ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ
Η Πρωτογενής παραγωγή και η Κέρτεζη
Της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου*
Ο δρόμος της επίσκεψης ενός βιβλίου είναι μεγάλος και ενίοτε δύσβατος. Μεγάλος, γιατί χρειάζεται προσοχή και διάρκεια, δύσβατος, γιατί οφείλουμε να αφουγκραστούμε τα καίρια του συγγραφέα.
Ο Β΄ Τόμος του Παναγιώτη Μπούρδαλα με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ Η Πρωτογενής παραγωγή και η Κέρτεζη από τις εκδόσεις Αρμός, είναι ένα πολυσυνθετικό βιβλίο, η ύλη του οποίου εκτείνεται σε 496 σελίδες. Το βιβλίο αποτελείται από πέντε Μέρη και είκοσι δύο κεφάλαια στα οποία παρουσιάζονται γεωγραφικά και γεωλογικά δεδομένα, στοιχεία που αφορούν στην χλωρίδα και την πανίδα, στην οικονομία του τόπου που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα συγγραφική και εκδοτική εργασία με ποικίλες όψεις και αξιοσημείωτες ερευνητικές προκλήσεις, απόφαση και ενέργεια αυξημένης ευθύνης από τον συγγραφέα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κέρτεζη και η ευρύτερη περιοχή έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο από την αρχαιότητα.
Η ιστοριογραφία για έναν τόπο είναι ο χώρος του, η ταυτότητά του ο χρόνος οι άνθρωποί του, είναι η μελέτη γι’ αυτόν, είναι οι πηγές, οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, οι θεσμικές παράμετροι, η συλλογική μνήμη. Η έρευνα χρωστάει την δυναμική της στην πολυσχιδία των κριτηρίων με τα οποία γίνεται η επιλογή και η παράθεση των στοιχείων που επιλέγονται.
Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εργασίας ο Συγγραφέας άντλησε πλήθος στοιχείων από αρχειακές πηγές, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, εγκυκλοπαιδικά λεξικά, ιστοσελίδες, αλλά παράλληλα αξιοποίησε και τις προφορικές μαρτυρίες Κερτεζιτών, και άντλησε υλικό από συνεντεύξεις ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, σε μια προσπάθεια να τονώσει τεκμηριωμένα την αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση των λιγότερο προνομιούχων και ιδιαίτερα των ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας.
Ο Παναγιώτης Μπούρδαλας με την συλλογή και παράθεση των συγκεκριμένων μαρτυριών κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο τους «αφανείς», με τρόπον ώστε αυτοί να προτάξουν την προσωπική μνήμη –ως αντανάκλαση της συλλογικής- απέναντι στη λήθη. Άλλωστε, η προφορική ιστορία είναι μια ιστορία που δομείται γύρω από τους ανθρώπους. Ζωντανεύει την ίδια την ιστορία και διευρύνει τον ορίζοντά της, πολύ περισσότερο που στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, και στην χώρα μας βιώνουμε μια πολυδαίδαλη και πολυσχιδή κρίση, η οποία οδηγεί στον βίαιο μετασχηματισμό της κοινωνίας, του κοινωνικού τοπίου. Το γεγονός αυτό καθιστά τη γνώση του παρελθόντος μας ύψιστη αναγκαιότητα, ώστε ο άνθρωπος να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και να οραματιστεί και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Σταχυολογούμε, λοιπόν, θέματα που συνηγορούν στη θέση ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μορφή ιστοριογραφίας διάρκειας: πρόκειται για ζητήματα περιβάλλοντος και τοπικού οικονομικού ενδιαφέροντος, παραγωγικές αγροτο-κτηνοτροφικές μονάδες: για την καλλιέργεια των δημητριακών, των οσπρίων, και άλλων κηπευτικών, την αμπελουργία, την δενδροκαλλιέργεια, την ήμερη και άγρια πανίδα, την μελισσοκομία και σηροτροφία, για την υλοτομία και λοιπές ασχολίες των κατοίκων της Κέρτεζης στο πέρασμα των χρόνων , αλλά και στην σημερινή εποχή. Ο αναγνώστης του βιβλίου συναντά αρκετό οπτικό, φωτογραφικό υλικό που λειτουργεί ως ανατροφοδοτικό των κειμένων και διεγείρει συνειρμικά τη μνήμη.
Σε αρκετές περιπτώσεις τον τίτλο υποκεφαλαίων συνοδεύουν παροιμίες, λακωνικές εκφράσεις σε ντοπιολαλιά που περιγράφουν θετικές ή αρνητικές εκφάνσεις της ζωής, αποτυπώνοντας έτσι, τη θυμοσοφία του λαού, το απόσταγμα των εμπειριών του ανά τους αιώνες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τοπωνύμια, αλλά και οι «μικρότοποι της περιοχής, τα οποία ως ονόματα δηλώνουν είτε: α) ένα κατεξοχήν γνώρισμά του π.χ. του όρους Ντεσμένα, μεταφορά στην Λατινική της λέξης «δεμένα», παρετυμολογικά ίσως και «δεσμευμένα», δηλαδή «εμποδισμένα μέρη τόσο για ξυλεία, όσο και για την βόσκηση…και συλλογή καρπών (αγριοκάστανων και λευκοκάρυδων).
