Αντάρτης
Του Ευγένιου Αρανίτση
Κατευθείαν εκτός εαυτού βγήκε ο Αδωνις Γεωργιάδης με το που άκουσε να αντηχεί στον τηλεοπτικό αέρα η λέξη «αντάρτης», την οποία τόλμησε να προφέρει ένας απ' τους οπαδούς του κινήματος «δεν πληρώνω» σε ζωντανή σύνδεση με το επιτελείο του Γ. Αυτιά.
Άρχισε να βρυχάται εμπλουτίζοντας την πύρινη ρητορική του κατά της ιδέας της ανταρσίας (εν γένει) με νοσταλγικές κορώνες τύπου «Δεν μπορώ ν' ακούω γι’ αντάρτες!» και: «ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ!!!». Κατά τα λοιπά, η οδηγητική ιδέα του γεωργιαδικού ξεσπάσματος συνέπιπτε με την υποχρέωση του λαού να σέβεται τους νόμους, έστω κι αν είναι καταφανώς άδικοι, για να μην πούμε ιδίως τότε, και να πιέζει για την αποκατάσταση του δικαίου μέσω των εκλεγμένων νομοθετών του έθνους. Μάλιστα, μεσούσης της διαφωνίας, που το ύφος της δεν επέτρεπε σε κανέναν απ' τους διαδίκους να ακουστεί καθαρά, ο Άδωνις μνημόνευσε στεντορεία τη φωνή και τον Ζαχαριάδη, μάλλον ως παράδειγμα προς αποφυγή.
ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι συμπεριφορές αυτού του είδους έχουν προ πολλού αποδελτιωθεί από την ψυχιατρική. Φέρ’ ειπείν, κάποιος Τόμας Ρέι Μίτσελ, 54 ετών, πυροβόλησε τρεις φορές τη φίλη του Μπάρμπαρα Τζέκινς, τον Μάρτιο του 1999, επειδή άνοιξε το στόμα της λέγοντας «Ι'm going to…» – Θα πάω στο…, οπότε εκείνος νόμισε ότι ήταν έτοιμη να αρθρώσει τις λέξεις Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τόμας, που είχε υπάρξει κατά καιρούς τρόφιμος ψυχιατρείου, διαβεβαίωσε την αστυνομία ότι η φίλη του χρησιμοποιούσε τις λέξεις Νιου Τζέρσεϊ σκοπίμως για να τον εκνευρίσει, ώστε να πετύχει πάλι τον εγκλεισμό του σε ίδρυμα και να οικειοποιηθεί την περιουσία του.
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, η απλή αναφορά συγκεκριμένων λέξεων προκαλεί σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του Μίτσελ εκρήξεις θυμού. Εδώ, τα εκλυτικά αίτια εντοπίζονταν επίσης στις λέξεις «Mars», «snickers» και «Wisconsin»· ως εκ τούτου, οι μάρτυρες στο δικαστήριο της πόλης Γκάλβεστον, στο Τέξας, αντάλλασσαν με τους παράγοντες της δίκης γραπτά μηνύματα, προκειμένου να αποφευχθεί η δαιμονική αντήχηση των λέξεων που πυροδοτούσαν τη μανία του κατηγορουμένου. Εξαιτίας μιας αβλεψίας του συνηγόρου στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε της δίκης, ο Μίτσελ ήρθε αντιμέτωπος με το περιεχόμενο της κάρτας που έγραφε «snickers» και άρχισε να βρίζει τους πάντες ουρλιάζοντας. Στη δίκη, άντεξε δύο αναφορές στο Νιου Τζέρσεϊ, όμως έκτοτε κάλυπτε με τις παλάμες τα αυτιά του μόλις υποπτευόταν ότι κάποια απ' τις τρομερές λέξεις ήταν καθ' οδόν προς την εκφορά.
ΑΝΑΛΟΓΕΣ περιπτώσεις συναντιούνται στην ελληνική πολιτικοτηλεοπτική σκηνή, και αρκεί να θυμίσουμε την πανικόβλητη αντίδραση ορισμένων όταν ακούν, π.χ., τις λέξεις «ψυχισμός», «Εξάρχεια», «Ορθοδοξία» ή «αυτοδιάθεση». Μία μία, οι λέξεις ξαναβρίσκουν τη χαμένη δύναμή τους προκαλώντας αλλεργικά σοκ.
ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση, Ελευθεροτυπία, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=246208