Για τις γυναίκες στα Εκκλησιαστικά Διακονήματα

 Για τις γυναίκες στα Εκκλησιαστικά Διακονήματα

Του Τσουκνίδα

Το θέμα αυτό δεν άνοιξε σοβαρό διάλογο, ιδίως μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για εκκλησιαστικά ζητήματα. Τι έγινε το υποτιμούμε από την αρχή; 

Ας το επαναφέρουμε, ελπίζοντας στην συνέχεια. Διότι Παράδοση που δεν ανανεώνεται συνεχώς σβήνει!!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ -ΕΣΤΩ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ- ΣΠΑΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΕΣΤΩ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

http://tsouknida.blogspot.com/2009/07/blog-post_30.html

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ -ΕΣΤΩ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ- ΣΠΑΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΕΣΤΩ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.


ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΛΜΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ- ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΨΕΛΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΕΥΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΟΛΗΜΕΝΑ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΤΟΜΑ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΕΣΑΕΙ..

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Τη στιγμή που η Εκκλησία της Ελλάδος αποκλείει τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση και το υπουργείο Παιδείας δεν τολμάει να αντιτεθεί στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ένας μητροπολίτης έρχεται να ταράξει τα νερά, αφενός εκφράζοντας την αντίθεση του στην απόφαση αυτή, αφετέρου προτείνοντας τη χειροτονία γυναικών!Με την Ιερά Σύνοδο να έχει αποφασίσει τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, και το υπουργείο Παιδείας να κλείνει την «πόρτα» που άνοιξε τον προηγούμενο μήνα για την εγγραφή κοριτσιών, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Σεραφείμ εκφράζει ανοιχτά την αντίθεση του. Μάλιστα σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων Romfea, με τίτλο « Σχόλια για αποδοχή των γυναικών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία» κάνει ένα ακόμη πιο ριζοσπαστικό βήμα προτείνοντας τη χειροτονία γυναικών! Όπως χαρακτηριστικά διερωτάται « Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των Γυναικών;».
"Σχόλια για αποδοχή των γυναικών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Του Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ
……
Όλοι μας γνωρίζουμε από τις μαρτυρίες των ποιμαντικών επιστολών του Αποστόλου Παύλου, αλλά και από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων το σημαντικό ρόλο των Γυναικών εις την μαρτυρία, διδασκαλία και διακονία του Ευαγγελικού Λόγου. Όλοι μας γνωρίζουμε τη παρουσία ευσεβών γυναικών ως διακονισσών κι ως κατηχητριών εις το ποιμαντικό, διδακτικό και φιλανθρωπικό έργο της αρχέγονης Εκκλησίας. Αυτός ο θεσμός διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ανάλογα με τις ποιμαντικές ανάγκες μιας τοπικής Εκκλησίας ποτέ δεν εξέλειπε από τη ζωή της. Για παράδειγμα σε κάποια χρονική στιγμή που υιοθετήθηκε πλήρως ο νηπιοβαπτισμός άρχισε σταδιακά να εκλείπει κι ο θεσμός των διακονισσών.