β) τη γεωργική χρήση του Ζο(υ)μ η Λάκκα, οι Φυτιές (με αμπελώνες), Εξάμπελα τα χωράφια του Κατσενάκη, τα Μπουρδαλέικα χωράφια, του Κουτρούλη η Αχλάδα, η Καρυά κλπ).
γ) ένα ιστορικό ή μυθολογικό πρόσωπο ή γεγονός (Καπρίβαινα).
δ) τεχνικά έργα (Μύλος του Μπουμπά, Τσιρίκου μύλος, κλπ.
ε) οποιαδήποτε άλλη θέση ή γνώρισμα (Βίγλα= παρατηρητήριο σε δεσπόζουσα θέση, Κάστρο, κλπ)
στ) ονόματα αγίων ( Άη-Γιώργης, Άη Μάμας, Παναγιά, Άη Θόδωρος, Χριστός κ.ά)
ζ) ονόματα φυτών (φυτωνύμια) και ζώων (ζωωνύμια) (Φτερόλακκα στην Καρβελού, μικρό και μεγάλο πουρνάρι (Κάτω απ’ το Κοκκινάδι), Πάνω Αχλαδίτσες κλπ., κλπ).
θ) από λαϊκές αντιλήψεις και δοξασίες (Νεκροταφείο των Ασημιών, Αλταδόνα κλπ).
Εκτενής λόγος γίνεται για την αρχαία πόλη των Αζάνων Κύναιθα, για την οποία υπάρχουν αναφορές στα έργα του περιηγητή Παυσανία και του ιστορικού Πολύβιου, πλην όμως λανθάνει η ακριβής θέση της κατά την αρχαιότητα. Προφανώς αυτό υπήρξε κίνητρο για τον αείμνηστο Γιάννη Πίκουλα και την αρχαιολογική μελέτη του «Οχυρού της Κέρτεζης». Έγραφε σχετικά στην ανακοίνωσή του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο:
(« άγνωστο οχυρό στο λόφο Παναγιά, στη μεθόριο Αχαΐας και Αρκαδίας…στα όρια των επικρατειών δύο οικιστικών κέντρων, Λεοντίου και Κύναιθας»).
Ελλιπή είναι και τα στοιχεία για την θέση του οικισμού από την πρώτη χιλιετία και εξής με πιθανότερη τοποθεσία βορειότερα του «Οχυρού», ενδεχομένως στην περιοχή Καλαθάκι και Άη Γιώργη, αφού ο χώρος που σήμερα εκτείνεται η Κέρτεζη καλυπτόταν από πυκνό δάσος και πλούσια βλάστηση. «Ο ρόλος του νερού στα βουνά -σημειώνει ο Π.. Μπούρδαλας- μαζί με τα δάση, δείχνει την διαλεκτική σχέση φύσης και κοινωνίας…»
Γεγονός αδιαμφισβήτητο πάντως είναι πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης η περιοχή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανά τους αιώνες. Τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή, αν δεν αποτέλεσαν για μικρό χρονικό διάστημα ένα ξεχωριστό «δεσποτάτο», σίγουρα όμως είλκυαν πάντοτε το ενδιαφέρον των Παλαιολόγων λίγο πριν και μετά την Άλωση. Βυζαντινοί πύργοι, όπως το ανάκτορο της Παλαιολογίνας και άλλα κτίσματα, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού του ενδιαφέροντος. Ο ιστορικός της Αλώσεως Γ. Σφραντζής μάς πληροφορεί ότι ο Θωμάς Παλαιολόγος ( 1443-1460) επέλεξε τους Κραστικούς (ένα μικρό χωριό, μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από τα Καλάβρυτα) για να τελέσει τους αρραβώνες του με τη θυγατέρα του Ασάνη Ζαχαρία Κεντυρίωνα, Αικατερίνη. Παράλληλα σημειώνει όλα εκείνα τα μέρη που επισκέφθηκε ως στρατιωτικός και πολιτικός ακόλουθος: τη Χαλανδρίτζα, την Καμενίτζα, το Χλεμούτσι, το Σεραβάλλιο και την Κέρτεζη, την διοίκηση της οποίας έλαβε με αργυρόβουλλο,< το χωρίον το Κέρτεζιν ευεργέτησέ με αργυροβούλω. >Chronikon Minus,σ. 144.
Δύο αξιόλογες καταγραφές του 16ου αιώνα μας παρουσιάζει για πρώτη φορά ο συγγραφέας, και προέρχονται από τα Οθωμανικά Αρχεία ( Προεδρία Κρατικών Αρχείων της Τουρκικής Δημοκρατίας Πρωθυπουργίας της Κωνσταντινούπολης). Η πρώτη χρονικά ανάγεται στην τριετία 1460-1463 και είναι απογραφή παραγωγής δημητριακών, οπωροφόρων δένδρων, αμπελώνων και μουριών καθώς και των επιβαλλόμενων φόρων, (σε ακσιέδες= άσπρα), όπως της σπέντζας, δηλαδή τον χρηματικό φόρο που εισέπρατταν οι σπαχήδες από τους εγκατεστημένους στα φέουδά τους χριστιανούς χωρικούς και ο οποίος ήταν ανάλογος με την έκταση και την ποιότητα του καλλιεργούμενου εδάφους αλλά και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου, της δεκάτης για τα παραγόμενα αγαθά και τους μύλους, αλλά και φόρο που όφειλαν να πληρώσουν για τους γάμους.
