Aναζητούνται παντελόνια και Μέτωπο…

Ώρα μηδέν: αναζητούνται παντελόνια και Μέτωπο άλλης πολιτικής διεξόδου

 

Του Mantaritoubounou

 

 

Είναι αστείοι και φυσικά ακόμα επικίνδυνοι, ειδικά η ηγετική ομάδα του Pasok. Εκτός του ότι «δεν φοράνε παντελόνια» μας προκαλούν ακόμα. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί ακόμα προκαλούν και το λαό και το μέλλον της χώρας… Και δεν εννοώ μόνο τους σημερινούς εξουσιαστές. Τα ψωμιά τους είναι λίγα….

Υπ. Εσωτ.-Γιάνν. Ραγκούσης: «…Μετά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου, προχωρούμε όπου αυτό είναι αναγκαίο στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή. Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. Για μας, την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του 'Καλλικράτη'

Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα, όπως ακριβώς επιδιώξαμε, απομακρύνθηκε οριστικά, χάρη στη σοφή ψήφο του ελληνικού λαού, από μια δραματική περιπέτεια πολιτικής αστάθειας, στην οποία κινδύνευε να την οδηγήσει η εθνικά ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης..».

Γιατί όμως δεν προκάλεσε χθες βράδυ εκλογές το Pasοk;

Γιατί θεώρησε την ψήφο του λαού σοφή;

Τι άραγε ετοιμάζει;

Τι θα κάνουμε εμείς;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα καταθέσω τις πρώτες μου σκέψεις κάνοντας και τις πρώτες μου εκτιμήσεις. Θα παραπέμψω βεβαίως και στοιχεία όπου το θεωρώ αναγκαίο.

Διάβασα κάπου – δεν έχει σημασία που: «…ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ: Μόνο ένα είναι. Κανείς δεν πιστεύει πια στις εξαγγελείες του πολιτικού συστήματος. Η αποχή θεωρώ πώς είναι συνειδητή επιλογή. Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ούτε ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής ούτε ότι το μνημόνιο ήταν ο μόνος δρόμος. Όλοι οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Και εδώ τελειώνει η συζήτηση.

Πρέπει να τους αφαιρέσουμε κάθε εξουσιοδότηση να διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα. Είναι μέτριο, ανίκανοι και κυρίως δολοπλόκοι. Μόνο αν παραγκωνιστούν θα εμφανιστούν δυνάμεις υγιείς στο προσκήνιο. Όσο αυτοί υπάρχουν, τα έχουν όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Οι έντιμοι ποτέ δεν θα επιπλεύσουν, όσο στην επιφάνεια υπάρχουν αυτά τα βδελύγματα …»

 

Πολλαπλό το χθεσινό μήνυμα

 

Α) Η ενεργητική άρνηση των ψηφοφόρων είναι πραγματικός άτυπος νικητής των εκλογών: Το άθροισμα της ενεργητικής αποχής και του πραγματικού ποσοστού των άκυρων-λευκών επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ακουμπά στο σύνολο της χώρας το 50%.  Με τη στάση του αυτή  ο λαός έδειξε την αντισυστημική του κατεύθυνση, αλλά έδειξε ακόμα δυο  χαρτιά του.

Πρώτον ότι δεν εμπιστεύεται τα υπάρχοντα κώματα ως έχουν για να ηγηθούν να βγει ο ίδιος και η χώρα από την πολύπλευρη κρίση και επίθεση και αυτό απευθύνεται πρώτιστα στα κόμματα της αριστεράς που λειτουργούν σεχταριστικά ή ρεφορμιστικά και συχνά κοσμοπολίτικα. Σε δεύτερο φόντο απευθύνεται και στις δήθεν «πατριωτικές» δυνάμεις αφού αυτές δεν κατανοούν την δομική και καπιταλιστική όψη της κρίσης και επομένως δεν έχουν ολιστική αντίληψη για το πώς θα βγούμε απ’ αυτή.