Σήμερα στο χώρο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, όπου γίνονται κατηχήσεις και βαπτίσεις ενήλικων γυναικών, άρχισε πάλι να παρουσιάζεται η ποιμαντική ανάγκη για τη διακονία των διακονισσών.
…..
Τελειώνοντας, θα ήθελα να θέσω κι ένα ερώτημα για να γίνει μια σοβαρή θεολογική συζήτηση που θα βοηθήσει την Μέλλουσα να συνέλθει Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο για τελική απόφαση για το θέμα της χειροτονίας των Γυναικών. Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των Γυναικών; Aν στην εποχή των Αποστόλων η Πατριαρχική κοινωνία δεν επέτρεπε την χειροτονία των γυναικών, όπως και στην εξάλειψη της δουλείας, η εποχή μας είναι έτοιμη για την υπέρβαση αυτή με κριτήριο την βελτίωση της σωτηριολογικής διακονίας της Εκκλησίας μας για τη σωτηρία ψυχών και σωμάτων; "
Η μοναδική γυναίκα ιερέας στην Ελλάδα, της Εκκλησίας των Ευαγγελιστών, κα Δωροθέα Βακάλη, μίλησε στο tvxs για το ρόλο των γυναικών στη διάδοση της πίστης.
«Εγώ χειροτονήθηκα το 1981 και από τότε υπηρετώ στην Ελλάδα, στην Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία στη Β. Ελλάδα. Για το κοινό είναι πάντα μία έκπληξη όταν λέω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αντιμετώπισα από το ελληνικό περιβάλλον αμφιβολίες, ή ας πούμε μία εχθρική θέση. Το αντίθετο μάλιστα. Αντιμετώπισα πάρα πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν, να δουν πως γίνεται αυτό, γιατί ακόμα οπτικά η εικόνα μίας γυναίκας ιερέα είναι κάτι τόσο ξένο, τόσο απίστευτο για τους Έλληνες, που τη στιγμή που βλέπουν μία γυναίκα παστόρισα, όπως λέμε εμείς, σε λειτούργημα, ξαφνιάζονται. Αλλά εμένα προσωπικά με αντιμετώπισαν με πάρα πολύ σεβασμό και πολύ θέληση να μάθουν περισσότερα (…) Αυτό ήταν κάτι που με βοήθησε να ασκήσω και το λειτούργημα όλα αυτά τα χρόνια και μου ήταν πολύ μεγάλη χαρά».
…«Προσωπικές» είναι οι απόψεις που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ σχετικά με την ιεροσύνη γυναικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τονίζοντας ότι οι παραπάνω απόψεις δεν εκφράζουν «την επίσημη θέση της παλαιφάτου Αλεξανδρινής Εκκλησίας».
….
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) πρεσβύτερου κ. Ευστάθιου Κολλά, ο οποίος έβαλε, με σφοδρότητα, κατά του Μητροπολίτη. Όπως δήλωσε:

«Η Θεολογία και η Ορθοδοξία – Ορθοπραξία είναι μεγάλες ευθύνες και πρέπει να φυλάσσονται “ως κόρην οφθαλμού”, αλλά και να διακηρύσσονται με στεντόρεια ορθόδοξη φωνή, “ευκαίρως ακαίρως, λόγω και έργω”. Όποιος ή όσοι δεν αντέχουν αυτό το βάρος, και δεν διαθέτουν αυτό το ορθόδοξο σθένος, να μας “αδειάζουν τη γωνιά”. Ο Λόγος του Θεού και οι Ιεροί Πατέρες “ου μυκτηρίζονται”. Οι ταγοί της ορθόδοξης πίστης μας οφείλουν να γνωρίζουν σε βάθος την “πηλίκους υμίν γράμμασιν” γεγραμμένη ουράνια διδασκαλία του φτωχού Ναζωραίου, να κατέχουν “γράμματι και πνεύματι” τον Νόμο/Κανονικό Εκκλησιαστικό Σύνταγμα και να μελετούν τους Θείους και Ιερούς Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (…).

Οι προτάσεις του Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ αναφορικά με την ιεροσύνη των γυναικών προκάλεσε επίσης και την αντίδραση του πρώην προέδρου του ΙΣΚΕ. Ο τελευταίος, μέσα στο γενικότερο κλίμα, βρήκε την ευκαιρία να στραφεί για άλλη μια φορά εναντίον συμβούλου της Ιεράς Συνόδου – καθηγητή Πανεπιστημίου, κατηγορώντας τον ότι εμμένει «στην επαναφορά του ανύπαρκτου πλέον θέματος για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της ιεροσύνης δηλαδή των γυναικών».

Αντιδράσεις ωστόσο έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του κ. Σεραφείμ και σε εκκλησιαστικές οργανώσεις, οι οποίες επικοινώνησαν τηλεφωνικά – μέσω των εκπροσώπων τους – με κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προκειμένου να δηλώσουν την δυσαρέσκειά τους.

Αποφεύγει προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του ζητήματος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης, στον οποίο υπάγεται ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, είχε ανακοινώσει τον περασμένο χειμώνα την πρόθεση του για επαναφορά του θεσμού των διακονισσών. Εν μέσω όμως των αντιδράσεων, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα θέσει τελικά υπό συζήτηση το ζήτημα, κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πηγές:

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ http://www.tvxs.gr/v17239 http://www.tvxs.gr/v17148

Το Βήμα & Ρομφαία- Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.