλανήτης δεν είχε ανθρώπους. Και πρώτα ξαδέλφια μας είναι οι μπονόμπο, οι γορίλες και οι χιμπαντζήδες με τους οποίους έχουμε κοινό το 99% του γενετικού μας υλικού. Όλοι μας είμαστε μαύροι που η μελανίνη μας πήγε προς το άσπρο λόγω μετανάστευσης και έλλειψης ηλίου.
Αυτά τα είχε πει και ο Δαρβίνος από το 1871. Αλλά δεν τον πίστευαν και τράβηξαν πολλά και αυτός και οι οπαδοί του. Η Καθολική Εκκλησία παραδέχτηκε τις θεωρίες του το 1996. Για τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες δεν έχω στοιχεία (και ευχαρίστως δέχομαι όποια συνεισφορά στο θέμα). Αν οι Αφρικανοί πρόγονοί μας είχαν αποφασίσει να μείνουν στην Αφρική και άφηναν τον υπόλοιπο πλανήτη όπως ήταν, σήμερα δεν θα πνίγονταν οι απόγονοί τους.
Όταν άρχισαν οι μεγάλες ανακαλύψεις και κατακτήθηκαν η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, η Β. και η Ν. Αμερική, δεν ήταν ακατοίκητες όπως μας λέει η επίσημη ιστορία. Μας λέει βέβαια για κάποιες φυλές αγρίων που δεν διέφεραν και πολύ από τα ζώα. Στην πραγματικότητα ήταν κατοικημένες και είχαν μεγάλο πολιτισμό, που ακόμα μελετάται.
Οι κατακτητές ήταν βάρβαροι και ο περίφημος Κολόμβος, ο πρώτος δουλέμπορος, στην αρχή νόμισε πως είχε ανακαλύψει τις Ινδίες από την άλλη πλευρά του πλανήτη. Ήταν τέτοιος ο πολιτισμός τους που υποδέχτηκαν τον Κολόμβο με δώρα και λουλούδια. Και αυτό ήταν το μοιραίο τους λάθος. Φυσικά, ήταν ασύλληπτο για τους ιθαγενείς να βουλιάξουν τα πλοία τους. Αλλά αν είχαν επινοήσει τη βίζα, στην ίδια αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά κράτη, τότε δεν θα υπήρχαν σήμερα αυτές οι χώρες όπως τις ξέρουμε.
Οι κατακτητές εξαφάνισαν τους ιθαγενείς και μαζί με αυτούς τον πολιτισμό τους. Αν όμως χρειάζονταν βίζα, ίσως να υπήρχε ένας άλλος πολιτισμός πολύ καλύτερος από αυτόν που ζούμε σήμερα και οι κατακτητές να είχαν αφομοιωθεί, όπως όλοι οι μετανάστες.
Μήπως το δίλημμα που είχε βάλει η ομάδα των Γάλλων διανοούμενων (ανάμεσά τους και ο Καστοριάδης) που εξέδιδε το περιοδικό «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» να έχει πια απαντηθεί και να έχει πια επικρατήσει η βαρβαρότητα; Αλλά σε αυτό δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση. Και μπορεί η βαρβαρότητα αυτή να βαραίνει τον πλανήτη μας. Αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι, ποτέ δεν ξέρεις το τέλος.
ΠΗΓΗ: 03.11.2018, http://www.efsyn.gr/arthro/i-thriskeia-tis-agoras-kai-toy-apokleismoy