Δεύτερον έδειξε την αδυναμία του μπροστά στον ενδεχόμενο φόβο για πλήρη αποσταθεροποίηση μέσω νέων εκλογών και προτίμησε να μη συμμετάσχει άμεσα στην κατρακύλα των ποσοστών του δικομματισμού και του Pasok σε τέτοιο σημείο που η πτώση του να είναι βαρύγδουπη. Βλέπει πολύ καθαρά πως το αναγκαίο μέτωπο ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί παρά τις από τα κάτω προσπάθειες ένθεν κακείθεν…

Γι’ αυτό και καταδίκασε το δήθεν Μέτωπο «Αλαβάνου», ενός ανθρώπου που οφείλει να αποσυρθεί και να αφήσει τις κοινωνικές δυνάμεις να βγουν στο προσκήνιο. Η νεολαία που περίμενε να τον στηρίξει δεν συμμετείχε στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Αναζητά μορφές άμεσης δημοκρατίας και όχι παιχνίδια μηχανισμών από τα πάνω (μαζί με την ΚΟΕ…)

Β) Τα δυο κόμματα του δικομματισμού κατρακύλησαν κοντά στο 34% του αριθμού των εγγεγραμμένων από κοινού. Η κατρακύλα είναι εμφανώς κοινή και φαίνεται να αποτελεί αμετάκλητο γεγονός.

Γ) Το υπόλοιπο 16% του εκλογικού σώματος διαμοιράστηκε στους υπόλοιπους σχηματισμούς, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο πήρε το ΚΚΕ. Η πραγματική του όμως δύναμη είναι μικρότερη, όπως θα δείξουμε, από τα τυπικά ποσοστά που δείχνουν οι πίνακες. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαμοιράστηκαν τα ιμάτιά του. Ένα σημαντικό μέρος δοκίμασε συστημικά σχήματα – κόμματα (την ΔΗΑΡΙ και τους Οικολόγους Πράσινους), ένα άλλο μέρος πήγε σε ΚΚΕ και σχηματισμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το πείραμα του Αλέκου Αλαβάνου απέτυχε παταγωδώς. Ο κεντρικός κορμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κράτησε πολύ κάτω από το 50% των δυνάμεών του και επομένως τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα ο όποιος ρόλος ήθελε να παίξει. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η παρουσία σχηματισμών της Χρυσής Αυγής που αναδύεται πατώντας στην κρίση, στον τσαρλατανισμό του ΛΑΟΣ – που έπεσε εμφανώς – και φυσικά στις αδυναμίες της υπαρκτής αριστεράς να έχει πιο ολιστική θέση στο ζήτημα του μεταναστευτικού, της ανεργίας των μεταναστών και των γκετοποιήσεων.

Αξίζουν ακόμη να σημειωθούν τα πολλά και αξιόλογα σχήματα διάφορων αποχρώσεων σε Δήμους που δεν τα αναφέρω λόγω χώρου. Τα περισσότερα απ’ αυτά κατάφεραν να νικήσουν και τον εκλογικό νόμο και να αντιπροσωπευθούν στα δημοτικά συμβούλια ως άλλες φωνές και στάσεις… Ίσως δοθεί η δυνατότητα σε σχόλια…

Δ) Ο συνδιασμός όλων των προηγουμένων κατανομών έδωσε στον «κολωτούμπα» ΓΑΠ – Πρωθυπουργό της τρόϊκας να αναστείλει την απειλή των εθνικών εκλογών, έως ότου πάρει «εντολή» από την τρόϊκα να την ξαναφέρει στο προσκήνιο (σαν το τσοπανόπουλο με το λύκο στα.. πρόβατα). Αυτό από εδώ και πέρα μαζί με την ολική κρίση στην Ευρωζώνη και την ελεγχόμενη πτώχευση που καθοδηγούν θα αποτελεί ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο.