Η δεύτερη καταγραφή αφορά οικονομική απογραφή του έτους 1583 και βάσει του πίνακα που παρατίθεται ( σ. 55) οι φόροι που επιβάλλονταν ήταν αφ’ ενός μεν ο κεφαλικός, και αφ’ ετέρου φόροι που αφορούσαν το σύνολο των παραγόμενων αγαθών (όπως σιτηρά, κεχρί, καρύδια, μετάξι, μούστο), αλλά και φόροι για την εκτροφή χοίρων, για τα έξι ταβερνεία των πέντε συνολικά συνοικιών, τους μύλους, τα λιβάδια τους καλαμώνες. Αν και όπως σημειώνει ο συγγραφέας δεν υπάρχει αναλυτική απογραφή του συνόλου των κατοίκων, ωστόσο ενδιαφέρον στοιχείο συνιστά το ότι καταγράφονται ονόματα ανδρών, επικεφαλής των οικογενειών που ζούσαν τότε στον χώρο της Κέρτεζης. Δεν γνωρίζω εάν πρόκειται για ονόματα που δηλώνουν βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα ή παρωνύμια (παρατσούκλια). Η δημοσίευσή τους θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί (εξακριβωθεί) η συνέχιση και επιβίωση των ονομάτων αυτών σε μεταγενέστερες εποχές.
Ο συγγραφέας άλλωστε αξιοποιεί ανάλογες καταγραφές αντλώντας στοιχεία από δημοσιεύματα: του Γεωργίου Παπανδρέου (Καλαβρυτινή Επετηρίδα, 1906), Συμβολαιογραφική <πράξη του 1909>, του F.G. Renner, όταν ο τελευταίος επικεφαλής κλιμακίου για την ανόρθωση της γεωργίας της χώρας μας επισκέφτηκε την περιοχή και κατέγραψε τις απόψεις και τις προτάσεις του για την διάβρωση των εδαφών και την διάσωση του δασικού πλούτου( αναδημοσίευση από το περ. The National Geographic 1947).
Ο Π. Μπούρδαλας εύστοχα δεν παραλείπει να αναφερθεί στο αρδευτικό σύστημα και την πολυπλοκότητά του, στις προσπάθειες αναδασμού γης (1958), στις προτάσεις για το καστανοδάσος, που όμως έμειναν «γράμμα κενό», στα μοναστηριακά κτήματα, στους ναούς και τα ναΰδρια της Κέρτεζης, στο Κάστρο, το ερειπωμένο και καλυπτόμενο από βλάστηση στις μέρες μας.
Ειδική μνεία γίνεται για στις ασχολίες των κατοίκων πριν την είσοδο των γεωργικών μηχανών, στην αλληλεγγύη που υπήρχε (αλλαγουριές, σεμπριές) κατά τις περιόδους οργώματος, σποράς, συγκομιδής, για κάποιες συνεταιριστικές απόπειρες, αλλά και τις μεταναστευτικές ροές λίγο πριν από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση μετά το 1950 καθώς και την εισροή μεταναστών στην δεκαετία του 1990 και τελευταία, μετά την οικονομική κρίση. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως ο συγγραφέας αφιερώνει αρκετές σελίδες για να μιλήσει για τον ρόλο της γυναίκας, την παιδική εργασία, τα νυχτέρια και άλλες εκδηλώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου των Κερτεζιτών .
Το βιβλίο του Π. Μπούρδαλα αποτελεί μία μετ’ επιμονής «επίσκεψιν», δηλαδή προσέγγιση μελέτη και παρουσίαση ποικιλότροπου και ποικίλου οδηγού ντοκουμέντων, δεδομένου ότι συνδυάζει στην μελέτη αυτή την αφήγηση και τις αφηγήσεις με την ικανή συγκέντρωση στοιχείων και καταγραφή γεγονότων, ως σύνολο ιστορικά θεωρουμένων, που συνειρμικά διεγείρουν την μνήμη και μπορούν να υποδείξουν «δρόμους» διερεύνησης της ιστορίας του τόπου και των οντοτήτων του.
Ας είναι- και θα είναι- καλοτάξιδο!
* Η Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου είναι Δρ νεότερης ελληνικής Ιστορίας και συγγραφέας, με καταγωγή από τον πατέρα της από την Κέρτεζη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ από τΜτΒ: Η εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση έγινε στην κεντρική πλατεία της Κέρτεζης την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 και στις εκδόσεις Αρμός (Αθήνα) στις 09 Δεκεμβρίου 2024. Την ευχαριστούμε πολλαπλά και από εδώ.