Εξάλλου και μόνο από τις δηλώσεις Ραγκούση φαίνεται καθαρά πως επιθυμούν αυτή την εβδομάδα να επιβάλλουν «αυτοδιοικητική» και «προσωπική» ησυχία, ώστε να καταφέρουν να ξεγελάσουν ένα μέρος των ψηφοφόρων που διχογνωμεί, ώστε να «τσιμπήσουν» περιφέρειες και δήμους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι λόγοι προφανείς. Οι καλλικράτοιοι δήμοι και περιφέρειες θέλουν να αλληλοπεριχωρηθούν με το μνημόνιο, τα χρέη, την τρόικα κλπ ώστε να χτυπηθούν δημόσια αγαθά, γη και δικαιώματα σε δήθεν «αποκεντρωμένο» επίπεδο…

Ο δικομματισμός είχε επί των εγκύρων τεράστια πτώση που υπολογίζεται ήδη κοντά «… περί το 66% με 67%». Δεδομένου ότι οι εγγεγραμμένοι τώρα ήταν κατά 225.592 λιγότεροι (9.933.385 – 9.707.793 ), η αποχή αυξημένη κατά 10% (39%-29%) και τα άκυρα λευκά αυξημένα κατά 6,45% τα πραγματικά ποσοστά όλων κατά μέσο όρο είναι μειωμένα κατά 10%+61χ6,45%=13,94% απ’ ότι φαίνονται τυπικά. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά του δικοματισμού τελικά βρίσκονται περίπου στο 56% σε σχέση με το 2009!!! Και τα πραγματικά ποσοστά τους επί του εκλογικού σώματος βρίσκονται στο 67% χ50%=33,5%.

 

Μερικές αποσπασματικές μαθηματικές επεξεργασίες στα αποτελέσματα

 

Με συνοπτικές μαθηματικές επεξεργασίες έχουμε τα παρακάτω δεδομένα με τα αντίστοιχα μηνύματα ολόκληρου του εκλογικού σώματος.

α) Η αποχή από την έγκυρη ψήφο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για μια μεσογειακή – βαλκανική χώρα σαν την Ελλάδα (σε τυπικά υποχρεωτικές εκλογές) κατά μέσο όρο στο 39%. Ταυτόχρονα τα συνειδητά άκυρα – λευκά είναι στο 9% χ 61% = 5,5%. Επομένως η άρνηση κατά μ. ό. Φτάνει στο 44, 5 %. Αν εξαιρέσουμε νεκρούς ή απόντες στο εξωτερικό στην ουσία έχουμε 40% άρνηση νομιμοποίησης των καλλικράτειων εκλογών.

β) Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τεράστια άρνηση έγινε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τρία βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

Ι) ότι η μεγαλύτερη είναι στην Αθήνα και κατ’ επέκταση στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα.

ΙΙ) Μειώνεται όσο μειώνεται ο πληθυσμός των πολεοδομικών συγκροτημάτων.

ΙΙΙ) Είναι πολύ μεγαλύτερη στις αντίστοιχες περιφέρειες απ’ ότι στο μέσο όρο όλων των δήμων της.

γ) Αντιγράφουμε από μια μεγάλη καθεστωτική ιστοσελίδα news.in.gr_8-11-2010.

«…Η συνολική αποχή κινήθηκε στο επίπεδο του 40%, φθάνοντας στην Αθήνα το 57%, στη Θεσσαλονίκη το 46%, στον Πειραιά το 54,81%, στην Πάτρα το 39,1% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 35,3%. Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφτηκε στον Αγ. Ευστράτιο με 74,92% και ακολουθούν οι Πρέσπες με ποσοστό 69%, τα Κύθηρα με 62,86%, η Σύμη με 64,26%, η Λήμνος με 60,58%, η Ιθάκη με 58,83%, η Φλώρινα με 56,89%, η Νίσυρος με 53,14% και η Σέρβια-Βελβεντός με 49,06%

Το Λευκό/Ακυρο στις Περιφερειακές εκλογές ξεπέρασε το 9% και στις δημοτικές το 5,47%.

Εκτός από τη μεγάλη αποχή, το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο, ως προς τη συνολική εικόνα, είναι η πτώση του δικομματισμού σε ποσοστά περί το 66% με 67%. Εάν αθροιστεί το ποσοστό των υποψηφίων που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 2,5%-3%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, σημαντική άνοδο είχε το ΚΚΕ, που αθροίζει διψήφιο ποσοστό…».

δ) Ενδεικτικά αναφέρουμε και συνοψίζουμε τα παρακάτω στοιχεία για την συνολική άρνηση για έγκυρη ψήφο:

1) Δήμο Αθηναίων ενεργητική άρνηση κοντά στο 60%. Συγκεκριμένα  με ενσωμάτωση  του  93,98 % η συμμετοχή μόλις ακούμπησε το   43% και τα άκυρα – λευκά έφτασαν στο 10% επί των ψηφισάντων. Συνολική άρνηση 57% + 10% χ 43%= 61,3%. Ενεργητική άρνηση 60%!!!

2) Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ενεργητική άρνηση πάνω από 45 %!!!

Συγκεκριμένα  με ενσωμάτωση  του  99,82 %   η συμμετοχή  έφτασε μόνο στο 54% και τα άκυρα λευκά στο λίγο πάνω από το 7%. Συνολική άρνηση 46 % + 7% χ 54%= 50 %.  Η ενεργητική άρνηση είναι πάνω από 45%.

3) Στο νέο Δήμο Πειραιά ενεργητική άρνηση 55%!!! Είχαμε στο 98,98 % συμμετοχή μόλις στο   45,45 %  και άκυρα – λευκά περίπου 7,4%. Συνολική άρνηση 54% + 7,4% χ 54%= 58 %.  Άρα η ενεργητική άρνηση κυμαίνεται στο 55%.

4) Στο νέο Δήμο Πατρέων   ενεργητική άρνηση 40%!!!

Με ενσωμάτωση στο 99,72 % είχαμε αποχή 39% και άκυρα – λευκά  7,4%. Συνολική άρνηση 39% +61%χ7,4%=43,5%. Επομένως ενεργή άρνηση 40%.

5) Στην Περιφέρεια Αττικής των δέκα συνδυασμών (οι περισσότεροι και οι οποίοι κάλυπταν όλο το σχεδόν το παραδοσιακό πολιτικό φάσμα) ενεργητική άρνηση είναι πάνω από 45%. Με ενσωμάτωση του 96,89 % είχαμε συμμετοχή  56,40 % και άκυρα – λευκά  9%. Συνολική άρνηση 43,6%+ 9%χ56,4% = 50%. Επομένως η ενεργητική άρνηση είναι πάνω από 45%.

6) Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη) των  8 συνδυασμών είχαμε ενεργητική άρνηση 40%. Με ενσωμάτωση του 99,50 % είχαμε συμμετοχή  65,08 %. Τα άκυρα – λευκά φτάνουν στο 8,8%. Άρνηση 35% +8,8%χ65%=42,7%. Ενεργητική άρνηση 40%.

7) Στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας των εννέα συνδυασμών και του μεγαλύτερου αθροίσματος άκυρων-λευκών (11,35) στη χώρα με ενεργητική άρνηση άνω του 40%! Με ενσωμάτωση  του 98,91 %  είχαμε συμμετοχή 62,83 % και άκυρα – λευκά  6,75 %+4,53 %=11,3%. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο άθροισμα ακύρω και λευκών στη χώρα. Πέρασε και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 11% λευκά-άκυρα (συμμετοχή μόλις στο 61,58 %), διότι εκεί πιθανά δικαιολογείται λόγω των μειονοτήτων εντός της μουσουλμανικής μειονότητας (Πομάκων και Τσιγγάνων), έναντι στην προσπάθεια εκτουρκισμού τους. Συνολική άρνηση επομένως 37,2 % + 11,3%χ62,8 =44,3%. Επομένως ενεργητική άρνηση άνω του 40%!

8) Ακόμη και στην περιφέρεια Κρήτης, όπου δοκιμάστηκε μόνο του και το νέο κόμμα της Ντόρας (17,66%) είχαμε η ενεργητική άρνηση που ακούμπησε και εδώ το 35%!

Με ενσωμάτωση του 95,43 % είχαμε συμμετοχή που δεν πέρασε το 70% (68,97 %). Τα άκυρα – λευκά έφτασαν στο  9,5%! Επομένως η συνολική άρνηση έφτασε στο 31% + 69%χ9,5%=37,6%. Επομένως η ενεργητική άρνηση ακούμπησε και εδώ το 35%!

 

Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

 

Η αναζήτηση και δημιουργία ενός πολύμορφου Μετώπου με μορφή δικτύου κοινωνικών κυρίως και πολιτικών δυνάμεων που δεν λειτουργούν ως μηχανισμοί ενάντια στο διαμορφούμενο μέτωπο της εξουσίας του χρέους και της λεηλασίας. Το Μέτωπο αυτό τυπικά δεν μπορεί να είναι σεχταριστικά «αντικαπιταλιστικό», δηλαδή να οδηγεί μόνο σε σοσιαλιστική εξουσία. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να είναι τυπικά «αριστερό», αφού η υπαρκτή αριστερά είναι λίγη, μονομερής, υπόδουλη μηχανισμών και ηττοπαθής. Τι μπορεί να είναι; Ορίστε δυο συγγενείς εκδοχές:

Ι) 4-6-2010, Κάλεσμα των 34 πολιτών:  Ανάγκη νέου πολιτικού υποκειμένου

ΙΙ) 13-10-2010, Πρωτοβουλία των 39: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΙΙΙ) 28-10-2010, ΕΑΜ-Μιχάλης Βασιλάκης:  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Κοιν. και Πολ. Δυνάμεων

Κεντρικά σημεία αυτού του μετώπου θα αποτελούν όπως διαφαίνεται:

α) Η άμεση Δημοκρατία και η δικτυακή μορφή

β) Η  μη αναγνώριση του επαχθούς χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, αλλά οι μηχανισμοί. Εξάλλου έχει ήδη πληρωθεί πάνω από δύο φορές με τα πανωτόκια του.

γ) Η αναζήτηση πολιτικής δυνατότητας  για στάση πληρωμών στους τοκογλύφους και έξοδο με δικούς μας όρους από την Ευρωζώνη και το Ευρώ τους. Το πότε, πόσο και πως θα διαπραγματευθούμε το χρέος θα είναι υπόθεση του συσχετισμού δύναμης.

δ) Ρήξη με την ΕΕ, συμμαχίες με προτεραιότητα με τους λαούς της βαλκανικής, της Μεσογείου και των πληττόμενων περιοχών. Νέα εξωτερική πολιτική.

ε) Αλλαγή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και του λαού με ντόπια, οικολογικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή και τις νέες τεχνολογίες, πέρα από τις παραδοσιακές μας δυνατότητες στη θάλασσα. Δεν ξεπουλάμε τα πλούτη μας.

Στ) Στο μεταναστευτικό άλλο μίγμα πολιτικής πέρα από την ακροδεξιά αγριότητα και τα συστημικά μειδιάματα. Ολιστική αντιμετώπιση που να συνδέει αιτίες, μέσα, ανθρωπιά, νόμιμη εργασία, ρήξη με Ελσίνκι 2 (ανοιχτά σύνορα προς τη Δύση) και όχι ιθαγένεια υπό σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις.

Ζ) Μια σειρά ζητήματα για τα συλλογικά δικαιώματα, τον πολύμορφο πολιτισμό, διαπολιτισμό, τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια γη, ζωντανές ενορίες ή μοναστήρια, για την προστασία των οικοσυστημάτων, των μνημείων, για, για, για, ….

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.